Στη σύγχρονη εποχή, τόσο η τεχνολογία όσο και ο τομέας της ιατρικής έχουν εστιάσει στη καταπολέμηση του καρκίνου. Η ασθένεια που μετράει εκατομμύρια θύματα σε όλο το κόσμο τα τελευταία χρόνια, όπως είναι λογικό, έχει τραβήξει τα βλέμματα σύσσωμης της επιστημονικής κοινότητα. Ωστόσο, η έλλειψη ιστορικών στοιχείων γύρω από τον καρκίνο αρκετές φορές στέκεται εμπόδιο στις εκάστοτε μελέτες. Γι αυτό το λόγο, η ανακάλυψη του αρχαιότερου θύματος παγκοσμίως που έγινε στο Σουδάν, πέρα από ιστορική σημασία, μπορεί να έχει και ιδιαίτερο... επιστημονικό αντίκτυπο.
Η αρχαιολογική ομάδα που πραγματοποίησε ανασκαφή σε περιοχή του Σουδάν βρήκε έναν ολοκληρωμένο σκελετό ενός ανθρώπου που έπασχε από καρκίνο. Ενας οποιοσδήποτε σκελετός θα αποτελούσε μια απλή ανακάλυψη, μια μικρή επιτυχία για τους αρχαιολόγους. Η ανακάλυψη του συγκεκριμένου σκελετού όμως έχει πολύ μεγαλύτερη αξία. Οπως αποδείχθηκε, η αρχαιολογική ομάδα ανακάλυψε τα κόκαλα του πρώτου θύματος του καρκίνου παγκοσμίως.
Τα λιγοστά απτά ιστορικά στοιχεία σε σχέση με το καρκίνο, καθιστούν την ανακάλυψη αυτή ιδιαίτερα σημαντική. Αυτό διότι οι επιστήμονες έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζουν το εύρημα των αρχαιολόγων, ώστε να συλλέξουν κάποιο στοιχείο σχετικά με την, άγνωστη ως τώρα, ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ασθένειας.
Με αυτό το τρόπο, το πρώτο, ιστορικά, θύμα του καρκίνου, 3.200 χρόνια μετά το θάνατο του είναι σε θέση να βοηθήσει στη καταπολέμηση της ασθένειας που τον «νίκησε». Αναφερόμενη στη σημαντική ανακάλυψη, η αρχαιολόγος Μικαέλα Μπίντερ τόνισε πως: «Εχουμε ελάχιστα δείγματα καρκίνου που έχουν βρεθεί προ Χριστού. Για να καταλάβουμε τον ακριβή τρόπο που εξαπλώθηκε η ασθένεια και να κατανοήσουμε καλύτερα τα αρχικά του στάδια χρειαζόμαστε ανακαλύψεις όπως αυτές.»
Η Αυστριακή αρχαιολόγος δήλωσε επίσης πως: «Είναι το πρώτο δείγμα μεταστατικού καρκίνου ιστορικά. Μελετώντας τις βλάβες στα οστά μπορούμε να προσδιορίσουμε τα αίτια της ασθένειας. Ωστόσο, δεν μπορούμε να έχουμε ασφαλές συμπέρασμα μόνο από το σκελετό.»
Δείτε εικόνες από το σκελετό του πρώτου θύματος καρκίνου στο κόσμο: