Οι προοπτικές απασχόλησης για τους νέους και τους ανειδίκευτους εργαζομένους επιδεινώθηκαν σημαντικά στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης λόγω της οικονομικής κρίσης, της οποίας οι κοινωνικές συνέπειες ίσως είναι αισθητές για πολλά χρόνια, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.Σύμφωνα με την έκθεση που εξετάζει τις κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, οι άνεργοι φθάνουν τα 48 εκατομμύρια στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ. Ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 15 εκατομμύρια από την έναρξη της κρίσης το 2007.
«Οι προοπτικές απασχόλησης επιδεινώθηκαν κυρίως για τους νέους και τους ανειδίκευτους εργαζόμενους. Οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι επλήγησαν λιγότερο αυτή τη φορά», υπογράμμισε η Μόνικα Κέισερ, επικεφαλής της υπηρεσίας κοινωνικών υποθέσεων του ΟΟΣΑ, κατά την παρουσίαση της έκθεσης στον Τύπο.
Ωστόσο υπάρχει «ο κίνδυνος οι νέοι που βιώνουν μεγάλες περιόδους ανεργίας, απραξίας και φτώχειας να αντιμετωπίσουν σε όλη τη ζωή τους χαμηλότερες προοπτικές κέρδους και απασχόλησης».
Η μείωση των δημοσίων δαπανών στην εκπαίδευση και την υγεία (κατ' αναλογία με το ΑΕΠ) που καταγράφεται στις μισές χώρες του ΟΟΣΑ, μπορεί να προκαλέσει «λυπηρές κοινωνικές συνέπειες» μακροπρόθεσμα και να επιδεινώσει τις ανισότητες.
Σήμερα, καθώς αρχίζει η ανάκαμψη, «η διατήρηση και η ενίσχυση της βοήθειας προς τις πιο ευάλωτες ομάδες πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο κάθε στρατηγικής για την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη», τονίζει η έκθεση.
«Οι κοινωνικές πολιτικές πρέπει να καταρτίζονται ώστε να είναι αποτελεσματικές τόσο σε καιρούς ευνοϊκούς όσο και σε χαλεπούς», υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ καλώντας τις κυβερνήσεις να «κοιτάξουν πέρα από την πρόσφατη κρίση» για να «επεξεργαστούν κοινωνικές πολιτικές ικανές να αντισταθούν» στην «επόμενη κρίση».
Εν τούτοις «αυτό δεν συνέβη, κυρίως στη νότια Ευρώπη, όπου η κοινωνική πρόνοια, αν και δαπανηρή, συχνά δεν κατέληγε στους φτωχούς, ακόμη και πριν από τη μεγάλη ύφεση».
«Ολο και περισσότερο οι κοινωνικές δαπάνες και οι επενδύσεις θα πρέπει να είναι καλύτερα στοχευμένες» αναφέρει η έκθεση. «Επίσης θα πρέπει να μάθουμε να αναπτύσσουμε τα συστήματα κοινωνικής προστασίας πιο αποτελεσματικά, εξασφαλίζοντας ότι θα προσαρμόζονται στις εξελίξεις της αγοράς εργασίας και της δημογραφίας και αποφεύγοντας όσο το δυνατόν τις σπατάλες στον τομέα της διοίκησης και στη γραφειοκρατία».
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι «η αναβολή των μεταρρυθμίσεων», λόγω της ύφεσης θα ήταν «λάθος».
«Οι ενδείξεις απώλειας της εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις από τότε που άρχισε η κρίση θα πρέπει να είναι προειδοποιητικό σημάδι που μας δείχνει πόσο γρήγορα το κοινωνικό συμβόλαιο μπορεί να αποδομηθεί. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ανάγκες της κοινωνίας. Θα πρέπει επίσης να εγγυηθούν ότι η κοινωνική πολιτική συμβάλλει στην ενίσχυση της αντοχής των πολιτών απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις».