Ποια είναι η Ζωή Μαυρουδή, η οποία τα έψαλε στον Αδωνι Γεωργιάδη στο Λονδίνο και σταμάτησε την ομιλία του [εικόνες] - iefimerida.gr

Ποια είναι η Ζωή Μαυρουδή, η οποία τα έψαλε στον Αδωνι Γεωργιάδη στο Λονδίνο και σταμάτησε την ομιλία του [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πλουσιόπαιδα και ακροδεξιούς, αποκάλεσε ο Αδωνις Γεωργιάδης την ομάδα των φοιτητών που ήρθαν σε αντιπαράθεση μαζί του, ενώ ήταν καλεσμένος να μιλήσει στο Imperial college του Λονδίνου.


Η επίσκεψη του Ελληνα υπουργού ήταν επεισοδιακή, σχεδόν πιάστηκε στα χέρια με κάποιους από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα και η ομιλία που είχε σχεδιάσει δεν έγινε.

Μια νεαρή κοπέλα ανέβηκε μάλιστα στο βήμα και διάβασε ένα κείμενο εναντίον της πολιτικής υγείας του υπουργείου. Η ηθοποιός και σκηνοθέτης Ζωή Μαυρουδή, η οποία εκπροσωπώντας Έλληνες εργαζόμενους και φοιτητές στο Λονδίνο, επιτέθηκε και επέκρινε τις πολιτικές του Άδωνι Γεωργιάδη και της κυβέρνησης.

Ο κόσμος που ήταν στην αίθουσα δεν ήταν μόνο φοιτητές, αλλά και εργαζόμενοι του Imperial, γιατροί από το Λονδίνο και άλλες πόλεις, καθώς και πολίτες του Λονδίνου.

Ποια είναι
Η Ζωή Μαυρουδή «ενορχήστρωσε» και σκηνοθέτησε το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ «RUINS/Ερείπια: Οροθετικές γυναίκες. Το χρονικό μιας διαπόμπευσης» (στα αγγλικά, «Ruins Chronicle of an HIV witch-hunt»), ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει όλο το χρονικό της δίωξης των οροθετικών γυναικών λίγο πριν από τις εκλογές του Μάη του '12, που προσήχθησαν, κατηγορήθηκαν για κακούργημα και τελικά είδαν τα προσωπικά τους στοιχεία δημοσιευμένα στον Τύπο.

Ντοκιμαντέρ για οροθετικές γυναίκες

Η Ζωή Μαυρουδή έχει ζήσει στο εξωτερικό πολλά χρόνια, στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο. Είναι ηθοποιός, θεατρική συγγραφέας και σεναριογράφος, και χωρίς να το έχει επιδιώξει -άλλοτε για λόγους βιοπορισμού και άλλοτε για λόγους ανάγκης προσωπικής- είναι και δημοσιογράφος. Το «Ruins» είναι η πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα.
Για το ντοκιμαντέρ στηρίζεται από μια ομάδα ανθρώπων, μεταξύ των οποίων το περιοδικό UNFOLLOW, το OmniaTV και η υπεύθυνη παραγωγής είναι η Θεοδώρα Οικονομίδου. Το έχουν χρηματοδοτήσει οι εξής φορείς, το σωματείο Unite the Union και το Union Solidarity International, ένας οργανισμός που προωθεί την αλληλεγγύη εργαζομένων σε όλο τον κόσμο. Δεν ζήτησε χρηματοδότηση από κάποιο φορέα στην Ελλάδα. Στην πραγματοποίηση του ντοκιμαντέρ βοήθησαν πάρα πολλοί ακτιβιστές όπως η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Διωκόμενων Οροθετικών Γυναικών», η οποία με έφερε σε επαφή με τις γυναίκες από τις οποίες πήρα συνέντευξη και τις οικογένειές τους.

Πότε ξεκίνησε η ιστορία με τις οροθετικές ιερόδουλες
Ήταν λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Μαΐου του 2012. Η πρώτη σύλληψη έγινε στις 27 Απριλίου όταν συνελήφθη μια Ρωσίδα κοπέλα, 22 χρονών. Αυτή η γυναίκα ήταν πράγματι σε παράνομο οίκο ανοχής, δηλαδή υπάρχει υποψία trafficking στην περίπτωσή της. Να σημειώσω εδώ ότι υποψία trafficking υπάρχει και για μια ανήλικη που συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή. Μετά άρχισαν οι συλλήψεις οι οποίες έγιναν κατά ομάδες, πρώτα προσήχθησαν 11 κοπέλες, μετά 5 κλπ.
Μέσα από τις μαρτυρίες των ίδιων των γυναικών, των αλληλέγγυων αλλά και γιατρών καταγράφονται με δυνατό τρόπο όλα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την εικόνα της Ελλάδας στα χρόνια του μνημονίου.
Ο δημόσιος πολιτικός λόγος που στράφηκε ενάντια στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και στο διαφορετικό, η υγειoνομική διάταξη που ποινικοποιεί τον ιό του ΗΙV, η αντιδεοντολογική αναπαραγωγή από τα ΜΜΕ συνθέτουν την καλλιέργεια ενός κλίματος που αμαυρώνει τα δημοκρατικά ιδεώδη και δημιουργεί εύφορο έδαφος για την άνθιση φασιστικής νοοτροπίας, πιστεύει η Ζωή Μαυρουδή.
Η Ζωή Μαυρουδή έχει βραβευτεί για τα κινηματογραφικά της σενάρια σε διεθνή φεστιβάλ και διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων το Independent Film Festival του Βερολίνου (2013) και το Evolution International Film Festival (2012). Τα Ερείπια, ωστόσο, είναι η πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα. Με αφορμή, λοιπόν, την προβολή του ντοκιμαντέρ, η «Εποχή» συναντήθηκε και συζήτησε μαζί της.

Τι απάντησε ο Αδωνις Γεωργιάδης στους φοιτητές που του τα έψαλαν

«Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες ομάδας ακροαριστερών οι οποίοι με συνθήματα και φασαρίες ήθελαν να σταματήσουν την ομιλία μου, δεν το κατάφεραν.

Μίλησα συνολικά δυόμισι ώρες, οι αντιδρώντες είχαν αποχωρήσει νωρίτερα διότι είχα απαντήσεις σε όλα τους τα ερωτήματα και οι φοιτητές που με προσκάλεσαν με καταχειροκρότησαν και τώρα μου κάνουν το τραπέζι ενθουσιώδεις για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Σιγά μην φοβηθούμε μερικούς κομμουνιστές οι οποίοι από το Λονδίνο ασκούν κριτική στον καπιταλισμό και το Μνημόνιο.

Δεν τους φοβόμαστε. Πολύ σύντομα θα έρθω πάλι για νέα ομιλία διότι είχε μεγάλη επιτυχία...».


Τι απαντούν οι φοιτητές του Λονδίνου

Οι φοιτητές απαντούν με τη σειρά τους στον Υπουργό:
«Δεν είμαστε εμείς τα πλουσιόπαιδα και οι ακροδεξιοί αλλά εσείς και αυτοί που σας κάλεσαν».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ