«Οι δημοτικές εκλογές έχουν βαθύ πολιτικό χαρακτήρα» δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων του συνδυασμού Ανοιχτή Πόλη που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά την παρουσίαση του προγράμματός του στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.
«Για 'μας η μάχη για να γίνει η Αθήνα πόλη των κατοίκων της ξεκινάει με τις εκλογές. Με την συνειδητή απόφαση των Αθηναίων να φέρουν την Άνοιξη στην πόλη» είπε ο κ. Σακελλαρίδης.
Αναφερόμενος στο νυν δήμαρχο Αθηναίων τον κ. Καμίνη είπε ότι απογοήτευσε τους προοδευτικούς πολίτες που τον στήριξαν. Μάλιστα χαρακτήρισε τον κ. Καμίνη ως έναν «καλό και ήσυχο μαθητή του μνημονίου», ο οποίος θεωρεί μεγάλο επίτευγμα της θητείας του, το ότι μειώθηκαν οι δαπάνες του δήμου, κατά τον ίδιο τρόπο που οι υπουργοί της κυβέρνησης θεωρούν εξοικονόμηση την εξαφάνιση του κράτους πρόνοιας, της υγείας και της παιδείας.
Επίσης αναφορά έκανε και στους άλλους δύο υποψήφιους τον κ. Ά. Σπηλιωτόπουλο και τον Ν. Κακλαμάνη χαρακτηρίζοντας τους υποψήφιους που έρχονται από τον χώρο του μνημονίου. «Αλήθεια κύριε Σπηλιωτόπουλε και κύριε Κακλαμάνη, αν μέχρι τις εκλογές η κυβέρνηση φέρει στη βουλή κι άλλα μέτρα τι θα κάνετε;» διερωτήθηκε ο κ. Σακελλαρίδης.
Δικαίωμα στην ασφάλεια
«Για την προστασία του δικαιώματος της ασφάλειας όλων των πολιτών υπάρχει μία αναγκαία και μία ικανή συνθήκη» είπε και διευκρίνισε ότι αναγκαία συνθήκη είναι η σωστή, οργανωμένη και επαγγελματική αστυνόμευση στις περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα. Έκανε λόγο για αστυνομικούς καλά εκπαιδευμένους, οι οποίοι θα γνωρίζουν τη γειτονιά, αλλά όπως είπε δεν αρκεί μόνο αυτό. «Η ικανή συνθήκη για να έρθει η ειρήνη στην πόλη, είναι να αναστρέψουμε την εγκατάλειψη των γειτονιών» τόνισε.
Οι προτάσεις της Ανοιχτής Πόλης σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη έχουν διαρθρωθεί σε πέντε άξονες.
Ο πρώτος άξονας είναι η στήριξη της κοινωνίας. Η αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης στην πόλη, και η επιστράτευση των δυνάμεων της αλληλεγγύης. Το σύνθημά μας, είπε, είναι «κανείς μόνος του στην κρίση». Κανένας άστεγος σε παγκάκι, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, κανένα παιδί νηστικό στο σχολείο.
Ο δεύτερος άξονας της Ανοιχτής Πόλης είναι η μάχη για την ποιότητα ζωής στις γειτονιές.
Όπως είπε η Ανοιχτή Πόλη έχει καταθέσει εδώ και αρκετό καιρό σχέδιο για πέντε μεγάλες αναπλάσεις στην Αθήνα.
Οι παρεμβάσεις αυτές είναι:
Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, ο Βοτανικός, η περιοχή των Αμπελοκήπων όπου ο κ. Σακελλαρίδης υπογράμμισε ότι «η μεταβίβαση των προσφυγικών στο ΤΑΙΠΕΔ δεν θα περάσει, τελεία και παύλα», η περιοχή της Ριζούπολης, και η Ακαδημία Πλάτωνος. Επίσης τόνισε ότι χρειάζεται η ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας.
Ο τρίτος άξονας του προγράμματός έχει να κάνει με τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία. Η Ανοιχτή Πόλη, είπε, θέτει ως προτεραιότητα την πολιτιστική πολιτική του δήμου.
Ο τέταρτος άξονας των παρεμβάσεών αφορά στην οικονομική ζωή, στο εμπόριο, στον τουρισμό, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους συνεταιρισμούς Ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι προτείνει:
Εξορθολογισμό των δημοτικών τελών, δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον δήμο, κίνητρα για άνοιγμα νέων μαγαζιών σε υποβαθμισμένες περιοχές. Επίσης τόνισε ότι πρέπει να μπει ένα τέρμα στην κατασκευή πολυκαταστημάτων -τύπου Mall- τα οποία ερημώνουν τις τοπικές εμπορικές αγορές. Ακόμη μίλησε για διασφάλιση της Κυριακάτικης αργίας, ενώ για το παραεμπόριο, είπε ότι πρέπει να χτυπηθεί στα σημεία εισόδου των παράνομων προϊόντων στην χώρα και στις μεγάλες αποθήκες του κέντρου.
Ο πέμπτος άξονας έχει να κάνει με τη δράση του δήμου στο πεδίο της δημοκρατίας, της συμμετοχής και των δικαιωμάτων. Στόχος μας, είναι ένας δήμος αντιγραφειοκρατικός, αποτελεσματικός, είπε και πρόσθεσε ότι επιδίωξη της Ανοιχτής Πόλης είναι να συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου, κάθε αίτημα που υπογράφεται από 500 κατοίκους, ή το ζητάει μια δημοτική κοινότητα και δεν αντιβαίνει στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αντίστοιχα, είπε, μια κοινότητα υποχρεούται να συζητήσει οποιοδήποτε αίτημα, εφόσον αυτό υπογράφεται από 200 κατοίκους. Ακόμη δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων.
Που θα βρούμε τα λεφτά
Πέντε είναι οι πηγές χρηματοδότησης, σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη:
1. Οι αποδόσεις φόρων που εισπράττει το κράτος για λογαριασμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.
2. Τα ίδια έσοδα από δημοτικά τέλη.
3 .Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ
4. Ο δανεισμός.
5. Ο περιορισμός των δαπανών και η ανακατανομή των υπαρχόντων πόρων.
Από αυτά, είπε, οι αποδόσεις φόρων και ο δανεισμός είναι εκτός συζήτησης, τόσο λόγω της πολιτικής των μνημονίων, όσο και της πιστοληπτικής υποβάθμισης του δήμου την προηγούμενη περίοδο. «Απομένει η βελτίωση των ίδιων εσόδων και της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, καθώς και ο περιορισμός και η ανακατανομή των δαπανών» σημείωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο και στους τρεις τομείς υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης με την λήψη των αναγκαίων μέτρων.
Τέλος ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι ως ελάχιστο επιτεύξιμο ποσό εξοικονόμησης, υπολογίζει σε ετήσια βάση το ποσό των 10.000.0000 ευρώ για το 2015. Το ακριβέστερο ποσό θα μπορούμε να το προσδιορίσουμε από το 2016 και μετά, αφού θα έχουμε την πλήρη και ακριβή καταγραφή των οικονομικών δεδομένων του δήμου είπε.