New York Times: Είναι η Κριμαία η νέα Γιουγκοσλαβία; - iefimerida.gr

New York Times: Είναι η Κριμαία η νέα Γιουγκοσλαβία;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διχασμένος εμφανίζεται ο Τύπος στις ΗΠΑ, για την στάση της διεθνούς κοινότητας στην Ουκρανική κρίση αλλά και τις κυρώσεις που εξαγγέλθηκαν μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία. Συμφωνούν πάντως στην εκτίμηση ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία «είναι παράνομο» και διεξήχθη «υπό την πίεση της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης»Εδικά σε σχέση με τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσσίας, ο αμερικανικός Τύπος εμφανίζεται διχασμένος. Ενδεικτική είναι η ανάλυση του ειδησεογραφικού πρακτορείου , στο οποίο σημειώνεται ότι «οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας φαίνεται να προσκρούουν στην εξάρτηση της Ευρώπης, κυρίως, αλλά και των ΗΠΑ, από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, με συναλλαγές ύψους 160 δι. ευρώ το 2012».Μπλούμπεργκ

Ερωτήματα τίθενται και για τον τρόπο που μπορεί να αντιδρτάσουν οι ΗΠΑ σε νέες επιθετικές κινήσεις του Πούτιν. «Τι θα συμβεί αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει τη δύναμη να αποτρέψει την αιματοχυσία στην Ουκρανία, ακόμη και αν θέλει να το πράξει;» σημειώνεται σε σχετικό άρθρο στη Νιου Γιορκ Τάιμς, προβάλλοντας το ερώτημα «είναι η Κριμαία η επόμενη Γιουγκοσλαβία;».

Η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, αναφερόμενη στο χθεσινό δημοψήφισμα των κατοίκων της Κριμαίας για την απόσχισή τους από την Ουκρανία και την ένταξή τους στη Ρωσία και στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι πρόεδροι Ομπάμα και Πούτιν, επικαλείται δήλωση ανώτατου αξιωματούχου των ενόπλων δυνάμεων που επισημαίνει: «παρερμηνεύσαμε τον Πούτιν. Δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει».

Επίσης στη Νιου Γιορκ Τάιμς, σε άλλο δημοσίευμα, γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων, στα προβλήματα που ανακύπτουν για τον πρόεδρο Πούτιν μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία, καθώς θα πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν θα προβεί στην άμεση προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, μέσω διαπραγματεύσεων με την ουκρανική κυβέρνηση, που αρνείται ωστόσο έως τώρα να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ή εάν θα προχωρήσει μονομερώς, δημιουργώντας μια έντονη σύγκρουση για το νερό, την ενέργεια και άλλες ουσιαστικές ανάγκες της περιοχής, καθώς η Κριμαία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ουκρανική ενδοχώρα.

αναλυτές της Goldman Sachs, της Bank of America και της Morgan Stanley σημειώνουν ότι το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις για τον περιορισμό των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας, οι Ευρωπαίοι εισήγαγαν το 2012, το 32% των υδρογονανθράκων τους από τη Ρωσία, ενώ σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, η ΕΕ, η Τουρκία, η Νορβηγία, η Ελβετία και οι βαλκανικές χώρες εισήγαγαν συνολικά το 30% του φυσικού τους αερίου από τη Ρωσία, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου διέρχεται μέσο του ουκρανικού εδάφους. Αξίζει να σημειωθεί ότι

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΠΑ τύπος ΚΡΙΜΑΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ