Μόνο απειλές εκτοξεύει η Ευρώπη: Κυρώσεις χάδι στη Ρωσία αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ - iefimerida.gr

Μόνο απειλές εκτοξεύει η Ευρώπη: Κυρώσεις χάδι στη Ρωσία αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ

Μόνο απειλές εκτοξεύει η Ευρώπη: Κυρώσεις χάδι στη Ρωσία αποφάσισαν οι υπουργοί
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν στο έκτακτο συμβούλιό τους στις Βρυξέλλες σήμερα στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος προσωπικοτήτων στη Ρωσία, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας, οι κυρώσεις αυτές αφορούν 21 πρόσωπα και περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα πόρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ακολουθήσει η επιβολή περισσοτέρων κυρώσεων τις αμέσως προσεχείς ημέρες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Στην επιβολή κυρώσεων εναντίον μιας «σειράς προσωπικοτήτων» αναφέρθηκε επίσης Ευρωπαίος διπλωμάτης που επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με ένα μήνυμα Αυστριακού διπλωμάτη μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συμφώνησαν στις κυρώσεις εναντίον των 21 προσώπων εξαιτίας των ρωσικών ενεργειών στη χερσόνησο της Κριμαίας στην Ουκρανία.

Τα ονόματά τους δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά ωστόσο το πιο πιθανό σενάριο είναι πρόκειται για συνεργάτες του προέδρου Πούτιν και οικονομικούς παράγοντες της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι Ρώσοι, έχοντας ως ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί το δυναμικό «Ναι» από το δημοψήφισμα της Κριμαίας προτείνουν τη συγκρότηση διεθνούς «ομάδας επαφής», που θα αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά έθεσαν όρους οι οποίοι είναι σχεδόν απίθανο να γίνουν αποδεκτοί από τη Δύση.

Σε απάντηση στις δυτικές εκκλήσεις για το σχηματισμό μίας «ομάδας επαφής», το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η προταθείσα διεθνής «ομάδα επαφής» θα ασκήσει πιέσεις για την αναγνώριση από την Ουκρανία του δημοψηφίσματος στην Κριμαία και θα καλέσει το Κίεβο να εφαρμόσει κάποια άρθρα της ειρηνευτικής συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου μεταξύ του Γιανουκόβιτς και των ηγετών της τότε αντιπολίτευσης, η οποία προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τη διερεύνηση των θανάτων των διαδηλωτών στο Κίεβο.

Η «ομάδα επαφής» θα καλέσει ακόμη την Ουκρανία να υιοθετήσει ένα νέο σύνταγμα παραχωρώντας ευρείες εξουσίες στις περιφέρειες της χώρας, ενώ θα ζητήσει από το Κίεβο να τηρήσει στρατιωτική και πολιτική ουδετερότητα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ