Κέρι και Λαβρόφ συμφώνησαν για νέο Σύνταγμα στην Ουκρανία, αλλά η Κριμαία ψήφισε Ρωσία -Ραγδαίες εξελίξεις - iefimerida.gr

Κέρι και Λαβρόφ συμφώνησαν για νέο Σύνταγμα στην Ουκρανία, αλλά η Κριμαία ψήφισε Ρωσία -Ραγδαίες εξελίξεις

Κέρι και Λαβρόφ συμφώνησαν για νέο Σύνταγμα στην Ουκρανία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι συμφώνησαν να επιδιώξουν μια λύση στην κρίση στην Ουκρανία δίνοντας ώθηση στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για το είδος των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται παρά είπε ότι θα πρέπει να επέλθουν «σε μια γενικά αποδεκτή μορφή και λαμβανομένων υπόψη των συμφερόντων όλων των περιοχών της Ουκρανίας».

Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από την Ουάσινγκτον.

Στη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία τους μέσα σε δύο ημέρες, ο Λαβρόφ κάλεσε επίσης τον Κέρι να χρησιμοποιήσει την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών για να προτρέψει το Κίεβο να σταματήσει τη «μαζική ανομία» εναντίον του ρωσόφωνου πληθυσμού.

«Ο Σεργκέι Βικτόροβιτς Λαβρόφ και ο Τζον Κέρι συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται προκειμένου να βρουν μια λύση στην Ουκρανία μέσω μιας ταχείας συνταγματικής μεταρρύθμισης με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πανηγυρικό κλίμα στην Κριμαία -Κάνουν λόγο για 90% υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία

Την ίδια στιγμή, και ενώ οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές στο διπλωματικό πεδίο, στην Κριμαία το κλίμα είναι από το πρωί πανηγυρικό, καθώς, οι ρωσόφωνοι πολίτες κάνουν λόγο για ιστορική ημέρα.
Οι πρώτες δημοσκοπήσεις που αποκαλύπτουν τα τοπικά μέσα κάνουν λόγο για συντριπτικό «Ναι» στην ένωση με τη Ρωσία, το οποίο μπορεί να φτάσει και σε ποσοστό 90%.

Από την ψηφοφορία, πάντως, απέχουν οι Τάταροι, ο ηγέτης των οποίων ζήτησε να απέχουν από το δημοψήφισμα, καθώς, έχει δηλώσει ξεκάθαρα εδώ και αρκετές ημέρες ότι επιθυμεί η Κριμαία να παραμείνει κομμάτι της Ουκρανίας.

Πάντως, η ψηφοφορία διεξάγεται σε πολύ ηλεκτρισμένο κλίμα με χιλιάδες ένοπλους να περιπολούν τους δρόμους και τα εκλογικά κέντρα.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα το πρωί της Δευτέρας, θα καθορίσει και τις μετέπειτα σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, τη στιγμή που ΗΠΑ και ΕΕ επιμένουν ότι η διαδικασία είναι παράνομη και προειδοποιούν τη Μόσχα πως οι κυρώσεις θα είναι ακόμη πιο αυστηρές.

Μπαρόζο και Ρομπάι καταδικάζουν το δημοψήφισμα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε επισήμως το δημοψήφισμα στην Κριμαία, χαρακτηρίζοντάς το «παράνομο και αθέμιτο» , αντίθετο με το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο και ανακοίνωσε ότι η επιβολή κυρώσεων θα αποφασισθεί αύριο.

«Το δημοψήφισμα είναι παράνομο και αθέμιτο και το αποτέλεσμά του δεν θα αναγνωρισθεί», δηλώνουν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αντίστοιχα σε κοινή τους ανακοίνωση, στην οποία καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της ώστε να επιστρέψουν στα προ της κρίσης επίπεδα και να παραμείνουν εντός των στρατοπέδων τους.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εξετάσουν αύριο στις Βρυξέλλες την κατάσταση και θα αποφασίσουν για την επιβολή νέων κυρώσεων σύμφωνα με τη διακήρυξη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 6 Μαρτίου.

Η απόφαση της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 6 Μαρτίου προβλέπει την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων υπό μορφήν δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και μη χορήγησης αδειών εισόδου , εάν η Ρωσία δεν δεσμευθεί για την ταχεία αποκλιμάκωση της έντασης.

Οι πρεσβευτές των 28 στην ΕΕ θα συνέλθουν απόψε για να καταρτίσουν κατάλογο Ρώσων και Ουκρανών τους οποίους θα αφορούν οι κυρώσεις, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή. Τα ονόματα του καταλόγου δεν θα γίνουν γνωστά πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών αύριο το πρωί στι 09.30 τοπική ώρα).

«Μία λύση στην κρίση δεν μπορεί να βρεθεί παρά με τη συνεργασία επί διπλωματικού σχεδίου, συνεργασία που θα περιλαμβάνει και απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η λύση αυτή «θα πρέπει να βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα , την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», επισημαίνουν.

«Καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις ώστε να περιορισθούν στα επίπεδα που ίσχυαν προς της κρίσης και εντός των μόνιμων στρατοπέδων του, όπως επιτάσσουν οι ισχύουσες συμφωνίες», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ