Πώς η προσωπικότητα επηρεάζει την υγεία μας: Ποιοι τύποι ανθρώπων κινδυνεύουν λιγότερο - iefimerida.gr

Πώς η προσωπικότητα επηρεάζει την υγεία μας: Ποιοι τύποι ανθρώπων κινδυνεύουν λιγότερο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η προσωπικότητα ενός ανθρώπου μπορεί να επηρεάσει την υγεία στη μετέπειτα ζωή του, έτσι οι θεράποντες γιατροί πρέπει να αξιολογούν τις προσωπικότητες των ασθενών τους κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Στη μελέτη , οι άνθρωποι που ήταν πιο ευσυνείδητοι - ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που δείχνει αυτοπειθαρχία- σε ηλικία 26 ετών ήταν σε καλύτερη υγεία 12 χρόνια αργότερα από τους ανθρώπους που ήταν λιγότερο πειθαρχημένοι.

Μεταξύ εκείνων που ήταν λιγότερο ευσυνείδητοι ως νέοι ενήλικες, το 45% ανέπτυξε προβλήματα υγείας από την ηλικία των 38, όπως η υψηλή χοληστερόλη , η υψηλή αρτηριακή πίεση και η ουλίτιδα, ενώ μόλις το 18% των πιο ευσυνείδητων ανέπτυξε ένα από αυτά τα προβλήματα υγείας , δήλωσε ο Σαλομόν Ισραέλ, του Πανεπιστημίου Duke.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας , που ονομάζεται «δεκτικότητα σε εμπειρία», συνδέεται επίσης με καλύτερη υγεία αργότερα στη ζωή. Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν αυτό το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας τείνουν να είναι περίεργοι, ευφάνταστοι και προτιμούν την ποικιλία από τη ρουτίνα .

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 1.000 ανθρώπους που ζουν στη Νέα Ζηλανδία και οι προσωπικότητες των συμμετεχόντων αξιολογήθηκαν δύο φορές: μία φορά από ένα άτομο που γνώριζε τον συμμετέχοντα πολύ καλά - όπως ο καλύτερος φίλος , μέλος της οικογένειας ή ο δεσμός τους - και μια φορά από μια νοσοκόμα και ρεσεψιονίστ που συναντούσε τον συμμετέχοντα για πρώτη φορά. Αυτές οι δύο εκτιμήσεις έτειναν να ταιριάζουν και τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν παρόμοια, ανεξάρτητα από τα κριτήρια αξιολόγησης.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η κατανόηση της προσωπικότητας μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να προβλέψουν ποια άτομα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης κακής υγείας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, οι ευσυνείδητοι άνθρωποι έχουν καλύτερη υγεία , επειδή τείνουν να έχουν αυτοέλεγχο και είναι λιγότερο πιθανό να καπνίζουν, η να κάνουν κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ, ή να συμμετάσχουν σε επικίνδυνα εγχειρήματα. Οι ευσυνείδητοι άνθρωποι είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν έναν ενεργό τρόπο ζωής και πιο υγιεινή διατροφή από τους υπόλοιπους.

Από την άλλη, οι άνθρωποι που είναι πιο ανοιχτοί σε εμπειρίες τείνουν επίσης να έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης, το οποίο μπορεί να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ αυτού του χαρακτηριστικού και της υγείας, εξηγούν οι ερευνητές. Τα άτομα με υψηλό δείκτη νοημοσύνης μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχουν γνώση για το πώς να προλάβουν τη νόσο καθώς γερνούν, να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια εάν αρρωστήσουν και να τηρούν πολύπλοκες θεραπείες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Υγεία ερευνητές προσωπικότητα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ