Mετά την Κριμαία, οι ρωσόφιλοι θέλουν δημοψήφισμα και στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας για την ένωση με τη «μαμά Ρωσία».
Φιλορώσοι ακτιβιστές ανακοίνωσαν ότι θα οργανωσουν την Κυριακή ένα άτυπο «δημοψήφισμα», την ώρα που οι κάτοικοι της Κριμαίας θα ψηφίζουν για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.
Στην προκήρυξη που εξέδωσε το φιλορωσικό κίνημα του Χάρκοβο, προαναγγέλλει επίσης ότι το Σάββατο θα οργανωθούν διαδηλώσεις στην πόλη, όπως και στο Λουγκάνσκ, το Ντονέτσκ, τη Μαριούπολη και την Οδησσό και μάλιστα προτείνεται να διεξαχθεί ψηφοφορία παρόμοια με αυτήν της Κριμαίας. Το ερώτημα για τους κατοίκους των περιοχών αυτών θα είναι το ίδιο, εάν δηλαδή προτιμούν να τους παραχωρηθεί διευρυμένη αυτονομία ή να ενωθούν με τη Ρωσία.
Οι υπογράφοντες το κείμενο αναφέρουν ότι στην κεντρική πλατεία του Χάρκοβο θα στηθούν 100-200 κάλπες, ότι θα καταλάβουν την εξουσία και ότι θα ζητήσουν τη βοήθεια της Ρωσίας.
Η πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στον κυβερνήτη της περιοχής Ιγκόρ Μπαλούτα, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτες συσκέψεις με τους υπευθύνους των υπηρεσιών ασφαλείας και έκανε έκκληση στους κατοίκους να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις κάνοντας λόγο για «πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες».
Ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των βασικών ηγετών του νέου κυβερνητικού συνασπισμού της Ουκρανίας, κατήγγειλε το «δημοψήφισμα» του Χάρκοβο και κάλεσε τις υπηρεσίες ασφαλείας να συλλάβουν τους οργανωτές του, εκφράζοντας ανησυχία για μια ενδεχόμενη προβοκάτσια εκ μέρους της Ρωσίας.
Την ίδια ώρα ο Αμερικανός υ πουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία. Σε συνέντευξη Τύπου μετά από τις εξάωρες συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Τζον Κέρι μετέφερε τη δήλωση του Λαβρόφ ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρόκειται να λάβει καμία απόφαση για το θέμα της Ουκρανίας παρά μόνο μετά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Η αναγνώριση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος από τη Μόσχα θα αποτελέσει μια «προσάρτηση (της περιοχής) από την πίσω πόρτα», π αρατήρησε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κ αι για μία ακόμη φορά διεμήνυσε ότι η Ρωσία θα υποστεί τις συνέπειες αν δεν αλλάξει την πορεία που ακολουθεί μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παρ' όλο που έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πολλές «εποικοδομητικές ιδέες», όλες απορρίφθηκαν από τον Λαβρόφ. «Πιστεύουμε ότι το δημοψήφισμα αντίκειται στο σύνταγμα της Ουκρανίας, στο διεθνές δίκαιο, ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και είναι παράνομο», επανέλαβε και ζήτησε από τη Ρωσία να αποσαφηνίσει τι σημαίνει η ανάπτυξη των στρατευμάτων της κοντά τα σύνορά της με την Ουκρανία.
«Αυτή τη στιγμή», είπε, «με δεδομένο αυτό το συγκεκριμένο κλίμα, χρειαζόμαστε πραγματικά περισσότερες εξηγήσεις ώστε να αποσαφηνίσουμε πού βαδίζει η Ρωσία όσον αφορά αυτά τα στρατεύματα και αυτά τα γυμνάσια».
Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία «δεν σκοπεύει να επέμβει στη νοτιοανατολική Ουκρανία», διαβεβαίωσε σήμερα από το Λονδίνο ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. «Η Ρωσία», υ ποστήριξε, «δεν σκοπεύει να επέμβει στη νοτιοανατολική Ουκρανία με την πρόφαση των δικαιωμάτων των Ρώσων, των Ούγγρων, των Βούλγαρων και των Ουκρανών τα οποία πρέπει να προστατευθούν».
Ο Λαβρόφ δεν δίστασε να δηλώσει ανοικτά ότι Ρωσία και ΗΠΑ δεν έχουν «κοινό όραμα» για την κατάσταση στην Ουκρανία: «Δεν έχουμε κοινό όραμα» όσον αφορά τα πρακτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία, ακόμη κι αν «ο διάλογος ήταν πραγματικά εποικοδομητικός», δήλωσε ενώ για την απειλή των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχα από τη Δύση, αρκέστηκε να πει πως «οι εταίροι μας κατανοούν ότι οι κυρώσεις είναι ένα αντιπαραγωγικό εργαλείο (...) Σίγουρα δεν θα διευκολύνουν τα κοινά επιχειρηματικά συμφέροντα».
Ο ρώσος υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα «θα σεβαστεί την επιθυμία των κατοίκων της Κριμαίας» μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία. «Έχουμε δεσμευθεί να σεβαστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», υπογράμμισε.
Ο Λαβρόφ υπογράμμισε εξάλλου ότι η Κριμαία έχει μεγαλύτερη σημασία για τη Ρωσία απ' ό,τι τα νησιά Φόκλαντ για τη Βρετανία ή τα νησιά Κομόρες για τη Γαλλία.