Τη στιγμή που στην Κριμαία έχουν στηθεί οδοφράγματα και ένοπλες ομάδες και των δύο πλευρών βρίσκονται σε θέσεις μάχης, οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ συναντήθηκαν σε ένα ειδυλλιακό μέρος πολύ μακριά από την Ουκρανία, για να συζητήσουν το μέλλον της περιοχής.Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόβ συναντήθηκαν στην έπαυλη του Αμερικανού πρέσβη στο Λονδίνο και πριν αρχίσουν οι δύσκολες συνομιλίες είχαν ένα «ρομαντικό» τετ α τετ στον τεράστιο, κατάφυτο κήπο του οικοπέδου.
Ωστόσο, οι πληροφορίες από τη Βρετανία κάνουν λόγο για νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, ενώ ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι δύο ισχυροί άνδρες θα κάνουν ξεχωριστά δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης.
Ετοιμη η πρώτη δέσμη κυρώσεων -«Θα ήταν ηλίθιο» απαντάει η Μόσχα
Το απόγευμα της Παρασκευής, στη δημοσιότητα βγήκε ότι οι «28» έχουν καταλήξει σε λίστα περίπου 120 και 130 Ρώσων αξιωματούχων, σε βάρος των οποίων θα στρέφονται οι κυρώσεις με τις οποίες απειλεί η ΕΕ τη Μόσχα εξαιτίας της Κριμαίας.
Το δεύτερο στάδιο κυρώσεων με το οποίο έχει απειλήσει η ΕΕ φαίνεται ότι θα περιλαμβάνει απαγορεύσεις εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.
Την ύπαρξη της λίστας επικαλείται το Reuters το οποίο αναφέρει ότι εκτείνεται σε πέντε σελίδες και περιλαμβάνει ονόματα στρατηγών και κορυφαίων στελεχών της ρωσικής ηγεσίας και του στενού περιβάλλοντος του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Την ίδια στιγμή η γερμανική Bild αναφέρει ότι ανάμεσα στους Ρώσους που θα υποστούν κυρώσεις είναι και δύο πολύ ισχυροί άνδρες, ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ και ο επικεφαλής της Rosneft, Ιγκόρ Σετσίν.
Οι αντιδράσεις στο δημοσίευμα ήταν άμεσες, με εκπρόσωπο της Rosneft να λέει πως η εταιρεία «ελπίζει ότι όλα αυτά θα αποδειχθούν κενή ρητορική». Επιβολή κυρώσεων εναντίον του Σετσίν, είπε, θα ήταν «ηλίθια, μικροπρεπής και προφανώς θα προξενούσε ζημιά κυρίως στην ίδια την ΕΕ», λέγοντας πως θα υπήρχαν «μεγάλης έκτασης επιπτώσεις κυρίως στις σχέσεις της Rosneft με εμπορικούς της εταίρους στη Δύση».
Ρωσικά μαχητικά στη Μεσόγειο παραμονές του δημοψηφίσματος
Λίγο πριν τη συνάντηση στο Λονδίνο, η Μόσχα επανέλαβε πως «έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τους συμπατριώτες της» στην Ουκρανία σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών -ενώ , μετά τα γυμνάσια του ρωσικού στρατού κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ρωσικά μαχητικά προχώρησαν σε ασκήσεις στη Μεσόγειο.
«Η Ρωσία έχει συνείδηση της ευθύνης της για τις ζωές των συμπρατριωτών της και των φίλων πολιτών στην Ουκρανία και διατηρεί το δικαίωμα να τους θέσει υπό την προστασία της» αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Η ανακοίνωση αναφέρεται και στο θάνατο διαδηλωτή στο Ντονέτσκ, λέγοντας πως η επίθεση «δείχνει πως οι αρχές του Κιέβου δεν έχουν τον έλεγχο της κατάστασης στην Ουκρανία».
H αναφορά ερμηνεύθηκε στον ευρωπαϊκό Τύπο ακόμη και ως απειλή για «επέκταση» της ρωσικής εμπλοκής στην Ουκρανία και πέραν της Κριμαίας.
Νωρίτερα, το ρωσικό Ναυτικό είχε αναφέρει ότι πτήσεις μαχητικών ξεκίνησαν από το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», το οποίο είχε δέσει πριν από έναν μήνα στην Κύπρο. Στην άσκηση παίρνουν μέρος μαχητικά Sukhoi SU-33 και ελικόπτερα Kamov Ka-27.
Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Reuters, σε κόλπο κοντά Σεβαστούπολη έδεσε πλοίο του ρωσικού Ναυτικού από το οποίο αποβιβάστηκαν στρατιωτικά φορτηγά και ομάδες στρατιωτών.