Με κέρδη 3,98% έκλεισε και η Wall Street, δίνοντας μήνυμα αισιοδοξίας - iefimerida.gr

Με κέρδη 3,98% έκλεισε και η Wall Street, δίνοντας μήνυμα αισιοδοξίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σώθηκε τελικά η σημερινή παρτίδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς τόσο το Λονδίνο, όσο και το Παρίσι έκλεισαν ενισχυμένα, το μεν πρώτο κατά 2,1% και το δεύτερο κατά 1,99%. Το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης αν και αρχικά έμοιαζε να γνωρίζει μια «μαύρη Τρίτη» με Dax να σημειώνει απώλειες της τάξης του 7%, τελικά έκλεισε οριακά αρνητικά -0,1%.

Θετικά άνοιξε η Νέα Υόρκη με τον Dow Jonesνα σημειώνει κέρδη 1,72% και τον Nasdaq 3,13%. Ομως μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) ο μεν πρώτος γύρισε σε αρνητικό πρόσημο και περιορίστηκαν τα κέρδη του δεύτερου στο 0,53%.

Τέλος, ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 1.1172,53 μονάδες, με κέρδη 53,07 μονάδων ή 4,74%%.Τελικά, η ολοκλήρωση της συνεδρίασης βρήκε το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones με κέρδη 429,92 μονάδων ή 3,98% στις 11.239,77 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έφτασε στις 2.482,52 μονάδες, αυξημένος κατά 124,83 μονάδες ή 5,29%.

Η ανακοίνωση της FED

Την πρόθεσή της να αφήσει το βασικό της επιτόκιο κοντά στο μηδέν για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, υποβαθμίζοντας σημαντικά τις εκτιμήσεις της για την αμερικανική οικονομίας.

Στην ανακοίνωσή τους οι αξιωματούχοι της Fed αναφέρουν συγκεκριμένα πως η αδύναμη οικονομία θα επιβάλει τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια "έως τουλάχιστον τα μέσα του 2013". Επτά μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της τράπεζας τάχθηκαν υπέρ αυτής της απόφασης, ενώ τρία μέλη διαφώνησαν.

Παρά το γεγονός πως δεν ανακοινώθηκε το γενναίο βήμα περαιτέρω αγοράς ομολόγων που πρόσμεναν αρκετοί, η κίνηση είναι πιθανό να βοηθήσει να διατηρηθούν χαμηλά τα κόστη δανεισμού και να ωθήσει τους επενδυτές σε πάγια υψηλότερου ρίσκου, όπως οι μετοχές.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το εύρος διακύμανσης του βασικού της παρεμβατικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό μεταξύ μηδέν και 0,25%. Από το 2008 η τράπεζα διαμηνύει στις αγορές πως δεν θα αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια για "παρατεταμένη περίοδο", που στη γλώσσα των αγορών ερμηνεύεται ως "για τους ακόλουθους μήνες". Η επέκταση αυτής της περιόδου, για δύο τουλάχιστον ακόμα έτη, ίσως καταφέρει να δώσει ώθηση στην οικονομία.

Οι αξιωματούχοι προχώρησαν σε νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεων τους για την αμερικανική οικονομία, την τρίτη σε σειρά το τρέχον έτος, επισημαίνοντας πως η οικονομική ανάπτυξη από τις αρχές του 2011 υπολείπεται σημαντικά των αρχικών εκτιμήσεων της Fed. Η επιτροπή έθεσε προς συζήτηση μια σειρά πολιτικών για τη στήριξη της οικονομίας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Πηγή:www.capital.gr

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 153,08 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 8.944,48 μονάδες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αγορές περιμένουν πλέον την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ το απόγευμα, μετά την συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής, με την ελπίδα μίας ένεσης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα για την υποστήριξη της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Οι ασιατικές αγορές και το πετρέλαιο συνέχισαν σήμερα την πτωτική τους πορεία, ακολουθώντας τις χθεσινές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στην Γουόλ Στριτ, παρά την κινητοποίηση των πολιτικών ηγεσιών και των κεντρικών τραπεζιτών που προσπαθούν να κατευνάσουν τις αγορές, οι οποίες έχουν καταληφθεί από ανησυχία απέναντι στο φάσμα μίας νέας οικονομικής κρίσης.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο υποχωρούσε κατά 4% στο μέσον της συνεδρίασης, του Χονγκ Κονγκ κατρακυλούσε κατά 7,24% λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών, το χρηματιστήριο του Σίδνεϊ βρισκόταν στο -5% και το χρηματιστήριο της Σεούλ υποχωρούσε κατά 4,2%. Το χρηματιστήριο της Σανγκάης άνοιξε με πτώση κατά 2,33%.

"Είναι μία τρομακτική, θλιβερή ημέρα", δήλωσε ο Κρις Γουέστον, το IG Markets στη Μελβούρνη. "Οι άνθρωποι ενεργούν με το θυμικό, αντί να εξετάσουν με ορθολογικό τρόπο την κατάσταση. Πρόκειται για γενικευμένο πανικό".

Η τιμή του πετρελαίου συνέχισε : στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, το "ελαφρύ γλυκό" παράδοσης Σεπτεμβρίου πέρασε κάτω από το όριο των 80 δολαρίων, ενώ το Brent πέρασε κάτω από το όριο των 100 δολαρίων.

Οι χρηματιστηριακές και πετρελαϊκές αγορές υφίστανται το σοκ που προκάλεσε η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.

"Οι τιμές υποχώρησαν πολύ έπειτα από την υποβάθμιση και προβλέπουμε ότι θα συνεχίσουν να υποχωρούν μέχρι να σταματήσει η συρροή των αρνητικών οικονομικών δεικτών", σχολιάζουν οικονομικοί αναλυτές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ