Η ΓΣΕΕ βρήκε τη λύση: Να προσληφθούν 500.000 άνεργοι στο Δημόσιο! - iefimerida.gr

Η ΓΣΕΕ βρήκε τη λύση: Να προσληφθούν 500.000 άνεργοι στο Δημόσιο!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πρόταση είναι τουλάχιστον για γέλια. Το Ινστιτούτο Levy μαζί με το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας των Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ), βρήκαν τη λύση στην ανεργία. Προτείνουν την πρόσληψη 550.000 ανέργων στο δημόσιο για να εργαστούν στην προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών.


.

Η «Πρόταση εγγυημένης Απασχόλησης» προβλέπει την πρόσληψη από το κράτος, με 11μηνες συμβάσεις απασχόλησης ορισμένου χρόνου, 550.000 ανέργων από τους συνολικά 1.300.000 ανέργους που υπάρχουν σήμερα.

Η πρόταση βασίζεται σε μελέτη του αμερικανικού Ινστιτούτου Levy για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, που αποτελεί υποενότητα έρευνας για τις σχέσεις της οικονομίας των ΗΠΑ με την παγκόσμια οικονομία.

Το Ινστιτούτο Λεβί θεωρεί ότι τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που επιβάλλονται στην Ελλάδα εμφανίζουν πειστικά σημεία πως υπάρχει «φως στην άκρη του τούνελ» σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά. Εκτιμά, όμως, ότι οι πολιτικές του ΔΝΤ για μείωση του ελλείμματος οδηγούν παράλληλα σε «θεαματική αποτυχία στον τομέα της ενίσχυσης της απασχόλησης» και προβλέπει ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα ανέλθει στο 28% έως το 2015.

Οι μελετητές του Ινστιτούτου εκτιμούν ότι για την επαναφορά των ροών απασχόλησης σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο θα απαιτηθούν περίπου 15 έτη ακόμη.

Τέσσερα εναλλακτικά σενάρια

Η μελέτη, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Λεβί και διευθύνων σύμβουλος του Bard College του Βερολίνου, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Τζενάρο Ζέτσα, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Κασίνο στην Ιταλία και ο ερευνητής Μιχάλης Νικηφόρου του πολιτικού τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, περιλαμβάνει τέσσερα εναλλακτικά σενάρια για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ελληνική οικονομία. Προτείνουν ακόμη και το geuro!

Aφού όλα αποκλείονται, πάμε στους διορισμούς

Η μελέτη εκτιμά ότι η σημερινή πολιτική της Ευρώπης δεν επιτρέπει την υλοποίηση ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ, ενώ η χαμηλή ελαστικότητα των τιμών στον τομέα του ελληνικού εμπορίου δεν αφήνει τα περιθώρια για την επιλογή άλλων λύσεων, εκτός από τη δημιουργία θέσεων εργασίας με την εγγύηση του Δημοσίου που θα χρηματοδοτούνται από το παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Λεβί, αυτό είναι εφικτό χωρίς έξοδο από το ευρώ και με διατήρηση των υφιστάμενων συμφωνιών για το δημόσιο χρέος.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία περίπου 550.000 θέσεων εργασίας και σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% το 2014.


Ποιοι θα φορολογηθούν για να διοριστούν οι 550.000;

Αν προσλάβουμε 550.000 ανέργους και τους πληρώσουμε με 8.000 το χρόνο, δηλαδή 666 ευρώ το μήνα θα χρειαστούμε 4,4 δισ. ευρώ.

Για να βρούμε όμως 4,4 δισ. ευρώ κάποιους πρέπει να φορολογήσουμε.

Έχουμε 3,5 εκατ. εργαζομένους σε αυτή τη χώρα, αν τους ζητήσουμε 4,4 δισ. ευρώ αναλογούν στον καθένα 1.257 ευρώ...

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τα 3,5 εκατ. που εργάζονται σε αυτή τη χώρα λαμβάνουν μισθούς για τους οποίους η αφαίρεση 1.257 ευρώ θα είχε σοβαρές επιπτώσεις. Εξ αυτών τα 2,5 εκατ. περίπου λαμβάνουν από 1.000 ως 12.000 ευρώ το χρόνο, όπως σημειώνει το capital.

Η πρόταση της ΓΣΕΕ να αφαιρέσουμε από 3,5 εκατ. Έλληνες από 1.257 ευρώ το μήνα για να δώσουμε σε 550.000 εργασία χωρίς παραγωγικό αντίκρυσμα έναντι 8.000 ευρώ το χρόνο ή 666 ευρώ το μήνα είναι μόνο για γέλια.

Γιατί αν αφαιρέσουμε από την αγοραστική δύναμη 3,5 εκατ. εργαζομένων 1.257 ευρώ το χρόνο θα μειώσουμε τη ζήτηση και θα αυξήσουμε τον αριθμό των επιχειρήσεων που κατεβάζουν ρολά και τον αριθμό των ανέργων στον ιδιωτικό τομέα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ανεργία δημόσιο ΓΣΕΕ λύση πρόσληψη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ