Νέα άνωθεν παρέμβαση: Κάλυψαν και τις απώλειες στους μισθούς των αστυνομικών - iefimerida.gr

Νέα άνωθεν παρέμβαση: Κάλυψαν και τις απώλειες στους μισθούς των αστυνομικών

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ενα τηλεφώνημα ήταν αρκετό για να σβήσει, πριν φουντώσει, η «φωτιά» που άναψε η εγκύκλιος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία ανακοίνωνε ότι επίκειται «ψαλίδισμα» στις αποδοχές όσων αστυνομικών εργάζονται τα Σαββατοκύριακα, λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων του προϋπολογισμού.Κατόπιν... συνεννόησης του Αντώνη Σαμαρά με τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Δένδια, αλλά και τον... εθνικό θησαυροφύλακα Χρήστο Σταϊκούρα, ο προϋπολογισμός της ΕΛΑΣ δέχθηκε τονωτική «ένεση» 7 εκατ. ευρώ και οι... μουρμούρες σταμάτησαν.

Η εγκύκλιος όριζε ότι θα πληρώνονταν μόνο 4 Σ/Κ ανά μήνα, άρα ότι οι εξαιρέσιμες ημέρες ανά έτος θα περιορίζονταν στις 48 αντί 52. Υπολογίζεται ότι οι αστυνομικοί θα έχαναν έως και 144 ευρώ το χρόνο.
Επισημαίνεται ότι με άλλη παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά είχε αποσυρθεί η διάταξη για τη φορολόγηση του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας των μάχιμων ενστόλων, ενώ μόλις προχθές υπογράφηκε και η Απόφαση για τον δραστικό περιορισμό στη μείωση των εφάπαξ των αστυνομικών.

Στο μάτι της Τρόικα οι πρόσθετες παροχές στο Δημόσιο

Οι πρόσθετες παροχές στο Δημόσιο, δηλαδή εκτός έδρας, υπερωρίες, συμμετοχή σε Επιτροπές, έχουν μπει, πάντως, για τα καλά στο... μάτι της Τρόικας, στο πλαίσιο του... εξορθολογισμού των αποδοχών στο Δημόσιο, με τις πρώτες διερευνητικές επαφές να έχουν ήδη γίνει. Το συνολικό ετήσιο κόστος των πρόσθετων παροχών στον Προϋπολογισμό ανέρχεται στα 685 εκατ. ευρώ, ενώ αυτό που έχει μπει κατ' αρχήν στο στόχαστρο, είναι τα οδοιπορικά των δημοσίων υπαλλήλων, που ρυθμίζονται ακόμα με το νόμο του 1999 και εξακολουθούν να κινούνται με πολλές ταχύτητες.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ ο μέσος όρος διαμορφώνεται στα 29 ευρώ, για τους μηχανικούς του Δημοσίου τα οδοιπορικά είναι 56 ευρώ, για τους ελεγκτές του ΟΠΕΚΕΠΕ 94 ευρώ.

Το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο ξεκαθαρίζουν ότι δεν σχεδιάζεται νέα μείωση των βασικών μισθών κι ότι στόχος είναι η σύνδεση των αποδοχών με την αξιολόγηση και την αποδοτικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο, δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την Τρόικα το ότι η «ψαλίδα» μεταξύ υπαλλήλων ίδιων προσόντων που υπηρετούν σε διαφορετικά υπουργεία ή φορείς, παραμένει ορθάνοικτη, λόγω των προσωπικών μισθολογικών διαφορών που λίγο ως πολύ διατηρήθηκαν, παρά την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, ο μέσος μισθός για υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Πολιτισμού διαμορφώνεται στα 1.964,11 ευρώ, στο Υπουργείο Εξωτερικών (πολιτικό προσωπικό) στα 1.600 ευρώ, στο Υπουργείο Ανάπτυξης στις 2.672 ευρώ, στο Υπουργείο Μεταφορών στις 2.466 ευρώ. Ακόμα και «εντός» των υπουργείων υπάρχουν, όμως, διαφορές, αφού οι εποπτευόμενοι φορείς «κουβαλάνε» την... κληρονομιά των προηγούμενων μισθολογικών καθεστώτων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο μέσος μισθός (κατηγορίας Π.Ε.) στην ΕΡΓΟΣΕ διαμορφώνεται στις 2.240,72 ευρώ, στον ΟΣΥ που επίσης εποπτεύεται από το υπουργείο Μεταφορών ο μέσος μισθός διαμορφώνεται στα 1.347,13 ευρώ.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ