Ποιος είδε τον Πρετεντέρη και δεν τονε φοβήθηκε. Τι το 'θελε ο Γιώργος Παπανδρέου να μην πάει στα γενέθλια της «Ελιάς»; Έξαλλος έγινε ο Ιωάννης μας, γράφει η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή» σε μια πρωτοφανή επίθεση εναντίον του γνωστού δημοσιογράφου.
« Ήταν θλιβερή η απόφαση του Παπανδρέου, γιατί υπονομεύει τη πιο δύσκολη μάχη της παράταξής του. Ήταν ενοχλητική η απόφαση του Παπανδρέου, επειδή ο απών τυχαίνει να είναι ταυτοχρόνως και πρωταγωνιστής των δεινών του τόπου και της παράταξής του. Ήταν ανόητη η απόφαση του Παπανδρέου γιατί υπονοεί ότι το πρόβλημα είναι ο Βενιζέλος», έγραψε στα ΝΕΑ και μετά το χόντρυνε το πράγμα:
«Η Κεντροαριστερά απελευθερώνεται από το βάρος της περιόδου 2009-2011. Δεν έχει να καλύψει κανέναν, ούτε να σώσει κανέναν. Ξεκινώντας (ελπίζω) από την Εξεταστική για το πρώτο Μνημόνιο, την οποία και ο λαός, και η Δημοκρατία και η ίδια η Κεντροαριστερά δικαιούνται . Καθαρές κουβέντες λοιπόν. Καθαρές εξηγήσεις. Καθαρές λύσεις».
Ο Γιάννης δικαιούται να ζητάει εξεταστικές, ο Γιάννης ξέρει από ιερές εξετάσεις και δικαστήρια. Κάθε βράδυ στο στρατοδικείο του ΜΈΓΚΑ βγάζει τουλάχιστον τρεις- τέσσερις αποφάσεις, όλες καταδικαστικές. Μόνος του αγορεύει, μόνος του προτείνει την ενοχή, μόνος του επιμετρά τις ποινές, άντε να τον βοηθήσει λιγουλάκι η Όλγα στην τήρηση των πρακτικών.
Δικαίως ζητάει ο Γιάννης εξεταστική για το Μνημόνιο, όταν όμως είχε ζητήσει την ίδια ακριβώς εξεταστική η Αξιωματική Αντιπολίτευση, είχε γίνει έξαλλος, μόνο για εθνική μειοδοσία δεν τους κατηγόρησε τους άτιμους τους αριστερούς.
Το λέει ξεκάθαρα ο Πρετεντέρης. Η εξεταστική είναι εσωτερική υπόθεση της Κεντροαριστεράς, είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στον Παπανδρέου και τον Βενιζέλο, ο οποίος Βενιζέλος ουδεμία σχέση έχει με την εισαγωγή και την εφαρμογή των μνημονίων. Για τον Πρετεντέρη τα πάντα κινούνται γύρω από την Κεντροαριστερά, η Κεντροαριστερά είναι το κέντρο του κόσμου, η μεγάλη δύναμη που για λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά. Τι να πω, μάλλον πιστεύει τις δημοσκοπήσεις που μεταδίδει από την εκπομπή του, αυτές που έδιναν στους «58» 40%, δηλαδή 0,8% στον καθένα.
Μακάρι να γίνει εξεταστική για το Μνημόνιο, μόνο που θα πρέπει να κληθεί και ο ίδιος ο Πρετεντέρης, τουλάχιστον ως μάρτυρας, Να κληθεί στην εξεταστική και να μιλήσει για τις ευθύνες τις δικές του και των μέσων στα οποία εργάζεται. Για το ΜΕΓΚΑ, το ΒΗΜΑ, τα ΝΕΑ, τους βασικούς μηχανισμούς μαζικής προπαγάνδας και εκφοβισμού, χωρίς τους οποίους το μνημόνιο δεν είχε επιβληθεί κι αν επιβαλλόταν, θα κατέπεφτε μέσα σε λίγες εβδομάδες. Να μας πει ο Πρετεντέρης για τη βία του ενός και μοναδικού δρόμου που όφειλε να πάρει η χώρα, για τον εξευτελισμό όσων αμφισβητούσαν την μνημονιακή ορθοδοξία, για τους δολοφονημένους της Μαρφίν, που τους σκύλευσαν, για να επιβάλουν τη σιωπή. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τις εξεταστικές, τα έχει ομολογήσει όλα από καιρό ο Πρετεντέρης.
Τα έχει γράψει στον «Ψυχρό Εμφύλιο»- την τον θέλεις τον ψυχρό, Γιάννη μου, κάνε έναν θερμό, να τελειώνουμε με τα αποβράσματα- τα έχει πει σε συνεντεύξεις. «Φωνάξαμε «Λύκος» περισσότερες φορές από όσες έπρεπε τα μέσα ενημέρωσης», λέει ο Πρετεντέρης. «Δεν τα είπαμε όλα, μέσα από μια ηλίθια αίσθηση εθνικού, δημόσιου συμφέροντος. Η αναδιάρθρωση του χρέους: όλοι ξέραμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν είναι βιώσιμο, αλλά μας έλεγαν μην το πείτε τώρα, δεν είναι σωστό. Το αποτέλεσμα είναι ότι μέχρι το 2010 έλεγαν όλοι ότι το χρέος είναι βιώσιμο και εμείς δεν τους απαντούσαμε «όχι, δεν είναι!». Δεν τους λέγαμε ότι αυτά είναι βλακείες. Αυτό ήταν μια αυτοσυγκράτηση. Έπρεπε να σκεφτώ το δημόσιο συμφέρον και όχι να βγω και να φωνάζω. Λάθος μου μπορεί να ήταν", Κύριε, κύριε Μαλακάση, ποιος θα βρεθεί να μας δικάσει;