Στις 16 Μαρτίου οι ψηφοφόροι της Κριμαίας καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον τους, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, είναι αποκλειστικά ρωσικό, καθώς, στο δημοψήφισμα που καλούνται να συμμετάσχουν δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή.Η Ουκρανία και η Δύση καταγγέλλουν την κίνηση αυτή ως παράνομη και αντισυνταγματική, ωστόσο, οι Αρχές της Κριμαίας και η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν δείχνουν να ενοχλούνται.
Το πρώτο ερώτημα που περιέχει το κείμενο του δημοψηφίσματος είναι το εξής «Είστε υπέρ της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία στο πλαίσιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας;» και το δεύτερο αναφέρει «Είστε υπέρ της αποκατάστασης του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας;».
Ουσιαστικά δεν παρουσιάζεται καμία επιλογή ώστε η περιοχή να επιστρέψει στο καθεστώς που ίσχυε μέχρι πρότινος, να κρατήσει δηλαδή την αυτονομία της και να θεωρείται κομμάτι της Ουκρανίας.
Αυτό γιατί το Σύνταγμα του 1992, το οποίο υιοθετήθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και στη συνέχεια καταργήθηκε, δεν προβλέπει πουθενά καμία σχέση με την Ουκρανία.
Προβλέπει, απλά, να δοθούν στην Κριμαία όλες οι ιδιότητες μίας ανεξάρτητης οντότητας με το δικαίωμα να καθορίσει τη δική της πορεία και να επιλέξει με ποιον θέλει να διατηρήσει σχέσεις.
Ουσιαστικά, ακόμη και σε περίπτωση που δεν ψηφίσουν οι κάτοικοι την άμεση προσάρτηση της περιοχής στην Ρωσική Ομοσπονδία, απλά η δεύτερη επιλογή θα αποτελέσει μια ελαφρώς μακρύτερη διαδρομή προς αυτή την ένωση.
Τα ψηφοδέλτια θα θεωρούνται άκυρα εάν ο ψηφοφόρος συμπληρώσει και τις δύο επιλογές ή καμία. Οσοι απέχουν δεν πρόκειται επίσης να επηρεάσουν την έκβαση, καθώς το αποτέλεσμα θα βασίζεται στην πλειοψηφία όσων ψηφίσουν.
ΟΑΣΕ: Παράνομο το δημοψήφισμα - Δεν στέλνει παρατηρητές
Παράνομο χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ.
«Με τη μορφή που έχει σήμερα, το δημοψήφισμα που αφορά την Κριμαία και προβλέπεται να διεξαχθεί στις 16 Μαρτίου δεν είναι σύμφωνο με το σύνταγμα της Ουκρανίας και θα πρέπει να θεωρηθεί παράνομο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ελβετός προεδρεύων του ΟΑΣΕ.
Κατά συνέπεια πρόσθεσε ο Μπουρκχάλτερ, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού στο δημοψήφισμα αυτό.