Είναι από τις λέξεις που έχουν πλέον συνδυαστεί. Μετά το «Σαουδάραβας πρίγκιπας», πλέον όλοι όταν ακούν «Ρώσος», περιμένουν την αυτονόητη συνέχεια. Πως πρόκειται για μεγιστάνα. Μπορεί οι περισσότεροι να γνωρίζουν τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς ή στην Ελλάδα τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, αλλά στον κόσμο κυκλοφορούν πολλοί... συνάδελφοί τους, που κάνουν δύο πράγματα: πλουτίζουν και αγοράζουν.
Οι Ρώσοι μεγιστάνες λοιπόν έχουν αρχίσει να επενδύουν σε κάθε τομέα, κατέχοντας μερικά από τα πιο ποθητά περιουσιακά στοιχεία στον κόσμο. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του CNN, από τις σημαντικότερες αγορές είναι οι εξής:
Αθλητισμός
Είναι πιθανότατα το απόλυτο σύμβολο στάτους για τους πιο πλούσιους Ρώσους. Αφού έβγαλε μία αμύθητη περιουσία από μεταλλεία, ο Μιχαΐλ Προκόφορ απέκτησε μεταξύ άλλων τους Brooklyn Nets του ΝΒΑ, ενώ η ομάδα Marussia της Formula One επίσης ανήκει στην εταιρεία του.
Εννοείται πως οι ολιγάρχες έχουν στραφεί και στο λαοφιλές ποδόσφαιρο, από την Τσέλσι του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, μέχρι την Αρσεναλ στην οποία από τους βασικούς μετόχους είναι ο Αλισερ Ουσμάνοφ και την Μονακό, πίσω από την οποία είναι ο Ριμπολόβλεφ.
Κτηματομεσιτικά
Ο Ριμπολόβλεφ είναι στην κορυφή και εδώ. Πέρα από τον Σκορπιό που αγόρασε, στην κόρη του ανήκει το πιο ακριβό διαμέρισμα του Μανχάταν, ενώ ο δισεκατομμυριούχος Ρουστάμ Ταρίκο της Russian Standard Bank και της βότκας Standard, είναι ιδιοκτήτης ενός από των πιο ακριβών επαύλεων στο Μαϊάμι, η οποία του κόστισε 25,5 εκατ. δολάρια.
Διάστημα
Ενα μεγάλο τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ανήκει σε Ρώσους.
Τεχνολογία
Ρώσοι εκατομμυριούχοι έχουν μετοχές σε μερικές από τις πιο επιτυχημένες τεχνολογικές εταρείες, ανάμεσά τους στο Facebook και το Twitter. Η Kaspersky Lab, που θεωρείται από τις κορυφαίες στον τομέα των anti-virus επίσης βρίσκεται σε ρωσικά χέρια.
Τέχνη
Πλέον οι Ρώσοι μεγιστάνες έχουν φτάσει στο σημείο να προκαλούν ζήλια στους Αραβες. Οταν ο συλλέκτης τέχνης- και βέβαια δισεκατομμυριούχος- Αλεξάντερ Ιβάνοφ άνοιξε το Μουσείο Faberge στο Μπάντεν-Μπάντεν, αυτό ήταν το πρώτο ιδιωτικό ρωσικό μουσείο εκτός της πατρίδας του. Ενας σεΐχης του πρόσφερε 2 δισ. δολάρια για τη συλλογή κοσμημάτων που είναι ανάμεσα στα εκθέματα, αλλά ο Ιβάνοφ τα απέρριψε.