Στα «μαχαίρια» Γαλλία και Γερμανία - iefimerida.gr

Στα «μαχαίρια» Γαλλία και Γερμανία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ως ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ίδια της Ευρωζώνης χαρακτηρίζουν αναλυτές την κόντρα Γερμανών- Γάλλων ακόμα και στα θεμελιώδη της ομαλοποίησης των συνθηκών στις αγορές. Είναι ενδεικτικό του... αλαλούμ ότι μόνο λίγες ώρες μετά τη κοινή ανακοίνωση Σαρκοζί- Μέρκελ για την... αφοσίωση τους στην εφαρμογή των όσων αποφασίστηκαν στη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου- μεταξύ των οποίων η ισχυροποίηση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας (EFSF)- ξέσπασε νέος "πόλεμος", επιτρέποντας στους κερδοσκόπους να τρίβουν τα χέρια τους.

Με φόντο τις εκτιμήσεις αναλυτών ότι για να δοθεί πειστική απάντηση στις αγορές, που έβαλαν στο στόχαστρο Ισπανία και Ιταλία, θα πρέπει να αυξηθούν τα κεφάλαια του EFSF τουλάχιστον στο 1 τρισ ευρώ, Γάλλοι και Γερμανοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το εάν πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο. Ειδικότερα, με δηλώσεις του στο EUROPE 1 ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπαρουάν σημείωσε ότι "τα διαθέσιμα του Ταμείου είναι 440 δισ ευρώ κι έχουμε ήδη πει ότι εάν χρειαστεί να πάμε παραπέρα, θα το κάνουμε", επιχειρώντας να στείλει μήνυμα στις αγορές. Η απάντηση ήρθε από το Βερολίνο εις... διπλούν. Πρώτος ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρέσλερ με δηλώσεις στο FOCUS απέρριψε κάθε τέτοια ιδέα, σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της Συνόδου εάν θέλουν να ηρεμήσουν τις αγορές, χωρίς να κρύψει τη δυσφορία του και για τις δηλώσεις Μπαρόζο που αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα αυτών των αποφάσεων. Τη... σκυτάλη πήρε ο εκπρόσωπος της γερμανικής Κυβέρνησης, ο οποίος μεταφέροντας την άποψη του Βερολίνου σημείωσε ότι το Ταμείο θα πρέπει να παραμείνει ως έχει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ