Σε σκηνικό πολέμου παραπέμπει η κατάσταση στην Κριμαία όσο πλησιάζει το δημοψήφισμα για την απόσχιση της περιοχής από την Ουκρανία, με πολεμικές προετοιμασίες εκατέρωθεν. Οι Ρώσοι προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο, με οχυρωματικά έργα, αναχώματα, οριοθετήσεις συνόρων και ανάπτυξη τεθωρακισμένων κατά μήκος τους, ενώ ανάλογες προετοιμασίες είναι σε εξέλιξη στην απέναντι πλευρά από τον ουκρανικό στρατό.
Όλα δείχνουν ότι καθώς πλησιάζουμε στο δημοψήφισμα η Κριμαία έχει μπει σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Στη μία πλευρά των συνόρων με την κριμαϊκή χερσόνησο οι Ουκρανοί έχουν ήδη φτιάξει συνοριακά φυλάκια, έχοντας παράλληλα μετακινήσει μονάδες τεθωρακισμένων και στην άλλη πλευρά οι ομάδες αυτοάμυνας της Κριμαίας έχουν προχωρήσει σε οχυρωματικά έργα, σκάβουν χαρακώματα και στήνουν ναρκοπέδια. Την ίδια στιγμή πολιτοφύλακες έχουν στήσει φυλάκια στις εισόδους της Κριμαίας και ελέγχουν εξονυχιστικά κάθε όχημα που περνά στο έδαφος της Κριμαίας.
Τα οχυρωματικά έργα στα όρια της Κριμαίας και τις προετοιμασίες των μονάδων αυτοάμυνας κατέγραψε ουκρανικό αναγνωριστικό αεροπλάνο, το οποίο όπως καταγγέλλει το Κίεβο, δέχθηκε πυρά από το έδαφος, χωρίς πάντως να υπάρξουν τραυματισμοί.
Εν τω μεταξύ με γοργούς ρυθμούς η Κριμαία αποκτά το δικό της Στρατό. Αλλοι 36 εθελοντές ορκίστηκαν στη Συμφερόπολη, ενώπιον του φιλορώσου πρωθυπουργού Σεργκέι Αξιόνοφ, για να υπηρετήσουν ως στρατιώτες στις αμυντικές δυνάμεις που συγκροτεί η επαρχία.
Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου η ορκωμοσία έγινε στην αυλή ενός κτιρίου, τα ουκρανικά, γαλανοκίτρινα εμβλήματα του οποίου είχαν ξαναβαφτεί βιαστικά στα χρώματα της ρωσικής σημαίας: κόκκινο, μπλε και άσπρο. Οι εθελοντές, που φορούσαν στολές παραλλαγής και κρατούσαν αυτόματα τουφέκια Καλάσνικοφ, ορκίστηκαν «να υπερασπιστούν τον λαό της Κριμαίας».
Ο Αξιόνοφ, μπροστά σε κάμερες τηλεοπτικών συνεργείων απ' όλον τον κόσμο, και φορώντας ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο κάτω από το πουκάμισό του, ευχαρίστησε τους εθελοντές «για την αφοσίωσή τους σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο». «Είστε στο εξής ο προμαχώνας του λαού της Κριμαίας», είπε απευθυνόμενος στους στρατιώτες.
Οι εθελοντές, οι περισσότεροι από τους οποίους φορούσαν κουκούλες, πλησίαζαν σε ένα τραπέζι πάνω από το οποίο κυμάτιζε η ρωσική σημαία και διάβαζαν ανά τριάδες τον όρκο: «Δεσμεύομαι να υπερασπίζομαι τον λαό της Κριμαίας και να τηρώ κατά γράμμα το σύνταγμα της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας».
Όπως έκανε γνωστό ο Αξιόνοφ,.μέχρι σήμερα έχουν ορκιστεί 186 εθελοντές. «Δεν είναι στις προθέσεις μας να πολεμήσουμε με κανέναν. Θέλουμε μόνο να αποφασίζουμε ελεύθερα για τη μοίρα μας. Για αυτόν τον λόγο δημιουργούμε τις ένοπλες δυνάμεις», υποστήριξε και διευκρίνισε ότι μετά το δημοψήφισμα θα μπορούν να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό.
Όταν ρωτήθηκε για το τι θα γίνει με τους στρατιώτες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που έχουν περικυκλωθεί μέσα στις βάσεις τους από Ρώσους στρατιώτες και φιλορώσους πολίτες, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι μετά το δημοψήφισμα «θα μπορούν είτε να φύγουν από το έδαφος της Δημοκρατίας της Κριμαίας είτε, εφόσον είναι πολίτες της και το επιθυμούν, να ορκιστούν πίστη στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας ή στη Ρωσική Ομοσπονδία».
Η μία μετά την άλλη οι βάσεις των Ουκρανών πέφτουν στα χέρια της φιλορώσων, μέχρι στιγμής αναίμακτα, αν και όπως μετέδωσαν τα ξένα πρακτορεία σε μία τουλάχιστον περίπτωση «Ρώσοι στρατιώτες» άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα κατά τη διάρκεια εισβολής τους σε ουκρανική ναυτική βάση. Επικαλούμενο Ουκρανό αξιωματούχο ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, το Reuters μετέδωσε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στη ναυτική βάση κοντά στην πόλη Μπαχτσισαράι λίγο μετά τις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), κατέσχεσαν τα κινητά τηλέφωνα των Ουκρανών στρατιωτικών και άρχισαν να μετακινούν οχήματα.
Εντονη ανησυχία για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία και την ίδια στιγμή ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην Κριμαία, εξέφρασε η ΕΕ, ενώ στην άλλη όχθη του Ατλαντικού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον περιμένει συγκεκριμένες αποδείξεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει τις προτάσεις των ΗΠΑ για την επίλυση της κρίσης.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν απηύθυνε έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «να απόσχουν από κάθε βεβιασμένη ενέργεια και από κάθε φραστική πρόκληση», καθώς επίσης για σεβασμό της αρχής της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών, όπως καταγράφεται στο Χάρτη του ΟΗΕ και «της ενότητας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ιβάν Σιμόνοβιτς βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα στο Κίεβο όπου συνάντησε τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, ανέφερε ο νέος εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς.
Ο Σιμόνοβιτς αναμένεται να επισκεφθεί απόψε το Χάρκοβο ενώ προτίθεται στις επόμενες ημέρες να επισκεφθεί το Λβιβ και τη Συμφερόπολη (στην Κριμαία). Η επίσκεψή του αναμένεται να διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει για μία ακόμη φορά απόψε κεκλεισμένων των θυρών με αντικείμενο την ουκρανική κρίση. Αυτή η άτυπη συνεδρίαση, που έχει ξεκινήσει από τις 21:00 ώρα Ελλάδας, πραγματοποιείται μετά από αίτημα που υπέβαλε η Ουκρανία, της οποίας ο αντιπρόσωπος στα Η.Ε. συμμετέχει στις συζητήσεις.
Πρόκειται για την 5η συνεδρίαση για το ίδιο θέμα σε διάστημα 10 ημερών. Το Συμβούλιο δεν έχει επιτύχει μέχρι στιγμής να υιοθετήσει κοινή στάση στην ουκρανική κρίση.