Αστειότητες χαρακτήρισε τις αιτιάσεις της Χρυσής Αυγής περί πολιτικών διώξεων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. «Δεν υπάρχει κανένα θέμα πολιτικής δίωξης, όλα αυτά τα λένε για να δημιουργούν εντυπώσεις». Πρόσθεσε μάλιστα πως «γιατί να κρατείται κάποιος πολίτης που εγκληματεί και να μην μπορεί να κρατείται ο βουλευτής εάν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης εγκλημάτων στο πρόσωπό του».
Απαντώντας στα σενάρια που έρχονται τις τελευταίες ώρες στο φως της δημοσιότητας, περί συγχώνευσης του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ο κ.Αθανασίου απάντησε κάθετα λέγοντας πως η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και πως σε αυτή τη χώρα το υπουργείο Δικαιοσύνης θα είναι μόνο του. «Οι ρόλοι της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης είναι διακριτοί».
Τι είπε για τις υψηλές εγγυήσεις
Με αφορμή ερώτηση για την επιβολή υπερβολικών εγγυήσεων στους κατηγορουμένους από τους δικαστές υποστήριξε πως κανείς δεν θέλει να πιστεύει πως οι δικαστές θέλουν να φτιάξουν κράτος δικαστών και πως ο ίδιος εγγυάται την ανεξαρτησίας τους. «Τελευταία οι δικαστές έχουν αποκτήσει μία αυτοπεποίθηση. Αυτή απορρέει από την εντολή Σαμαρα για μηδενική ανοχή στη διαφθορά και σε όσους διασπάθισαν Δδημόσιο χρήμα».
Σε ένα μήνα θα είναι έτοιμες οι φυλακές υψίστης ασφαλείας
Μεγάλο μέρος της συνέντευξης αναλώθηκε και στη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας με τον υπουργό Δικαιοσύνης να λέει ότι είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχουμε τέτοιες φυλακές. «Σε περίπου ένα μήνα οι φυλακές Δομοκού θα είναι έτοιμες για να φιλοξενήσουν τους πρώτους κρατούμενους που θα κατηγορούνται για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία, για ανθρωποκτονίες χωρίς ελαφρυντικά, εκβίαση και ληστεία στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης.
«Θα μεταφέρονται οι κρατούμενοι που κρίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι που εκτίουν ποινές ισοβίων, αλλά και όσο έχουν διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα όπως απόδραση ή έχουν βιαιοπραγήσει σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων» πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Παράλληλα ανέφερε «υποχρεωτικά η παραμονή τους στις φυλακές υψίστης θα είναι 10ετης και μέσα σε αυτήν την περίοδο, δεν θα παίρνουν άδειες. Μετά τα δέκα έτη το αίτημα θα εξετάζεται από τον εισαγγελέα και τα δικαστικά συμβούλια».