Κάτω από τις 1000 μονάδες έκλεισε ο Γ.Δ.Τ στο Χρηματιστήριο Αθηνών - iefimerida.gr

Κάτω από τις 1000 μονάδες έκλεισε ο Γ.Δ.Τ στο Χρηματιστήριο Αθηνών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν σήμερα οι τιμές των μετοχών με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα ψυχολογικά επίπεδα των 1.000 μονάδων. Τριψήφιο νούμερο είχε να δει ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης από τις 7 Ιανουαρίου του 1997 (989,9 μονάδες).

Οι ισχυροί τριγμοί στα διεθνή χρηματιστήρια, παρά τις διεθνείς δεσμεύσεις για διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας , μετά την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από την S&P, οδήγησαν την αγορά σε μεγάλη πτώση για ενδέκατη συνεχή συνεδρίαση, στη διάρκεια των οποίων έχουν καταγραφεί συνολικές απώλειες 22,38%, ενώ σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης οι εισηγμένες επιχειρήσεις έχουν απωλέσει περίπου 7 δισ. ευρώ ,κατά τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις.

Έντονες είναι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τα αρχικά σημάδια σταθεροποίησης που προκάλεσε η επέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας, ενώ έντονα πτωτικά ξεκίνησε και η Wall Street, εντείνοντας τις πιέσεις και στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 998,24 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 6,00%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 84,216εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 5,84%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 4,75% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 4,52 %.

Με πτώση άνοιξαν και οι ΗΠΑ. Ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 1,66% και ο δείκτης Nasdaq κατά 3,35%.Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιξε με μεγάλη πτώση στην πρώτη του συνεδρίαση μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, εντείνοντας το ήδη υπάρχον αρνητικό κλίμα λόγω της κρίσης χρέους της χώρας.

Με το άνοιγμα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά -1,66% και ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατά -3,35%.

Οι συναλλαγές ξεκίνησαν με νευρικότητα και απώλειες, ωστόσο η κίνηση της ΕΚΤ προκάλεσε μερική ανακούφιση και οδήγησε σε θετικό έδαφος το σύνολο των χρηματιστηρίων και σε ανοδικό ξέσπασμα άνω του 4% τα χρηματιστήρια του Μιλάνου και της Μαδρίτης. Στη συνέχεια ωστόσο τα κέρδη εξανεμίστηκαν και πλέον τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια "παραδίνονται" για μία ακόμη φορά στην αβεβαιότητα.

Οι αγορές δεν γνωρίζουν ακόμη το πιθανό μέγεθος των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ, ωστόσο για να υπάρξει διαρκής αντίκτυπος θα πρέπει να είναι μεγάλες, σχολιάζει ο Chris Scicluna, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης της Daiwa Capital Markets.

«Δεδομένου του πολύ μεγαλύτερου μεγέθους των ιταλικών και ισπανικών αγορών ομολόγων, η ΕΚΤ θα πρέπει ίσως να σκεφτεί την αγορά 200 δισ. ευρώ από το μεγαλύτερο χρέος της Ευρωζώνης και τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ ισπανικών ομολόγων», σημειώνει.

Πηγή:www.capital.gr, bbc.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ