Με ανακούφιση δέχθηκαν στο οικονομικό επιτελείο το άνοιγμα των αγορών μετά και την παρέμβαση της ΕΚΤ η οποία αποφάσισε να αγοράσει ομόλογα χωρών σε κίνδυνο (Ισπανία-Ιταλία).
Χθες, όλο το κυβερνητικό σύστημα ήταν στην "τσίτα" με άπαντες μέχρι αργά τα μεσάνυχτα να είναι στις θέσεις τους παρακολουθώντας το άνοιγμα των ασιατικών χρηματιστηρίων. Αφού απεφεύχθη ο πανικός, στο οικονομικό επιτελείο αισιοδοξούν αλλά δε χαλαρώνουν. Για ένα απλό λόγο: Κάθε δραματική εξέλιξη σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, θέτει σε κίνδυνο την συμφωνία Ε.Ε.-Ελλάδος που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου.
«Το κακό είναι ότι συμφωνήσαμε μεν, δεν υπογράψαμε δε» αναφέρει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας εκφράζοντας την αγωνία που κυριαρχεί στην κυβέρνηση για το τι μέλλει γενέσθαι.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να πιέζει την Ε.Ε. να προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγου, να επιβληθεί ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (φόρος Τόμπιν) αλλά και να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης.
Τα παραπάνω μετέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου στον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες.
Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε στον κ. Ρομπάι να αγοράσει η ΕΚΤ ιταλικά ομόλογα.
Κυβερνητικές πηγές τέλος διέψευδαν ότι πρόκειται να γίνει σύνοδος Κορυφής στην Ελλάδα μεσούσης της ΔΕΘ (στη Χαλκιδική συγκεκριμένα) όπως γράφτηκε σε κυριακάτικη εφημερίδα, καθώς κάτι τέτοιο θα προσλαμβάνονταν ως «χυδαίο επικοινωνιακό τρικ».
Παρά ταύτα, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι υπάρχει σκέψη στους εταίρους μας -ως ένδειξη στήριξης της Ελλάδας- να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής στη χώρα μας.
Μόσιαλος: Ευρωομόλογο τώρα
Εκδοση ευρωομολόγου, μικρότερο επιτόκιο, φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και σημαντική ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης επιδιώκει από την ΕΕ η ελληνική κυβέρνηση όπως δηλώνει στην ιστοσελίδα real.gr. ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος.
«Είναι απαραίτητο η ΕΕ να θωρακιστεί με περισσότερα εργαλεία όπως το ευρωομόλογο, με μικρότερο επιτόκιο, με φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αλλά και με σημαντική ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης» τονίζει χαρακτηριστικά στη γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Υπογραμμίζει παράλληλα, ότι δεν θα υπάρξει χαλαρότητα και η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της λέγοντας : «Αυτό, όμως, δεν σημαίνει χαλαρότητα στο εσωτερικό μέτωπο, γιατί το ελληνικό πρόβλημα θα λυθεί όταν εισπράττουμε περισσότερα απ' όσα ξοδεύουμε και δημιουργούμε πρωτογενές πλεόνασμα. Όταν αποκτήσουμε έναν παραγωγικό και ανταγωνιστικό δημόσιο τομέα και μια εξωστρεφή οικονομία που θα αντιστρέφει το σημερινό μοντέλο, όπου οι εισαγωγές είναι τριπλάσιες από τις εξαγωγές».
Ο υπουργός Επικρατείας αφήνει αιχμές κατά του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για τις θέσεις του περί ανάπτυξης, δηλώνοντας: «Μόνο έτσι θα πετύχουμε σημαντικό επίτευγμα ανάπτυξης στη χώρα μας και ευημερία για όλους τους πολίτες. Η ανάπτυξη δεν δημιουργείται ούτε με βραχυπρόθεσμες πολιτικές, ούτε με επιχορήγηση αντιπαραγωγικών οικονομικών τομέων, ούτε με περαιτέρω μεγέθυνση του κράτους. Χρειάζεται επιτέλους να αντιμετωπίσουμε τα ανταγωνιστικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας».
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ