Ο ανεξάρτητος Πέτρο Ποροσένκο βγαίνει πρώτος στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο Κίεβο από το International Institute of Sociology και δημοσιεύεται σήμερα στο kyivpost.com.
Θεωρείται φαβορί για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές και κάνει ήδη τον γύρο της Ευρώπης για να συσφίξει σχέσεις με τους δυτικούς. Βρέθηκε σήμερα στο Παρίσι και επισκέφθηκε τον Φρανσουά Ολάντ, μαζί με τον γνωστό πυγμάχο Βιτάλι Κλίτσκο.
Η δημοσκόπηση έγινε μεταξύ 28 Φεβρουαρίου-3 Μαρτίου και δίνει:
- 19.8% Ποροσέκνο
- 12,1% Κλίτσκο
- 8,4% Τιμοσένκο
Ο Ποροσένκο ήταν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της ουκρανικής επανάστασης εναντίον του Γιανουκόβιτς και συνεχίζει να στηρίζει τη νέα μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου, όντας υπουργός Εμπορίου
Τα προϊόντα του έχουν εξοριστεί από τη Ρωσία αλλά ο Ποροσένκο αναζήτησε διεθνείς αγορές, ειδικά εντός ΕΕ, και άνοιξε το πρώτο κατάστημά του στη Βουδαπέστη.
Ξεκίνησε πουλώντας κόκκους κακάο και έφτασε το 1995 να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη βιομηχανία σοκολάτας της Ουκρανίας, την Rochen.
Η διαδρομή του Πέτρο Ποροσένκο
Ο Πέτρο Ποροσένκο γνωστός και ως «ο βασιλιάς της Σοκολάτας» με ποσωπική περιουσία περιουσία που αγγίζει τα 1,3 δισ. δολάρια ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των διαδηλώσεων στους δρόμους του Κιέβου.
Ο Ποροσένκο γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου του 1965 στην Μπόλχραντ της Οδησσού, ωστόσο η μόνιμη κατοικία του είναι στο Κίεβο όπου μένει με τη σύζυγο του και τα τέσσερα παιδιά τους.
Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Κιέβου από όπου αποφοίτησε το 1989 και το 1995 ίδρυσε τη σοκολατοποιίας Roshen.
Εχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση της Γιούλια Τιμοσένκο και ήταν επικεφαλής της Εθνική Τράπεζας της Ουκρανίας από το 2007 έως το 2012.
Βιομήχανος σοκολάτας με ζάχαρο
Στη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει αναλάβει το υπουργείο Εμπορίου, ενώ από το 2012 είναι ανεξάρτητος βουλευτής.
Μάλιστα αν και είναι διαβητικός δηλώνει πως προτιμάει να τρώει ένα πολύ μικρό κομματάκι σοκολάτας αντί για τα εναλλακτικά γλυκά για διαβητικούς, γιατί όπως λέει είναι καλύτερα να τρως και να συμπεριφέρεσαι αυθεντικά και καθαρά.
Ηταν υπουργός του Γιανουκόβιτς!
Το μόνο στοιχείο που δείχνει αρνητικό στην περίπτωση του Ποροσένκο είναι ότι έχει ένα πολιτικό παρελθόν που μπορεί να του στοιχίσει: είναι ένας από τους ιδρυτές του Κόμματος των Περιφερειών του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και υπήρξε υπουργός Εξωτερικών του ως το 2010.
Ηταν επίσης στενός φίλος του προηγούμενου προέδρου Βίκτορ Γιουτσένκο (ο οποίος υπήρξε σύμμαχος και μετά εχθρός της Τιμοσένκο). Ωστόσο ο ολιγάρχης Πετροσένκο θεωρείται ο μόνος που μπορεί να συμφιλιώσει τους φιλορώσους και αντιρώσους Ουκρανούς.
Στις 28 Φεβρουαρίου ο Ποροσένκο πήγε στην Συμφερόπολη της Κριμαίας για να συναντήσει τα μέλη της φιλορωσικής τοπικής κυβέρνησης. Εκεί τον υποδέχτηκε ένα εχθρικό πλήθος και αναγκάστηκε να φύγει άπρακτος.
Η Μόσχα απειλεί με αντίποινα την ΕΕ
Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Μόσχας για τη χθεσινή απόφαση περί κλιμακωτών κυρώσεων της ΕΕ έναντι της Ρωσίας σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος στην ουκρανική κρίση.. «Ο οπορτουνισμός επικράτησε της κοινής λογικής που υπαγορεύει τουλάχιστον να ακουστεί η θέση της Ρωσίας, στρατηγικού εταίρου της ΕΕ. Η Ρωσία δεν θα δεχθεί την γλώσσα των κυρώσεων και των απειλών αλλά αν όντως υλοποιηθούν, δεν θα μείνουν δίχως απάντηση», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών, απειλώντας ανοιχτά με αντίποινα.
Ουκρανοί συνοριοφύλακες: Η Ρωσία διπλασίασε τα στρατεύματά της στην Κριμαία
Την ίδια ώρα Ουκρανοί, σύμφωνα με το Reuters, υποστηρίζουν ότι η Ρωσία έχει διπλασιάσει τα στρατεύματά της στην Κριμαία, τα οποία φέρεται να ανέρχονται πλέον σε 30.000. Το νούμερο αυτό, σύμφωνα με τον επικεφαλής των Ουκρανών συνοριοφυλάκων περιλαμβάνει τόσο τα στρατεύματα που αφίχθησαν από την περασμένη εβδομάδα, όσο και το πλήρωμα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα που βρίσκεται σε μόνιμη βάση στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.
Από την πλευρά της, πάντως, η Ρωσία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι μόνες δυνάμεις που διαθέτει στην χερσόνησο είναι αυτές στην Σεβαστούπολη.
Μαίνεται ο πόλεμος των δηλώσεων μεταξύ Κιέβου-Μόσχας
«Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες με την Ρωσία, υπό ορισμένες προϋποθέσεις», δήλωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας καλώντας εκ νέου τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να εφαρμόσει τις διμερείς συμφωνίες. Την κάλεσε, επίσης, να εφαρμόσει τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει, να σταματήσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές και τους τρομοκράτες που παραμένουν στο έδαφος της Κριμαίας και τέλος να πουν σε όλο τον κόσμο ότι η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν αρχίσει να χτίζουν ένα άλλο είδος σχέσης».
Ο πρωθυπουργός, σημείωσε επίσης ότι «κανένας στον πολιτισμένο κόσμο δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του αποκαλούμενου δημοψηφίσματος για την ένωση της Κριμαίας με την Ρωσία».