Δεν κάνει πίσω το ΔΝΤ για τις τράπεζες -«Κόκκινες γραμμές» για τις απολύσεις στο Δημόσιο - iefimerida.gr

Δεν κάνει πίσω το ΔΝΤ για τις τράπεζες -«Κόκκινες γραμμές» για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Δεν κάνει πίσω το ΔΝΤ για τις τράπεζες- Επαφές τη Κυριακή με Ντράγκι και Λαγκάρν
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Πολιτική απόφαση να μην νομοθετήσει για τις ομαδικές απολύσεις, έχει λάβει η κυβέρνηση και αυτό ακριβώς θα τονίσουν στη συνάντηση της Παρασκευής με τη Τρόικα, ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Γιάννης Βρούτσης. Αυτό σημείωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών το βράδυ της Πέμπτης, μετά από μια ακόμα μαραθώνια σύσκεψη με το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας, όπου χαράχθηκαν οι γραμμές άμυνας έναντι των πιέσεων της Τρόικα.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να τραβήξει «κόκκινη» γραμμή στο θέμα των εργασιακών, υποστηρίζοντας ότι αφενός η ενίσχυση του ρόλου του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, αφετέρου η μεταβίβαση αρμοδιότητας υπογραφής από τον υπουργό στον Γ.Γ. του υπουργείου Εργασίας, δίνουν την αναγκαία ευελιξία στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, χωρίς να χρειάζεται νομοθετική διάταξη. Η «κόκκινη» γραμμή σχετίζεται με τις φωνές γαλάζιων και πράσινων βουλευτών, που έχουν διαμηνύσει προ πολλού ότι δεν περνάει από τη Βουλή διάταξη για τις ομαδικές απολύσεις.

«Κόκκινη» γραμμή επιχειρεί να τραβήξει η κυβέρνηση και όσον αφορά στο Δημόσιο. «Δεν θα υπάρξουν απολύσεις το 2015» σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ και από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογραμμίζουν ότι θέλουν κινητικότητα- διαθεσιμότητα το 2014 αλλά χωρίς να συνδέονται με απολύσεις το 2015, κάτι για το οποίο η Τρόικα δεν έχει συμφωνήσει ακόμα.

Γραμμή άμυνας έχει χαραχθεί και όσον αφορά στο γάλα, καθώς θα υποστηριχθεί μέχρι τέλους η αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς (απάλειψη του όρου «φρέσκο» και αντικατάσταση του από την ένδειξη «μιας» ή «δύο» ημερών). Ωστόσο, όπως σημείωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, «είναι προφανές ότι δεν είναι το ίδιο το γάλα και οι ομαδικές απολύσεις», αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν λάβει χαρακτήρα διλλήματος η διαπραγμάτευση σε αυτά τα δύο πεδία, τότε το βάρος θα πέσει στις ομαδικές απολύσεις, χωρίς όμως να είναι ακόμα σαφές πώς θα καμφθούν οι αντιρρήσεις όχι μόνο βουλευτών αλλά και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κρίσιμα χαρακτηρίζονται, εν τω μεταξύ, τα 24ωρα που μεσολαβούν έως το EUROGROUP της Δευτέρας, για το ζήτημα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς το ΔΝΤ δεν έχει κάνει πίσω, επιμένοντας στις εκτιμήσεις του για κεφαλαιακές ανάγκες περίπου 9 δις ευρώ. Για το θέμα φαίνεται ότι τη Κυριακή θα γίνουν επαφές του Γιάννη Στουρνάρα στις Βρυξέλλες, ενδεχομένως ακόμα και με τον Μάριο Ντράγκι και την Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς όπως σημείωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών «ελπίζουμε να μην πάμε στο EUROGROUP με ανοικτό το θέμα».

Όσον αφορά, δε, στην πολυσυζητημένη έκδοση ομολόγου (ή ομολόγων), από το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνουν ότι ήδη διερευνώνται οι αγορές, αλλά τονίζουν ότι «δεν θα βγούμε πριν από το δεύτερο εξάμηνο», συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι ακόμα χαμηλότερα επιτόκια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ