Το Κίεβο λέει πως είναι Ρώσοι στρατιώτες. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίζεται πως πρόκειται για ανθρώπους που απλά πήγαν σε ένα κατάστημα και αγόρασαν στολές. Ποιοι είναι, όμως, τελικά οι ένοπλοι που έχουν καταλάβει την Κριμαία; Και τι κάνουν στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της περιοχής;
Για τους κατοίκους της χερσονήσου, είναι τα «χελωνονιτζάκια». Ετσι αποκαλούν τους στρατιώτες που έχουν γεμίσει τις πόλεις τους, εξαιτίας της στολής τους. Οι στρατιώτες αυτοί δεν μιλάνε, αλλά ποζάρουν για φωτογραφίες, κάθονται άπραγοι και προσπαθούν απεγνωσμένα να αποφύγουν το βλέμμα των δημοσιογράφων, που τους κάνουν συνεχώς τις ίδιες ερωτήσεις: «Ποιοι είστε; Από πού έρχεστε;».
Παρά το βαρύ οπλισμό τους, είναι εξαιρετικά αμφίβολο το αν πραγματικά φυλάνε τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις τις οποίες έχουν καταλάβει. Η εικόνα που περιγράφουν οι Moscow Times είναι περισσότερο κωμική, παρά αντικατοπτρίζει μία σοβαρή κρίση. Είκοσι από αυτούς στέκονται στην είσοδο της βάσης στο Περεβαλνόγιε. Δεν αφήνουν κανέναν να πλησιάσει, αλλά αυτό δεν έχει νόημα. Η υπόλοιπη περίμετρος της εγκατάστασης είναι αφύλαχτη, με αμέτρητες τρύπες από τις οποίες, μπορεί όποιος θέλει να μπει.
Στην αυλή της βάσης, Ουκρανοί στρατιώτες -που υποτίθεται ότι είναι εγκλωβισμένοι εκεί από τους Ρώσους- ακούνε hard rock και ανταλλάσσουν φιλιά και χάδια με τις συντρόφους τους που είναι εκεί για να τους δουν. Κανένας τους δεν θέλει να κάνει δηλώσεις, αλλά κάποιοι από αυτούς αναφέρονται στον... εχθρό που τους περιτριγυρίζει ως «οι Ρώσοι».
Ακόμη και ο αποκλεισμός τους στη βάση όμως είναι σχετικός. Κάποιοι από τους Ουκρανούς βγαίνουν, αγοράζουν φαγητό και αλκοόλ από τα κοντινά καταστήματα και επιστρέφουν. Οχι πως είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο. Πολλοί κάτοικοι της Κριμαίας τους πηγαίνουν τρόφιμα σαν ένδειξη συμπαράστασης.