Κίεβο: Τρομακτικές συνέπειες αν απειληθούν τα πυρηνικά μας εργοστάσια -«Εχετε παραισθήσεις» απαντά η Μόσχα - iefimerida.gr

Κίεβο: Τρομακτικές συνέπειες αν απειληθούν τα πυρηνικά μας εργοστάσια -«Εχετε παραισθήσεις» απαντά η Μόσχα

oykrania
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θερμό επεισόδιο σημειώθηκε κατά τη συνεδρίαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, μετά την προειδοποίηση του Κιέβου ότι τυχόν ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των πυρηνικών της εργοστασίων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που παρευρίσκονταν στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη, οι πρεσβευτές της Ρωσίας και της Ουκρανίας ενεπλάκησαν σε σφοδρή φραστική αντιπαράθεση, μετά την αναφορά του Ουκρανού απεσταλμένου στην ασφάλεια των ουκρανικών εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας και την επισήμανσή του για ενδεχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωμάτη που βρισκόταν μέσα στην αίθουσα, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην ΙΑΕΑ, Ιγκόρ Προκόπτσουκ, ισχυρίστηκε ότι «η φυσική προστασία» των 15 ουκρανικών πυρηνικών αντιδραστήρων «ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο». «Οι δυνητικές συνέπειες μιας στρατιωτικής επέμβασης (της Ρωσίας) θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την απειλή μόλυνσης με ραδιενέργεια του εδάφους της Ουκρανίας ή και γειτονικών της κρατών» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Προκόπτσουκ. «Επιπλέον», πρόσθεσε, «μία σημαντική ποσότητα των αναλωθέντων πυρηνικών καυσίμων, που είναι αποθηκευμένη στις εγκαταστάσεις των εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας, θα μπορούσε να εγείρει δυνητικά μεγάλους κινδύνους».

Οι ισχυρισμοί αυτοί προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του πρεσβευτή της Ρωσίας στην IAEA, Γκριγκόρι Μπερντενίκοφ, ο οποίος παρατήρησε πως οι προειδοποιήσεις αυτές του Κιέβου δεν αποτελούν «τίποτε άλλο παρά μια πρόκληση», κατηγορώντας την Ουκρανία για «συκοφαντική δυσφήμιση» σε βάρος της χώρας του.

Η Ουκρανία «έχει παραισθήσεις για φανταστικούς κινδύνους από το εξωτερικό», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρεσβευτής, σύμφωνα με τον διπλωμάτη που ήταν παρών στη συνεδρίαση, ενώ το σχόλιο περί «παραισθήσεων» επιβεβαίωσε μία ακόμη διπλωματική πηγή.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός απεσταλμένος στην IAEA Τζόζεφ Μακμάνους δήλωσε στην ίδια συνεδρίαση ότι η χώρα του «έχει πλήρη επίγνωση των πιθανών συνεπειών που θα προκαλούσε μια δολιοφθορά ή μια επίθεση εναντίον ενός εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΩΣΙΑ καυγάς OHE IAEA ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ