Η δημόσια διαβεβαίωση του Βλαντιμίρ Πούτιν πως η Ρωσία δεν σκοπεύει, τουλάχιστον προς το παρόν, να επιτεθεί στην ανατολική Ουκρανία, προκάλεσε ανακούφιση στις αγορές και συγκρατημένη αισιοδοξία στο Λευκό Οίκο. Ομως, η εξέλιξη είναι ένα δύσκολο αίνιγμα για τον Μπαράκ Ομπάμα και τους Ευρωπαίους συμμάχους του, προειδοποιούν οι New York Times.
«Αν η Ρωσία αφήσει ήσυχη την ανατολική Ουκρανία και αποφύγει την κλιμάκωση της στρατιωτικής επέμβασης, θα έχει ως συνέπεια το ''πάγωμα'' της κατάληψης στην Κριμαία;», διερωτάται η αμερικανική εφημερίδα, που θέτει επίσης το ερώτημα για το πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Θα αναγκαστούν να το αποδεχθούν σιωπηρά ή θα βρουν έναν τρόπο για να το ανατρέψουν; Και αν ναι, με ποιο τίμημα;», σημειώνει το δημοσίευμα με τίτλο «Δεν υπάρχει εύκολη διέξοδος από την κρίση στην Ουκρανία».
Οπως επισημαίνουν οι New York Times, από τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο της Κριμαίας, οι άνθρωποι του Ομπάμα ιδιωτικά παραδέχονται πως είναι πολύ δύσκολη η ανατροπή της της κατάστασης, αν όχι αδύνατη, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Για αυτό επικεντρώθηκαν στο πώς να τραβήξουν μία «γραμμή», εμποδίζοντας τον Πούτιν να προχωρήσει ακόμη περισσότερο.
Αν η Κριμαία παραμείνει αποκλεισμένη τις επόμενες εβδομάδες, θα απαιτηθεί συντονισμένη προσπάθεια για να αναγκαστεί η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, μία προσπάθεια που θα μπορούσε να διασπάσει το κοινό μέτωπο των ΗΠΑ με τους Ευρωπαίους συμμάχους της, που μπορεί να είναι πιο πρόθυμοι να αποδεχθούν το νέο status quo.
Μέχρι τώρα, ο Λευκός Οίκος είχε επικεντρωθεί στο να μην κλιμακωθεί η αντιπαράθεση. Αν και απογοητεύτηκαν- αν δεν εξεπλάγησαν- από την πολεμική διάθεση του Πούτιν και την αιτιολόγηση των ενεργειών του, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρήκαν μία παρηγοριά στις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου πως προς το παρόν δεν είναι αναγκαία μία επέμβαση στις ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας. Οπως επίσης ενθαρρύνθηκαν από τη φαινομενική αποδοχή των εκλογών το Μάιο, προκειμένου να νομιμοποιηθεί η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, αλλά και από την απόφαση του Πούτιν να τερματίσει τη στρατιωτική άσκηση κοντά στα σύνορα. Και επίσης δεν κατέγραψαν περαιτέρω εισροή στρατευμάτων στην Κριμαία.
Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο Ομπάμα ανέφερε πως κάποιοι ερμήνευσαν τις δηλώσεις του Πούτιν ως κίνηση «παύσης και συλλογισμού για το τι έχει συμβεί». Αλλοι όμως προειδοποίησαν πως δεν πρέπει κανείς να βασίζεται τόσο πολύ σε αυτά τα λόγια. «Θα ήταν λάθος μας να πούμε ότι η κρίση σχεδόν τελείωσε και να αναλογιστούμε ''ΟΚ, χάσαμε την Κριμαία, αλλά η υπόλοιπη χώρα είναι μαζί μας''», προειδοποίησε ο Ιβο Ντάαλντερ, ο πρώτος πρέσβης του Ομπάμα στο ΝΑΤΟ, επικεφαλής τώρα του Συμβουλίου του Σικάγο για τις Διεθνείς Σχέσεις.
Οπως τόνισε, η Κριμαία μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο. «Είναι σημαντική υπόθεση. Σημαίνει πως μπορεί να γίνει εισβολή σε μία χώρα και να πάρουν ένα μεγάλο τμήμα της χωρίς τίμημα. Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο η Κριμαία, αλλά ποιος έχει τελικά τον έλεγχο της Ουκρανίας», πρόσθεσε.
Εξετάζοντας τις επιλογές για τις κυρώσεις που μπορεί να επιβάλουν οι ΗΠΑ στη Ρωσία, πληθαίνουν οι φωνές στο Λευκό Οίκο που υποστηρίζουν ότι ο συνδυασμός οικονομικών συνεπειών και σκληρής διπλωματίας θα δώσει τη λύση. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που σημειώνουν ότι ίσως ο Ομπάμα να μην είναι τόσο πρόθυμος να προχωρήσει χωρίς τη στήριξη των συμμάχων του. Και οι ηγέτες της Ευρώπης- που εξ' ορισμού εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο και έχουν βαθύτερες οικονομικές σχέσεις με τη χώρα- δεν είναι ιδιαίτερα διατεθειμένοι να ακολουθήσουν αυτή τη σκληρή γραμμή.