Το «ταβάνι» των δυνατοτήτων της φαίνεται ότι έπιασε η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, η οποία αντιθέτως εμφανίζεται να πιέζει σε όλα τα μέτωπα, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η αίσθηση ότι η οριστική συμφωνία είναι ακόμα πολύ μακριά. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η συζήτηση για το δημοσιονομικό «κενό» του 2014 έκλεισε, χωρίς να εγείρονται απαιτήσεις για μέτρα από τους εκπροσώπους των δανειστών, το κοινωνικό μέρισμα από το πλεόνασμα του 2013 εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο παζαριού, καθώς η Τρόικα εμφανίζεται απρόθυμη- αν όχι αρνητική- στο να συμφωνήσει το ύψος του ποσού που θα διανεμηθεί σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Τουλάχιστον προκλητική χαρακτηρίζεται και η στάση του Πολ Τόμσεν, όσον αφορά στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, καθώς εμφανίζεται να τις υπολογίζει στα περίπου 9 δις ευρώ, χωρίς καν να εξηγεί πώς κατέληξε σε αυτές τις εκτιμήσεις. «Δύο φορές ο Ντράγκι τους το έχει πει στο EUROGROUP ότι αυτό είναι ευθύνη του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κάθε χώρας», σημείωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά από τη μαραθώνια σύσκεψη το βράδυ της Τρίτης και συμπληρώνοντας ότι το θέμα της διαφωνίας ξεπερνά την Ελλάδα, υπογράμμισε με νόημα: « θα το θέσουμε και στο EUROGROUP αλλά ελπίζω να έχει λυθεί το θέμα νωρίτερα. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τώρα επειδή διαφωνούν μεταξύ τους». Όπως επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η εμμονή του ΔΝΤ με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα πρέπει να αναλυθεί σε συνάρτηση με τα σενάρια αξιοποίησης των αδιάθετων κεφαλαίων του ΤΧΣ, ύψους περίπου 8 δις ευρώ, αλλά και τη πρόθεση του Ταμείου να πιέσει τους Ευρωπαίους για δραστικά μέτρα («κούρεμα») μείωσης του ελληνικού Χρέους.
Όσον αφορά στο «πακέτο» του ΟΟΣΑ, που αποτελεί το βασικό «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκαν στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη με την Τρόικα κρατώντας έναν επικαιροποιημένο φάκελο, που περιελάμβανε το 87% των προτάσεων του Οργανισμού, χωρίς όμως να συγκινήσει τους εκπροσώπους των δανειστών, που εμφανίζονται να επιμένουν στη πλήρη απελευθέρωση ειδικά σε σχέση με τα φαρμακεία και το γάλα. «Δύσκολα θα πάμε παραπάνω» τόνισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών και η τακτική που θα ακολουθήσει εφεξής η ελληνική πλευρά, θα αποφασιστεί στη σημερινή σύσκεψη του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπου στη πραγματικότητα οι επιλογές είναι δύο: ρήξη με τη Τρόικα ή λήψη πολιτικών αποφάσεων για όλα τα ανοικτά θέματα, με κίνδυνο για τη κυβερνητική συνοχή λίγο πριν από τις δίδυμες κάλπες.
Φωτογραφία: fosphotos