Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από μελέτη ευρωπαϊκού οργανισμού και αφορά τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης, αφού όπως προκύπτει εντός των συνόρων της ΕΕ, μία στις τρεις γυναίκες έχει πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής επίθεσης.
Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εδρεύει στη Βιέννη της Αυστρίας (FRA), ανέφερε ότι από τα στοιχεία του, προκύπτει πως ο ρυθμός της βίας κατά των ενήλικων γυναικών, αλλά και των κοριτσιών κάτω των 15 ετών είναι παρόμοιος, σε όλα τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Είναι ένα κακό σε όλη την Ευρώπη. Οι γυναίκες δεν είναι ασφαλείς στο δρόμο, δεν είναι ασφαλείς στο χώρο εργασίας τους, και τέλος, δεν είναι ασφαλείς ούτε μέσα στο σπίτι τους» δήλωσε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού οργανισμού FRA Μόρτιν Κιάερουμ.
Υπολογίζεται ότι 13 εκατομμύρια γυναίκες βρέθηκε να έχουν υποστεί κάποιο είδος σωματικής βίας. Από αυτές τις γυναίκες, ένας αριθμός περίπου 3,7 εκατομμύρια έπεσαν θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης, κατά τους 12 μήνες πριν από τη μελέτη, διευκρινίζει ο FRA.
Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά
- Δανία 52%
- Φινλανδία 47%
- Σουηδία 46%
Οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά είναι οι Πολωνία, Αυστρία, Κροατία όπου το ποσοστό φτάνει το 20%.
Αλλά ακόμη και σε αυτές τις χώρες με τα πιο χαμηλά ποσοστά βίας κατά των γυναικών, τα ευρήματα μόνο θετικά δεν είναι, όπως λέει η επικεφαλής ερευνήτρια της FRA Τζοάνα Γκούντεϊ «τα χαμηλότερα ποσοστά είναι μια στις πέντε Αυτό δεν είναι ένα καλό εύρημα».
Στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, η βία κατά των γυναικών κυμαίνεται κάτω από το μέσο όρο του 33% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Περισσότερο από το ένα τέταρτο των γυναικών στην ΕΕ έχουν δεχθεί επίθεση πριν από την ηλικία των 15 ετών, κυρίως από έναν από τους γονείς τους .
Ποσοστό 12% έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά στην τρυφερή ηλικία της ενηλικίωσης, πιο συχνά από άγνωστους άντρες. Οι γυναίκες που βιώνουν τη βία σε παιδική ηλικία είναι πιο πιθανό να κακοποιηθούν από τον σύντροφό τους ως ενήλικες, όπως έδειξαν τα στοιχεία. «Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος που συνεχίζεται» δήλωσε η Γκούντεϊ. Ο FRA ζήτησε επίσης από τις γυναίκες να αποτυπώσουν την εμπειρία τους και για τη σεξουαλική παρενόχληση, με το 45% αυτών να λέει ότι κάποιος τις έχει αγγίξει παρά τη θέλησή τους, δέχτηκαν σεξιστικά-προσβλητικά αστεία, μηνύματα ή πορνογραφικό υλικό.
Οι γυναίκες που έχουν δεχτεί κάποιο είδος βίας φέρουν όχι μόνο σωματικές πληγές, αλλά και ψυχολογικά τραύματα. Το ένα τρίτο των κακοποιημένων ή σεξουαλικά κακοποιημένων γυναικών, υποφέρουν από κατάθλιψη, άγχος ή κρίσεις πανικού, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Υπό το φως αυτών των ευρημάτων, ο FRA κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να ξεκινήσουν μακροχρόνια εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το πρόβλημα, ιδίως μεταξύ των νέων γυναικών.