Αντί να συγκλίνουν, οι δύο πλευρές δείχνουν να αποκλίνουν στα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης, με αποτέλεσμα τα χρονικά περιθώρια να είναι, πλέον, ασφυκτικά, ακόμα και για δήλωση επαρκούς προόδου, εκ μέρους της Τρόικας.
Η πρωινή εμπλοκή στις συζητήσεις για το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων ήταν μόνο η αρχή, καθώς στη συνάντηση των επικεφαλής με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, έγινε αντιληπτό ότι ακόμα και τα αυτονόητα τίθενται σε αμφισβήτηση από τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ απόλυτη ήταν η κόμπλα και στη συνάντηση της Τρόικας με τον Αδωνι Γεωργιάδη, όπου εκτός της διάστασης απόψεων για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα, καταγράφηκε πλήρης διάσταση απόψεων και για τη λειτουργία των φαρμακείων.
Αναλυτικά, στη συνάντηση των επικεφαλής με τον Γιώργο Προβόπουλο, ο Πόουλ Τόμσεν φέρεται ότι υποστήριξε πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ενδέχεται να φτάσουν στα 9 δισ ευρώ, δηλαδή περίπου 3 δισ ευρώ πάνω από τις εκτιμήσεις της ΤτΕ με βάση τα stress tests της Blackrock.
Αυτό που προκάλεσε, ωστόσο, μεγαλύτερη εντύπωση είναι αφενός ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν έδωσε τη παραμικρή εξήγηση για τη μεθοδολογία με βάση την οποία το Ταμείο εκτιμά στα 9 δισ ευρώ τις ανάγκες των τραπεζών αφετέρου ότι ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ έπαιξε το ρόλο του... Πόντιου Πιλάτου, παρά το ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να έχει τον πρώτο λόγο! Με αυτά τα δεδομένα, η ΤτΕ θα δημοσιοποιήσει τη Παρασκευή τα αποτελέσματα των stress tests αλλά και τις εκτιμήσεις της Τράπεζας για τις κεφαλαιακές ανάγκες, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι εν τέλει- ως εποπτική Αρχή- η αρμόδια για τον καθορισμό αυτών των αναγκών.
Βαρύ ήταν το κλίμα και στη συνάντηση της Τρόικας με τον Αδωνι Γεωργιάδη, καθώς πέρα από τη διαφωνία για τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (η Τρόικα επιμένει στη διάθεση τους και εκτός φαρμακείων), οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν αμετακίνητοι κι από τη θέση τους για τη λειτουργία των φαρμακείων, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί και τα κριτήρια.
Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο με την Τρόικα και γι' αυτό θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, τόσο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής όσο και στο εσωτερικό της κυβερνήσης, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές για το εύρος και την ένταση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα επιδιώκει έστω θετική δήλωση, από τη Τρόικα, για τη πορεία των έως τώρα διαπραγματεύσεων, η οποία θα ανοίξει το δρόμο είτε για πολιτική απόφαση στο EUROGROUP της Δευτέρας είτε για έκτακτη τηλεδιάσκεψη, με την οποία εκταμιευθεί η επόμενη δόση.