Λεπτές παραμένουν οι ισορροπίες στο μέτωπο της Κριμαίας έπειτα από την Ρωσική εισβολή και την ανάληψη του ελέγχου της περιοχής, καθώς, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας παραμένουν πυρετώδεις.Με βάση τα τελευταία δεδομένα, τη στιγμή που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται να κάνει ένα βήμα πίσω, η Ευρωπαϊκή Ενωση φέρεται να δίνει η ίδια τελεσίγραφο προς τη Ρωσία να «συμμορφωθεί» μέχρι την Πέμπτη όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φράνκ Βάλτερ Στάινμάγερ, προειδοποίησε ότι εάν η Ρωσία δεν συμβάλλει να σχηματιστεί μια ομάδα επαφής έως της Πέμπτη τότε οι υπουργοί της ΕΕ θα αποφασίσουν μια σειρά κυρώσεων προς τη Ρωσία.
Ουσιαστικά, η Ευρωπαϊκή Ενωση, εναρμονίζεται με τις απειλές των ΗΠΑ, καθώς, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, και οι Αμερικανοί έχουν ανακοινώσει ότι εντός των ημερών θα επιβάλλουν κυρώσεις στη Μόσχα.
Μερική υποχώρηση από τη Ρωσία – Δεν θέλει πόλεμο ο Πούτιν
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, φαίνεται πως κάνει ένα βήμα πίσω, καθώς, κατά την ομιλία του για την κρίση της Κριμαίας, εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός αναφορικά με μια ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας του με την Ουκρανίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος, μπορεί να αναφέρει ότι έχει αρκετά διαπραγματευτικά χαρτιά στην κατοχή του, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί πόλεμο με την Ουκρανία, ρίχνοντας αισθητά τους τόνους σε σχέση με τα όσα συνέβαιναν τις προηγούμενες ημέρες.
Πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος δεν παρέλειψε να απειλήσει και αυτός από την πλευρά του, τονίζοντας ότι εάν ΗΠΑ και ΕΕ επιβάλλουν κυρώσεις στη χώρα του θα κάνει το ίδιο και εκείνος.
Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών από την Τυνησία όπου βρίσκεται. Ο Σεργκέι Λαβρόβ, και αυτός με διάθεση υποχώρησης, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ υποστηρίζουν την ανάγκη να υπάρξει μια κυβέρνηση ενότητας, αλλά και μεταρρυθμίσεις στη χώρα που θα συμπεριλαμβάνουν όλες τις πλευρές.
«Πρέπει να κάνουμε έναν διάλογο και να μην αποκλείσουμε κανέναν. Η θέση μας είναι καθαρή και δεν πρόκειται να αλλάξει» τόνισε ο κ. Λαβρόφ.
Στο Κίεβο ο Τζον Κέρι φέρνει δυνατή στήριξη και 1 δις. Στην Ουκρανία
Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, έφτασε το μεσημέρι της Τρίτης στο Κίεβο μεταφέροντας μήνυμα στήριξης στη νέα Ουκρανική κυβέρνηση, αλλά και οικονομική βοήθεια 1 δισ. ευρώ.
Με την ευκαιρία της συμβολικής αυτής επίσκεψης μερικών ωρών του Κέρι στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν οικονομική βοήθεια στο Κίεβο.
Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους καθ' οδόν προς το Κίεβο ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να εγκρίνει ένα δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, υπό μορφή δανειακών εγγυήσεων, για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στους Ουκρανούς από τις προτεινόμενες μειώσεις στις επιδοτήσεις για την ενέργεια.
Επίσης οι ΗΠΑ θα στείλουν τεχνικούς συμβούλους στην Ουκρανία για να βοηθήσουν την κεντρική τράπεζα της χώρας καθώς και το υπουργείο Οικονομικών να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές προκλήσεις και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.
Εξάλλου ο αξιωματούχος αυτός σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την επέμβασή της στην Κριμαία «το πιθανότερο πολύ σύντομα», σε διάστημα μερικών ημερών και όχι εβδομάδων.
Κίνδυνος διεθνούς απομόνωσης για τη Μόσχα
Εν τω μεταξύ, ενεργό ρόλο στη διπλωματική σκακιέρα φαίνεται πως επιθυμεί να αναλάβει και η Κίνα, η οποία μέχρι πρότινος ήταν ο πιο πιστός σύμμαχος της Ρωσίας, ωστόσο, μάλλον αλλάζει πλεύση.
Σύμφωνα με την γαλλική Le Monde, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Μόσχα, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από όλους τους πρεσβευτές κατά των ενεργειών της Ρωσίας, ενώ, η παρέμβαση του Κινέζου πρέσβη τάραξε τα νερά.
Ο Λιού Τζιγιέι, αφού κάλεσε όλα τα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους με βάση το διεθνές δίκαιο, ανέφερε χαρακτηριστικά «Πρέπει πάντα να σεβόμαστε την αρχή της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών και υπό την μείζονος σημασίας προϋπόθεση η Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ως ιδιαίτερα αρνητική για την πλευρά του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς, μέχρι πρότινος, το καθεστώς της Κίνας ήταν πλήρως εναρμονισμένο με τις ρωσικές κινήσεις τόσο στην Ουκρανία όσο και σε Ιράν και Συρία.