Στην πιο κρίσιμη καμπή η διαπραγμάτευση -Δήλωση προόδου προσδοκά η Αθήνα από την Τρόικα - iefimerida.gr

Στην πιο κρίσιμη καμπή η διαπραγμάτευση -Δήλωση προόδου προσδοκά η Αθήνα από την Τρόικα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) σημείωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά από τον πρωινό μαραθώνιο επαφών με τη Τρόικα αλλά και υπουργούς της κυβέρνησης, εκφράζοντας πάντως την αισιοδοξία ότι οι δύο πλευρές θα έχουν καταλήξει σε κατ' αρχήν συμφωνία ως το τέλος της εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα προσδοκά κατ' ελάχιστον μια δήλωση επαρκούς προόδου, που θα επιτρέπει είτε πολιτική απόφαση στο EUROGROUP της Δευτέρας για σταδιακή εκταμίευση της δόσης είτε θα ανοίγει το δρόμο για έκτακτη τηλεδιάσκεψη μετά από τη Δευτέρα, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση.

Επί της ουσίας, τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης παραμένουν οι μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, για τις οποίες επίκειται νέα συνάντηση το βράδυ με τους επικεφαλής της Τρόικας, αλλά και οι παρεμβάσεις στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, καθώς ούτε στη σημερινή σύσκεψη η Τρόικα αποδέχθηκε το ελληνικό σχέδιο. Σύμφωνα, πάντως, με κυβερνητικό αξιωματούχο, το σχέδιο που προβλέπει τη μεταφορά αρμοδιότητας υπογραφής από τον υπουργό Εργασίας στον Γ.Γ. του υπουργείου Εργασίας, δεν απορρίπτεται εκ προοιμίου, καθώς κατά την ελληνική πλευρά, οι επικεφαλής της Τρόικας δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει αλλαγή πλαισίου.

Μόνο αμελητέα δεν πρέπει να θεωρείται η εκκρεμότητα και αναφορικά με το Δημόσιο, καθώς αφενός η συμπλήρωση του αριθμού των διαθεσιμοτήτων (άλλες 4.000) για το 2013 δημιουργεί προβλήματα και εντός της κυβέρνησης - με δεδομένο ότι θα πρέπει να προέλθουν από τους ΟΤΑ ένα δίμηνο πριν τις κάλπες- αφετέρου γίνονται παζάρια και για τη διαθεσιμότητα του 2014, με την Αθήνα να επιμένει ότι δεν πρέπει να συνδέεται με απολύσεις.

Όσον αφορά στα δημοσιονομικά, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επέμεινε και σήμερα ότι δεν υπάρχει η παραμικρή εκκρεμότητα για το 2014, ωστόσο είναι ακόμα στον «αέρα» το Μεσοπρόθεσμο το οποίο θα συζητηθεί τη Παρασκευή και το Σάββατο, αλλά και το κοινωνικό μέρισμα που συνδέεται με το ύψος και την «ποιότητα» του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ