Ο Μάρτιος είναι ο πρώτος μήνας της Ανοιξης και καθώς ο καιρός γλυκαίνει προετοιμάζοντας το έδαφος για το καλοκαίρι, εντυπωσιακά φεστιβάλ γεμίζουν μουσική και χρώματα, κάθε γωνιά του κόσμου.
Ακολουθούν τα 10 καλύτερα φεστιβάλ που γίνονται κάθε Μάρτιο, καλωσορίζοντας την πιο όμορφη εποχή του χρόνου.
Mardi Gras - 4 Μαρτίου
Η ημέρα πριν από την Τετάρτη της τέφρας και η τελευταία ημέρα του Καρναβαλιού έχει τις ρίζες της στη Νέα Ορλεάνη. Φέτος, η Mardi Gras πέφτει στις 4 Μαρτίου, αν και οι εορτασμοί ξεκίνησαν στις 15 Φεβρουαρίου. Το φεστιβάλ της Νέας Ορλεάνης είναι γνωστό για την ζωντανή μουσική, τα πικ-νικ και για τις πολύχρωμες καρναβαλικές παρελάσεις στην πόλη.
Πορτοκαλοπόλεμος - 4 Μαρτίου
Στο αποκορύφωμα του καρναβαλιού, η βόρεια ιταλική πόλη Ιβρέα γεμίζει πορτοκάλια που οι πολίτες στους δρόμους πετούν ξέφρενα ο ένας στον άλλο.
Αν και η προέλευση του φεστιβάλ είναι αβέβαιη, υποτίθεται ότι γίνεται προς τιμήν της εξέγερσης της Ivrea του 12ου αιώνα κατά μίας τυρρανικής απόφασης. Οι σπασμένες μύτες και οι μελανιές είναι συχνό φαινόμενο, ενώ οι θεατές φορούν κόκκινα καπέλα για να δείξουν ότι δε συμμετέχουν στη μάχη, αν και αυτό δε τους κρατάει πάντα ασφαλείς.
Πουρίμ - 15 Mαρτίου
Οι Εβραίοι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν Πουρίμ, που φέτος ξεκινά το βράδυ της 15ης Μαρτίου και τελειώνει το επόμενο βράδυ. Γιορτάζεται στη μνήμη της σωτηρίας των Εβραίων από ένα επιζήμιο διάταγμα που εξέδωσε ο πρωθυπουργός του Βασιλείου της Περσίας, ο Αμάν, την εποχή του Πέρση βασιλιά Αχασβερός. Όταν ο Εβραίος Μορδοχάι αρνήθηκε να προσκυνήσει τον Αμάν όπως τον διέταξαν, ο Αμάν αποφάσισε να εκδικηθεί και προσπάθησε να στρέψει τον βασιλιά κατά των Εβραίων. Η Εσθήρ, ανιψιά του Μορδοχάι και βασίλισσα των Περσών, ανέτρεψε τα σχέδια του Αμάν. Την ημέρα που ο Αμάν σκόπευε να εξολοθρεύσει τους Εβραίους, εκείνοι αμύνθηκαν και σκότωσαν όσους πήγαν να τους βλάψουν. O Αμάν και οι γιοι του καταδικάστηκαν σε θάνατο. Oι Εβραίοι αποφάσισαν ότι στην Περσική Αυτοκρατορία, η επόμενη ημέρα της νίκης τους θα ήταν ημέρα γιορτής και την ονόμασαν Πουρίμ.
Holi - 17 Μαρτίου
Σύμφωνα με την ινδουιστική παράδοση, ο θεός Κρίσνα, ο οποίος ήταν σκουρόχρωμος, φοβόταν ότι η κατάλευκη θεά Radha ποτέ δεν θα τον δεχτεί. Η μητέρα του Κρίσνα, απογοητευμένη του είπε να βάψει το πρόσωπό του όμως ήθελε. Σήμερα, Ινδουιστές σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τον παιχνιδιάρικο χρωματισμό του προσώπου του Κρίσνα πετώντας χρωματιστή σκόνη ο ένας στον άλλο και δημιουργώντας ανάλογο πανζουρλισμό όπως στον πορτοκαλοπόλεμο της Ιταλίας.
Ημέρα του Αγίου Πατρικίου – 17 Μαρτίου
Κάθε χρόνο στις 17 Μαρτίου, την Ιρλανδία - και σε πόλεις και κωμοπόλεις με μεγάλους ιρλανδικούς πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο - γιορτάζουν την παραδοσιακή γιορτή του Αγίου Πατρικίου, του αγίου προστάτη της Ιρλανδίας. Οι γιορτές περιλαμβάνουν παρελάσεις, πάρτι, μπίρα και απαραιτήτως πράσινα ρούχα.
Las Fallas – 15 με 19 Μαρτίου
Από τις 15 έως τις 19 Μαρτίου, η ισπανική πόλη της Βαλένθια εκρήγνυται - μερικές φορές κυριολεκτικά - με το φεστιβάλ Las Fallas. Διαφορετικές συνοικίες της πόλης ανταγωνίζονται για το ποιος θα έχει τα πιο εντυπωσιακά βαρελότα και την τελική βραδιά, που ονομάζεται Νύχτα της Φωτιάς, τεράστιες χάρτινες κούκλες που ονομάζονται ninots, και συχνά σατιρίζουν πολιτικούς ή άλλα γνωστά πρόσωπα, καίγονται στις φλόγες.
Φεστιβάλ Ανθών Κερασιάς – 20 Μαρτίου με 13 Απριλίου
Το 1912, ο Δήμαρχος Γιούκιο Οζάκι του Τόκιο δώρισε 3.000 κερασιές στην πόλη της Ουάσινγκτον. Η πρωτεύουσα των ΗΠΑ γιορτάζει την άνθηση των δέντρων - και τη φιλία ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ στο Εθνικό Φεστιβάλ Ανθών Κερασιάς κάθε χρόνο προσεκλύοντας 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες.
Νοουρούζ (Περσική Πρωτοχρονιά) – 21 Mαρτίου
Γιορτάζει τόσο την πρώτη ημέρα του ιρανικού ημερολογίου όσο και την πρώτη μέρα της Ανοιξης. Χρονολογείται από την εποχή του Ζωροαστρισμού και αναφέρθηκε για πρώτη φορά εγγράφως στο 2ο αιώνα, το αρχαίο φεστιβάλ γιορτάζεται από τους Πέρσες σε όλο τον κόσμο, με παραδόσεις, όπως τον καθαρισμό σπιτιών, την αγορά νέων ρούχων, τα οικογενειακά τραπέζια, τα παραδοσιακά τραγούδια και τα άλματα πάνω από φωτιές.
Νιέπι – 31 Μαρτίου
Η ημέρα της Σιωπής γιορτάζεται σε όλο το Μπαλί ως ημέρα αυτοσυγκέντρωσης. Αξιωματικοί περιπολούν στους δρόμους για να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι τηρούν τις απαγορεύσεις, συμπεριλαμβανομένων την αποχή από την εργασία και τα ταξίδια.