Όποιος πιστεύει ότι η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D Printing) αφορά μόνο τη διασκέδαση και τα παιχνίδια, καλά θα κάνει να το ξανασκεφτεί!
Ερευνητές γιατροί και μηχανικοί απ' όλο τον κόσμο, κατάφεραν να αναπτύξουν μία ελαστική, τρισδιάστατη μεμβράνη που δίνει τη δυνατότητα προδιάγνωσης δυσλειτουργιών της καρδιάς, που μπορούν να αποβούν μοιραίες για τη ζωή του πάσχοντος.
Η διεθνής βιοϊατρική ερευνητική ομάδα ενσωμάτωσε πάνω στη μεμβράνη μικροσκοπικούς αισθητήρες, που μπορούν να παράσχουν λεπτομερείς πληροφορίες για την κατάσταση της καρδιάς, προτού αυτή εμφανίσει συμπτώματα.
Η λειτουργία της μεμβράνης, όμως, και των αισθητήρων δεν περιορίζεται στα παραπάνω, καθώς έχουν τη δυνατότητα να παράξουν ηλεκτρικούς παλμούς, σώζοντας τους καρδιοπαθείς από σοβαρές αρρυθμίες.
Της ομάδας ηγείτο ο Ίγκορ Εφίμοφ, καθηγητής βιοϊατρικής στο Washington University στο St. Louis, ενώ η μεμβράνη κατασκευάστηκε από πυρίτιο σε τέτοιο σχήμα ώστε να ταιριάζει με το επικάρδιο, δηλαδή το εξωτερικό στρώμα του τοιχώματος της καρδιάς.
Για να παρακολουθήστε το βίντεο, πατήστε εδώ.