Αναλυτές: Ο Πούτιν θα πληρώσει ακριβά την πρώτη κίνηση στη σκακιέρα της Κριμαίας -Τι δείχνει η προϊστορία [εικόνα] - iefimerida.gr

Αναλυτές: Ο Πούτιν θα πληρώσει ακριβά την πρώτη κίνηση στη σκακιέρα της Κριμαίας -Τι δείχνει η προϊστορία [εικόνα]

Αναλυτές: Ο Πούτιν θα πληρώσει ακριβά την πρώτη κίνηση στη σκακιέρα της Κριμαίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη σκακιέρα που έχει «στηθεί» τις τελευταίες ημέρες στην Κριμαία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε την πρώτη κίνηση. Αλλά αυτό μπορεί να του κοστίσει ακριβά, προειδοποιούν οι αναλυτές που κάνουν λόγο για εκτεταμένες παγκόσμιες συνέπειες και ρίσκα για το Κρεμλίνο, τα οποία μπορούν να εκμηδενίσουν τα οφέλη.Οπως εκτιμούν οι αναλυτές, μιλώντας στο AFP, η πρωτοβουλία του Πούτιν για τη χρήση της στρατιωτικής δύναμης στην Ουκρανία θα ενδυναμώσει τον πατριωτισμό στη Ρωσία, αλλά ίσως τελικά επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στην οικονομία της χώρας, αφού υπάρχει ο κίνδυνος να την οδηγήσει σε απομόνωση, χειρότερη ακόμη και από εκείνη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

«Είναι η πιο σοβαρή κρίση στη σύγχρονη Ρωσία από το 1991» λέει χαρακτηριστικά ο πολιτικός αναλυτής Αλεξέι Μακάρκιν, αναφερόμενος στη χρονιά κατάρρευσης της Σοβιετικής Ενωσης. Σε αντίθεση με την εποχή της ΕΣΣΔ, όταν η χώρα είχε μία «κλειστή» οικονομία, τώρα η Ρωσία είναι στις παγκόσμιες αγορές και οι πιθανές κυρώσεις θα είναι καταστροφικές, πρόσθεσε ο αναλυτής.

Στο εσωτερικό της Ρωσίας, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ παρουσιάζουν την επέμβαση στην Κριμαία σαν κίνηση συμπαράστασης στους ρωσόφωνους της περιοχής. Ο Πούτιν δεν έχει κάνει κανένα δημόσιο σχόλιο για την κατάσταση στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά στενός συνεργάτης του σε αυτή την υπόθεση είναι ο Σεργκέι Γκλάζιεφ, ένας πολεμοχαρής σύμβουλος του Κρεμλίνου ο οποίος στις αρχές Φεβρουαρίου είπε πως η Δύση είναι πίσω από την επανάσταση, με τις ΗΠΑ μόνο να δίνουν στους «αντάρτες» 20 εκατ. δολάρια κάθε εβδομάδα.

Στη Ρωσία, λοιπόν, ο Πούτιν θα δει το προφίλ του να ενισχύεται, καθώς αντιμετωπίζεται ως ο «σωτήρας» των ρωσόφωνων της Ουκρανίας. Οσο για την εικόνα του στο εξωτερικό, «πλέον δεν τον ενδιαφέρουν πώς τον βλέπουν» λέει ο Μακάρκιν.

«Η Ουκρανία έχει γίνει η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση και ο Πούτιν βλέπει την κατάσταση ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος» εκτιμά από την πλευρά του ο Γιαν Κόελερ του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, που ειδικεύεται στα ζητήματα της ανατολικής Ευρώπης.

Από τη Δευτέρα φάνηκε ήδη ο αντίκτυπος των εξελίξεων στην Κριμαία στις ρωσικές αγορές και το ρούβλι, ενώ οι αναλυτές αναρωτιούνται ποια είναι τα μακροπρόθεσμα οικονομικά πλάνα της Μόσχας για την περιοχή. Η προϊστορία δεν είναι ενθαρρυντική για τη Ρωσία. Η αναγνώριση της Αμπχαζίας, στη Γεωργία, ως ανεξάρτητη περιοχή από το Κρεμλίνο, δείχνει πως και η Κριμαία μπορεί να γίνει μία «μαύρη τρύπα» για το κρατικό χρήμα της Ρωσίας, όπου καμία δυτική εταιρεία δεν θα θέλει να επενδύσει, λένε οι αναλυτές.

«Η Ρωσία θέλει να επεκτείνει την επιρροή της στον κόσμο μέσα από τις χαμένες σοβιετικές περιοχές, μία γεωπολιτική στρατηγική για την οποία θα αναγκαστεί να πληρώσει» προβλέπει ο Βαλερί Γκαρμπούζοφ του Αμερικανικού και Καναδικού Ινστιτούτου στη Μόσχα. Η υπόθεση μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια αντιπαράθεση, που θα καταλήξει σε αδιέξοδο και η Ρωσία θα έχει απώλειες παρόμοιες με εκείνες του Ψυχρού Πολέμου, προειδοποιεί ο ίδιος.

Παράλληλα, συνάδελφοί του εκτιμούν πως ο Πούτιν ρισκάρει να φέρει τη χώρα του σε χειρότερο πολιτικό και οικονομικό αποκλεισμό από ότι εκείνος κατά τη διάρκεια της παρέμβασης στο Αφγανιστάν. Την ίδια ώρα, η χρήση στρατιωτικής δύναμης μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις και στις σχέσεις του με συμμάχους, όπως το Καζακστάν.

Σε editorial με τίτλο «Νίκη πάνω από τη λογική», η εφημερίδα Vedomosti, που έχει μεγάλη επιρροή, ανέφερε πως η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία στέλνει το μήνυμα πως η Ρωσία θέλει να δημιουργήσει ξανά τη σοβιετική αυτοκρατορία δια της βίας και προειδοποίησε: «ο πόλεμος είναι λάθος».

Στο γράφημα που ακολουθεί αποττυπώνεται πού έχει στείλει στρατεύματα η Ρωσία, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης (πηγή AFP)

Αναλυτές: Ο Πούτιν θα πληρώσει ακριβά την πρώτη κίνηση στη σκακιέρα της Κριμαίας -Τι δείχνει η προϊστορία [εικόνα] | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ