Μαίνεται ο Ψυχρός Πόλεμος -Απειλές για κυρώσεις πάνω από τον Πούτιν - iefimerida.gr

Μαίνεται ο Ψυχρός Πόλεμος -Απειλές για κυρώσεις πάνω από τον Πούτιν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο Ψυχρός Πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, με την Ουάσιγκτον να διακόπτει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών ασκήσεων, των ανταλλαγών επισκέψεων στα λιμάνια και των συνεδρίων στρατιωτικού σχεδιασμού.Την ίδια ώρα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν αποφάσισε πως τα στρατιωτικά γυμνάσια που έκανε η Μόσχα στα σύνορα με την Ουκρανία, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και διέταξε να επιστρέψουν στις βάσεις τους οι στρατιώτες. Ωστόσο, στην Κριμαία οι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται σε όλα τα κομβικά και στρατιωτικού ενδιαφέροντος, σημεία. Πάντως, σήμερα, εξέπνευσε το πρώτο τελεσίγραφο που, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, είχε δώσει ο ρωσικός στρατός για την παράδοση των oυκρανικών στρατευμάτων στην Κριμαία, κάτι που το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας είχε διαψεύσει.

Σήμερα στην Ουκρανία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στο Κίεβο, είναι για να εκφράσει έμπρακτα την πολιτική και οικονομική υποστήριξη της χώρας του στις νέες αρχές της χώρας, μετά την αναίμακτη κατάληψη από ρωσικές ένοπλες δυνάμεις της περιοχής της Κριμαίας.

Λίγες ώρες μετά την απόφαση των ΗΠΑ να διακόψουν τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, η Ουάσινγκτον επικεντρώνεται σε οικονομικά, διπλωματικά και πολιτικά μέτρα για να πιέσει τη Ρωσία να ακυρώσει την επέμβασή της στην Ουκρανία και όχι στρατιωτικές επιλογές, επισήμανε ο ανώτερος αυτός Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Συνεδριάζει το ΝΑΤΟ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Κατεπείγουσες συζητήσεις σχετικά με την Ουκρανία θα πραγματοποιήσει την Τρίτη το ΝΑΤΟ, μετά το αίτημα της Πολωνίας να διεξαχθούν διαβουλεύσεις βάσει του Άρθρου 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ανακοίνωσε η στρατιωτική συμμαχία, σήμερα.

Βάσει του Άρθρου 4, κάθε κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει να διεξαχθούν διαβουλεύσεις οποτεδήποτε, κατά την κρίση οποιουδήποτε κράτους-μέλους, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλειά του.

«Οι εξελίξεις στην (και γύρω από την) Ουκρανία θεωρείται ότι συνιστούν απειλή σε γειτονικές συμμαχικές χώρες και ότι έχουν άμεσες και σοβαρές επιπλοκές για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρωατλαντικής περιοχής» ανέφερε το NATO.

Το selfie σκίτσο με αφεντικό τον Πούτιν

Ο σκιτσογράφος της εφημερίδας Telegraph συνδύασε το διάσημο selfie της Ντε Τζένερις από την τελετή των Οσκαρ με την κατάσταση στην Ουκρανία. Ετσι σχεδίασε τους ισχυρούς ηγέτες να αυτοφωτογραφίζονται. Σε ρόλο Μπράντλι Κούπερ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος με σιγουριά κοιτάζει τον φακό και πατάει το κουμπί δείχνοντας ότι αυτός είναι που έχει το πάνω χέρι. Ανάμεσά τους ο Μπαράκ Ομπάμα, η Ανγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, η Κάθριν Αστον, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ολοι στο Κίεβο
H επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κάθριν Αστον θα συναντηθεί την Τρίτη 4 Μαρτίου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη, ενώ την Τετάρτη θα επισκεφθεί το Κίεβο. Εκεί βρίσκεται, ήδη, ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Γουίλιαμ Χέηγκ ο οποίος προειδοποίησε την Ρωσία ότι «θα πληρώσει το τίμημα» για τις ενέργειές της στην Κριμαία, ενώ αναμένεται σήμερα και ο Αμερικανός Τζον Κέρι.
Από την πλευρά της, η Πολωνία δηλώνει ότι η ασφάλειά της απειλείται από τους Ρώσους και με δικό της αίτημα συγκαλείται, σήμερα, η επιτροπή πρέσβεων των χωρών-μελών με θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Πιθανόν να ακολουθήσει μια συνεδρίαση ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε επίπεδο πρέσβεων, αν γίνει δεκτό το αίτημα από την πλευρά της Ρωσίας.


Η Ουκρανία διαμαρτύρεται

Οι αρχές της Ουκρανίας κατηγορούν τη Ρωσία ότι εξακολουθεί να αποβιβάζει, μαζικά, στρατιώτες στην Κριμαία και ότι μέσα σε 24 ώρες, έφτασαν 10 ελικόπτερα μάχης και 8 αεροπλάνα μεταγωγά. «Ζητώ από τη Ρωσία να σταματήσει την επίθεση και τις προκλήσεις» δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρχίνοφ.
Πράγματι, από το Σάββατο η Ρωσία απέστειλε άλλους 6.000 στρατιώτες στην Κριμαία, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Αμυνας. Η Μόσχα έχει τώρα «τον πλήρη στρατιωτικό έλεγχο της Κριμαίας» σύμφωνα με την Ουάσιγκτον.


Γιατσενιούκ στην Bild: Η Κριμαία είναι, ήταν και θα είναι ουκρανική
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατήγγειλε την επίθεση που δέχεται η χώρα του και επανέλαβε ότι η Κριμαία παραμένει έδαφος της Ουκρανίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild, την Τρίτη 4 Μαρτίου.
«Οι Ρώσοι γείτονές μας διέπραξαν απαράδεκτη επίθεση στο έδαφός μας χωρίς λόγο, αλλά η αυτόνομη δημοκρατία της Κριμαίας ήταν, είναι και θα παραμείνει ουκρανικό έδαφος» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΠΑ ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Ψυχρός Πόλεμος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ