Χειροποίητο (κανονικά) βιβλίο με έργα τέχνης και ζωής από έναν Eλληνα ζωγράφο της ποίησης και ποιητή της εικόνας - iefimerida.gr

Χειροποίητο (κανονικά) βιβλίο με έργα τέχνης και ζωής από έναν Eλληνα ζωγράφο της ποίησης και ποιητή της εικόνας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ΤΑΖ ξεφυλλίζει ένα σπάνιο έργο, φτιαγμένο από ώριμο πάθος, εφηβικό ενθουσιασμό και συμπαντικό έρωτα. Αυτό το βιβλίο υπάρχει αλλά δεν υπάρχει. Όπως η πιο ονειρική εκδοχή τω ερώτων μας στη σκιά ενός μουτζουρωμένου φεγγαριού.Ο Πέτρος Χατζηπέτρος είναι ένα πολύ ιδιαίτερο τρένο. Που και ιδιαίτερο να μην ήταν (αλλά είναι) τρένο θα ήταν σίγουρα. Ζωγράφος χρόνια, με πολλαπλές αναγνωρίσεις αλλά όχι αυτές τις φτηνές που εξαργυρώνονται σε περιοδικά. Ταυτόχρονα διαφημιστής, μάγος μεταμορφώσεων εσωτερικών χώρων, ποιητής και εραστής. Της ζωής και τίποτα άλλο. Ένα αγόρι από την Κω, έρχεται στη Αθήνα πολλά χρόνια πριν με ένα σκισμένο παντελόνι. Παρακολουθεί το παντελόνι του για να μάθει τους λόγους που το αγαπάει. Κάπου εκεί, στα σκισίματα του ρούχου του, αρχίζει να ανακαλύπτει τις χαραγές της ζωής, του πόθου, της αγάπης. Να τις ζωγραφίζει κάνοντας πειράματα με τεχνικές που είχαν πάντα ένα κοινό στοιχείο μέσα τους. Το υδάτινο, το ευμετάβλητο, το απροσδιόριστο.

Παίρνει χρώματα και μετά τα αρνιέται. Περιπλανιέται συνέχεια σε τρεις μαγικούς τόπους. Την πατρίδα του, την Κω, τη Σμύρνη που την έζησε σαν παραμύθι και τη Σαλαμίνα. Εκεί, στη Σαλαμίνα επανεφευρίσκει την μυθολογία της σκουριάς στα σαπισμένα πλοία. Πάνω στο ναυάγιο τους, ονειρεύεται τους έρωτες μιας καθαρής ζωής με σημάδια ακάθαρτα που περιμένουν να εξαγνιστούν. Κάπου εκεί συναντάει τη γυναίκα της ζωής του, τη Μαίη. Η Μαίη γίνεται "Μαρία, Μύριαμ, Μαριάμ" όπως ονομάζεται το βιβλίο. Αρχέτυπο γυναίκας και ονόματος. Μ όπως Μάνα, όπως πηγή ζωής επομένως και έρωτα. Η Μαρία, η Μύριαμ και η Μαριάμ, κατοικούν στην Κω, τη Σαλαμίνα, τη Σμύρνη. Είναι γυναίκες, είναι μαθήτριες της ζωής, είναι ιέρειες του φεγγαριού και του Μινώταυρου. Είναι αθώες μέσα στην ενοχή του πόθου που προκαλούν. Είναι βυζαντινές εικόνες.

Ο Χατζηπέτρος, ακολουθεί την πορεία τους, το παραμύθι τους, με λέξεις και εικόνες. Σαν ένα εναλλακτικό ερωτικό αναγνωστικό ενηλίκων για το πως μπορείς να επανεφεύρεις χαρούμενος το μπουσούλημα. Τρόμαξα όταν είδα τη δουλειά του αυτή ολοκληρωμένη από την ομορφιά της. Σε ένα βιβλίο που ο ίδιος το έγραψε, ο ίδιος το ζωγράφισε, ο ίδιος το έδεσε και κυκλοφορεί σε πολύ περιορισμένο αριθμό συλλεκτικών αντιτύπων. Τρόμαξα όπως τρομάζει ο λύκος όταν ξέρει ότι ομορφαίνει κάθε φορά που ουρλιάζει με πανσέληνο. Είναι μια σπάνια δουλειά. Σπάνια στην εσωτερικότητα της και την ευγενικά ξεδιάντροπή, εκλεκτική της επιθυμία να επικοινωνηθεί. Σπάνια στην τόλμη να καταστήσει ομολογημένο το ανομολόγητο. Να υπερασπιστεί την αισθητική υπέρβαση και να την παντρέψει με την μυθολογικά λαϊκή έκφραση του πόθου. Με έναν στόχο και μόνο: Να τον υπερασπιστεί απέναντι σε κάθε φτήνια και να τον απογειώσει στο φεγγαροφώτιστο άρμα μιας αρχαίας ηρωίδας που απαξιώνει κάθε συμβατική κάθαρση.

***Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής και της παρουσίασης του βιβλίου θα γίνουν 22 Μαρτίου, 19.00 στο 2ο Γυμνάσιο της Κω. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 29 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ