Αρωμα πολέμου στην Κριμαία: Ο πρωθυπουργός της περιοχής ζητά ρωσική βοήθεια - iefimerida.gr

Αρωμα πολέμου στην Κριμαία: Ο πρωθυπουργός της περιοχής ζητά ρωσική βοήθεια

Αρωμα πολέμου στην Κριμαία: Ο πρωθυπουργός της περιοχής ζητά ρωσική βοήθεια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από μία λεπτή κλωστή κρέμεται πλέον η ειρήνη στην Ουκρανία μετά από τις ραγδαίες εξελίξεις από το βράδυ της Παρασκευής, όταν ρωσικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στην Κριμαία. Λίγες ώρες αργότερα, το πρωί του Σαββάτου, ο φιλορώσος ηγέτης της περιοχής πήρε τον έλεγχο του στρατού, της αστυνομίας και όλων των δυνάμεων ασφαλείας στην χερσόνησο, απευθύνοντας έκκληση προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να κρατήσει την ειρήνη στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από τα ρωσικά ΜΜΕ, ο Σεργκέι Ακσένοφ δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία, η εθνική υπηρεσία ασφαλείας και η συνοριοφυλακή θα υπακούν μόνο σε δικές του εντολές. Πρόσθεσε πως όποιοι αξιωματικοί δεν συμφωνούν, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

«Εχοντας την ευθύνη για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, κάνω έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να βοηθήσει ώστε να εξασφαλιστεί η ειρήνη και η ηρεμία στην περιοχή της αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας», είπε ο πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης, τον οποίο διόρισε το κοινοβούλιο της Κριμαίας την Πέμπτη.

Η απάντηση του Κρεμλίνου ήταν άμεση, καθώς διεμήνυσε ότι δεν θα αγνοήσει το αίτημα του Ακσιόνοφ. «Η Ρωσία δεν θα αφήσει να περάσει απαρατήρητη αυτή η έκκληση», ανέφερε πηγή από το Κρεμλίνο, την οποία επικαλέστηκαν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Μία ημέρα αργότερα ένοπλοι, οι οποίοι περιγράφονται ως Ρώσοι στρατιώτες, πήραν τον έλεγχο των αεροδρομίων της Κριμαίας, περιοχή που αποτελεί τη βάση του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Παρασκευής διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν πως υπήρχε έντονη κινητικότητα στη Συμφερόπολη, με Ουκρανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην περιοχή.

Λίγη ώρα αργότερα, ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, επιβεβαίωσε την είδηση σε διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό, καλώντας τον Πούτιν «να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και να αποσύρει τους στρατιώτες του από την Κριμαία».

«Απευθύνομαι προσωπικά στον πρόεδρο Πούτιν για να του ζητήσω να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Κριμαία», είπε ο Τουρτσίνοφ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. Ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια προβοκάτσια στη χώρα του: «Προκαλούν μια σύγκρουση και κατόπιν προσαρτούν τα εδάφη», υποστήριξε.

Ο Τουρτσίνοφ παραλλήλισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κριμαία με την επέμβαση της Ρωσίας στην Γεωργία με αφορμή τα γεγονότα στην Αμπχαζία, μια περιοχή με μεγάλο ποσοστό κατοίκων ρωσικής καταγωγής. «Η Ρωσία έστειλε δυνάμεις στην Κριμαία επεξεργάζονται σενάρια ανάλογα με αυτά της Αμπχαζίας, όταν αφού ξεκίνησαν μια στρατιωτική σύγκρουση, άρχισαν να προσαρτούν τα εδάφη», τόνισε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ, στη Συμφερόπολη έγινε απόβαση περίπου 2.000 Ρώσων αλεξιπτωτιστών (μέλη των ειδικών δυνάμεων) οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην περιοχή με 13 μεταγωγικά αεροπλάνα. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μετακινήσεις στρατιωτικών οχημάτων στο δρόμο που συνδέει τη Σεβαστούπολη με τη Συμφερόπολη ενώ υποστήριξαν ότι προσγειώθηκαν πολλά στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στη Συμφερόπολη.

Η ρωσική στρατιωτική παρουσία είχε ενταθεί στη ευρύτερη περιοχή τις τελευταίες ημέρες, ενώ, από την Τετάρτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ήδη δώσει εντολή να μεταφερθούν 150.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία με την αιτιολογία της στρατιωτικής άσκησης.

Ομπάμα: Θα υπάρξει κόστος για οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις αναφορές για ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας και προειδοποίησε για τις συνέπειες και το «κόστος» που θα έχει αυτή η εξέλιξη.

«Είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι από τις εκθέσεις για στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας», δήλωσε σε ολιγόλεπτη αναφορά του ενώπιον δημοσιογράφων στο Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος Ομπάμα επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα είναι εξαιρετικά αποσταθεροποιητική», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στη σύντομη τοποθέτησή του.

«Οι ΗΠΑ θα σταθούν με τη διεθνή κοινότητα στην οποία δηλώνεται ότι θα υπάρξει κόστος για οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία» συμπλήρωσε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ