Με τη συνάντηση των επικεφαλής της Τρόικα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το πρωί της Παρασκευής, υπό τη παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα, κλείνει ο πρώτος γύρος συναντήσεων επί ελληνικού εδάφους και ο απολογισμός είναι μάλλον απογοητευτικός, αφού τα σημεία σύγκλισης είναι ελάχιστα.Αν αναλογιστεί, δε, κανείς ότι ακόμα και στο δημοσιονομικό πεδίο, που ήταν αρχικά το δυνατό «χαρτί» της ελληνικής πλευράς, υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες, γίνεται αντιληπτό ότι για να προλάβουν οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία έως το EUROGROUP της 10ης Μαρτίου, θα πρέπει να... σπάσουν τα κοντέρ.Πέρα από τον αγώνα δρόμου με το... χρονόμετρο, η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί και εσωτερικά, καθώς στο πολυνομοσχέδιο- μαμούθ που θα έρθει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα (;) θα συμπεριληφθούν θέματα που «καίνε», όπως η διόρθωση των φορολογικών διατάξεων που προκάλεσαν απίστευτο αλαλούμ αλλά κυρίως η διευθέτηση των διαρθρωτικών παρεμβάσεων με βάση τις προτάσεις του ΟΟΣΑ. Έχοντας ήδη απορριφθεί το σχέδιο για παρεμβάσεις light σε γάλα, φάρμακα, βιβλία, ψωμί, το υπουργείο Ανάπτυξης και τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού, έχουν στη πραγματικότητα δύο επιλογές: είτε να χαράξουν "κόκκινες" γραμμές εμμένοντας στις θέσεις που έχουν διατυπώσει είτε να ρίξουν μπόλικο νερό στο κρασί τους, με κίνδυνο να καταψηφιστούν οι επίμαχες διατάξεις από γαλάζιους και πράσινους βουλευτές, που ήδη έχουν κρούσει προειδοποιητικό καμπανάκι.
Μόνο εύκολος δεν είναι, επίσης, ο χειρισμός του θέματος των ομαδικών απολύσεων, καθώς μπορεί η Τρόικα να μην θέτει αύξηση του ορίου, αλλά μόνο και μόνο ότι συζητιέται η κατάργηση του δικαιώματος βέτο από τον υπουργό Εργασίας, αυτό αποτελεί «κόκκινο» πανί για πολλούς βουλευτές. Το... κλίμα έπιασε στην εβδομαδιαία έκθεση της και η EUROBANK, σημειώνοντας ότι «η ελαστικοποίηση των ρυθμίσεων για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα δεν πρέπει να επιβαρύνει το ήδη υψηλό ποσοστό ανεργίας και τελικά να λειτουργήσει αρνητικά όσον αφορά το διαθέσιμο εισόδημα και την κατανάλωση».
Όσον αφορά στα δημοσιονομικά, που όπως σημειώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, «μπαίνουν από τη Παρασκευή στην ημερησία διάταξη», η διαπραγμάτευση μόνο εύκολη δεν είναι, αφού πέρα από τα παζάρια για το εάν υπάρχει ή δεν υπάρχει «τρύπα» το 2014, η εμφανής προσπάθεια των επικεφαλής της Τρόικας να θίξουν τον σκληρό πυρήνα ήτοι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, υποχρεώνει την ελληνική πλευρά να τροποποιήσει την έως τώρα στρατηγική της μάχης χαρακωμάτων.