Η Ουκρανία σε αδιέξοδο: Ψάχνει σωτηρία στο ΔΝΤ υπό τον κίνδυνο διχοτόμησης - iefimerida.gr

Η Ουκρανία σε αδιέξοδο: Ψάχνει σωτηρία στο ΔΝΤ υπό τον κίνδυνο διχοτόμησης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία είναι η Ουκρανία έπειτα από την αιματηρή εξέγερση στη χώρα και την ανατροπή του προέδρου Γιανουκόβιτς που έφερε χιονοστιβάδα εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και έκανε τις καμπάνες του πολέμου να ηχούν στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Ο έκπτωτος πρόεδρος της χώρας φαίνεται πως έχει βρει καταφύγιο σε υπερπολυτελές ρωσικό ξενοδοχείο, ενώ, η νέα κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τόσο τις αποσχιστικές τάσεις στην Κριμαία όσο και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Ολοταχώς προς τις «αγκάλες» του ΔΝΤ η χώρα: Χρειάζεται 25 δισ. ευρώ για να σωθεί

Ηδη από την Τετάρτη η νέα κυβέρνηση της χώρας έχει ζητήσει επίσημα βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αίτημα ύψους 11 δισ. ευρώ (όσα ήταν τα χρήματα από το ρωσικό δάνειο) για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες της χώρας.
Οι εκτιμήσεις των Ουκρανών, πάντως, αναφέρουν ότι η χώρα θα χρειαστεί τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια για να αποφύγει την χρεοκοπία, ενώ το Ταμείο στέλνει άμεσα ομάδα τεχνοκρατών για να εκτιμήσουν την κατάσταση.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ήδη δήλωσε ότι το Ταμείο και οι συνεργάτες του συζητούν το ενδεχόμενο κατάρτισης ενός προγράμματος για την Ουκρανία, ωστόσο, κάτι τέτοιο θα γίνει αφού ολοκληρωθούν οι έλεγχοι της αποστολής στο Κίεβο.
Το Ευρωκοινοβούλιο ανακοίνωσε εξάλλου ότι είναι έτοιμο να στείλει μια αποστολή παρατηρητών για να παρακολουθήσει τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία.
Για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, «πρέπει να δράσουμε τις επόμενες ημέρες, τις επόμενες εβδομάδες», υπογράμμισε ο Γκι Φέρχοφστατ επικεφαλής των Φιλελεύθερων, ενώ εκτίμησε οι Ευρωπαίοι χρειάζονται «μια κοινή, αξιόπιστη στρατηγική» απέναντι στο Κίεβο.
«Δημιουργήσαμε προσδοκίες, πρέπει τώρα να τις τιμήσουμε και να μην απογοητεύσουμε τους Ουκρανούς», σημείωσε από την πλευρά του ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε.
Εξάλλου ο Φίλε πρόσθεσε ότι η συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ, την οποία είχε απορρίψει ο ουκρανός πρώην πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς προκαλώντας την πολιτική κρίση που οδήγησε στην αποπομπή του, «βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι».
Πάντως ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα σημείωσε ότι πρέπει να είμαστε «ειλικρινείς» με την Ουκρανία. «Πρέπει να της πούμε ότι βρίσκεται στο τέλος του δρόμου, η ένταξη (στην ΕΕ) είναι πιθανό, όμως δεν πρέπει να υποσχεθούμε σήμερα κάτι που δεν μπορούμε να προσφέρουμε».

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων του υπουργείο Οικονομικών, Αντρέι Μποκάρεφ, τόνισε ότι η χώρα του θα λάβει μέρος στις συζητήσεις και δεν θα αφήσει την Ουκρανία στην τύχη της.
Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί, ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ουκρανίας μεγάλωσαν ακριβώς επειδή ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να «παγώσει» τις δόσεις του δανείου προς τη χώρα.

Ενταση στην Κριμαία και δημοψήφισμα για απόσχιση από την Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, το σκηνικό της έντασης έχει μεταφερθεί στα ανατολικά της χώρας, στην Κριμαία, όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται βίαιες συγκρούσεις μεταξύ εθνικιστών και φιλορώσων, ενώ το πρωί της Πέμπτης ένοπλες ομάδες εισέβαλαν στο κτίριο του Περιφερειακού Κοινοβουλίου της περιοχής.
Επειτα από αυτή την εξέλιξη, το Κοινοβούλιο της «Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας» πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για να αποφασίσουν οι κάτοικοι εάν επιθυμούν να παραμείνουν μέρος της Ουκρανίας ή θα αποσχιστούν ολοκληρωτικά.
Οπως έγινε γνωστό το βράδυ της Πέμπτη, η ημερομηνία για το δημοψήφισμα ορίστηκε στις 25 Μαϊου, ενώ το Κοινοβούλιο καθαίρεσε την τοπική κυβέρνηση.

ΗΠΑ και Ρωσία ρίχνουν τους τόνους, αλλά ο στρατός του Πούτιν δεν αποσύρεται

Μετά τις εκατέρωθεν απειλές και την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να διατάξει άσκηση με τη συμμετοχή 150.000 στρατιωτών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ΗΠΑ και Ρωσία προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι δήλωσε απόψε ότι η Ρωσία δεσμεύτηκε «να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Στην επικοινωνία που είχαν οι δύο υπουργοί σήμερα το πρωί, ο Λαβρόφ διαβεβαίωσε επίσης ότι πίσω από τις ταραχές στην Κριμαία, στη νότια Ουκρανία, δεν κρύβεται η Μόσχα.

Οπως εξήγησε ο Κέρι, ο Ρώσος υπουργός «δήλωσε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται δεν σχετίζονται με το ουκρανικό ζήτημα και ήταν προγραμματισμένες από πριν ενώ επανέλαβε τη δήλωση του προέδρου (της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν) σύμφωνα με την οποία η Ρωσία θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τη Ρωσία να συμβάλει, από κοινού με την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, στην προσπάθεια για τη σταθεροποίηση της Ουκρανίας και προειδοποίησε ότι δεν είναι καιρός για «προκλητικές ενέργειες».

Ωστόσο, η γενικότερη ανησυχία είναι έκδηλη, καθώς, οι διπλωματικοί χειρισμοί παραμένουν λεπτοί, ιδιαίτερα από το ψυχροπολεμικό κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων.

Σημειωτέον ότι οι σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο, έπειτα από μια μακρά περίοδο «ψυχρών» σχέσεων εξαιτίας συνεχόμενων αφορμών, όπως η περίπτωση Σνόουντεν και, κυρίως, ο εμφύλιος στη Συρία.

Η εξέγερση στην Ουκρανία θεωρείται πως είναι η τελευταία σταγόνα και η κατάσταση επιβάλλει εξαιρετικά προσεκτικές κινήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ