Προβόπουλος: Εφαρμόστε πιστά τον προϋπολογισμό, προσέξτε την πόλωση - iefimerida.gr

Προβόπουλος: Εφαρμόστε πιστά τον προϋπολογισμό, προσέξτε την πόλωση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κλείνουν οριστικά οι στρόφιγγες των τραπεζών σε επιχειρήσεις και ολόκληρους κλάδους, που θα χαρακτηρίζονται «κορεσμένοι», σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε εκ νέου στα πιστωτικά ιδρύματα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, χωρίς ωστόσο έστω να «φωτογραφίσει» τα κριτήρια με τα οποία θα καταρτιστούν οι «μαύρες» λίστες.

«Οι νέες πιστώσεις θα πρέπει να κατευθύνονται πλέον σε δυναμικές επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και προοπτικές ανάπτυξης. Η περιορισμένη ρευστότητα θα πρέπει δηλαδή να κατευθύνεται στην πραγματική οικονομία με τρόπο που μεγιστοποιεί τις αναπτυξιακές της δυνατότητες. Θα ήταν ανώφελο και επικίνδυνο αδύναμες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις και κορεσμένοι κλάδοι να αφεθούν να λειτουργούν με όρους του παρελθόντος» σημείωσε ο κ. Προβόπουλος κατά τη παρουσία της Έκθεσης για την ελληνική οικονομία, καθιστώντας σαφές ότι η εικόνα των τραπεζών την επομένη ημέρα της κρίσης, δεν θα είναι πολύ καλύτερη με δεδομένη τη μεγάλη εκροή καταθέσεων από το 2009 και μετά, αλλά και την εκτίναξη στα ύψη των «κόκκινων» δανείων, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα φτάσουν στο 40% του συνόλου των δανείων!

Όσον αφορά, δε, στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εν γένει, ο κ.Προβόπουλος δεν πρωτοτύπησε. Επέμεινε ότι τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης είναι ορατά, αλλά φρόντισε για μια ακόμα φορά να κρούσει το κώδωνα του κινδύνου της πολιτικής αστάθειας, λόγω της όξυνσης ενόψει των δίδυμων εκλογών, καλώντας τα κόμματα σε συνεννόηση.

«Συνεκτιμώντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, μπορεί βάσιμα να προβλεφθεί ότι το 2013 ήταν ο τελευταίος χρόνος της ύφεσης» τονίζει, επίσης, ο κ. Προβόπουλος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι προϋποθέσεις για να επαληθευθεί η πρόβλεψη, είναι τα εξής:

1. Αποφασιστικότητα και συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης. Τα έως τώρα θετικά αποτελέσματα δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Αντίθετα, επιτάσσουν συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής για να διατηρηθεί σε μόνιμη βάση και να διευρυνθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης.

2. Αποσόβηση ή έστω ελαχιστοποίηση των κινδύνων και των αβεβαιοτήτων που θα ήταν δυνατόν να προκύψουν από επιδείνωση του κοινωνικοπολιτικού κλίματος, λόγω των συνήθων αντιπαραθέσεων και της πόλωσης εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων για το Ευρωκοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο διοικητής της ΤτΕ τονίζει ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή που θα επιτευθχεί με:

  • συνεπής υλοποίηση του Προϋπολογισμού του 2014, η οποία θα αποτελέσει ισχυρή ένδειξη ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι διατηρήσιμη,
  • αισθητή βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού,
  • ταχύτερη διευθέτηση των φορολογικών υποθέσεων από τη δικαιοσύνη,
  • μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού βάρους για τον ιδιωτικό τομέα,
  • βελτίωση των βασικών υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες,
  • αξιολόγηση της αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών και των δημοσίων υπαλλήλων μέσω διαφανών και αντικειμενικών κριτηρίων,
  • περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου κατάρτισης, εκτέλεσης και παρακολούθησης του προϋπολογισμού.

Επίσης, ο κ. Προβόπουλος τονίζει ότι η ανάκαμψη μπορεί να είναι αναιμική εάν δεν συνδυαστεί με τολμηρές μεταρρυθμίσεις και ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις. «Στο μεταρρυθμιστικό πεδίο έχουν σημειωθεί διστακτικότητες, καθυστερήσεις και ατολμία», σημειώνει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ