Ο Πούτιν «ζεσταίνει» τη στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας με γυμνάσια κοντά στα σύνορα με Ουκρανία - iefimerida.gr

Ο Πούτιν «ζεσταίνει» τη στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας με γυμνάσια κοντά στα σύνορα με Ουκρανία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tα νεύρα και την υπομονή των Δυτικών δοκιμάζει ο Πούτιν καθώς έν μέσω της ουκρανικής κρίσης, διέταξε τη διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων στη δυτική Ρωσία, για να διαπιστωθεί όπως αναφέρουν τα ρωσικά μέσα, το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων.

«Σύμφωνα με μια διαταγή του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας οι δυνάμεις της Δυτικής Στρατιωτικής Διοίκησης τέθηκαν σε κατάσταση ετοιμότητας στις 14:00 (12:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο μια ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Ο Σόιγκου διευκρίνισε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις και θα τερματιστούν την 3η Μαρτίου, ενώ σε αυτά θα πάρουν μέρος και δυνάμεις οι οποίες εδρεύουν στην κεντρική Ρωσία.

Όπως έγινε γνωστό, στην άσκηση θα συμμετάσχουν υνολικά, 250.000 άτομα, 1.500 άρματα μάχης και 3.000 ΤΟΜΑ, αλλά και συστοιχίες πυραύλων εδάφους-εδάφους Iskanter και παντός είδους οπλικά συστήματα, όπως και μαχητικά S-30, Su-35, SU-34, MiG-29 κλπ, συμμετέχουν στην άσκηση. Θα δοκιμαστεί επίσης η αποτελεσματικότητα των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300, S-400, Pantsir-S1, Tor-M1 και φυσικά ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας με βάση τη Σεβαστόπολη στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ειδικά η Κριμαία όπου ήδη οι ρωσόφωνοι διαδηλώνουν κατά της νέας ηγεσίας στο Κίεβο, μπορεί να λειτουργήσει ως πύλη για την άμεση εμπλοκή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Μόσχα ωστόσο θα χρειαστεί πολλή ψυχραιμία για να προστατέψει τα συμφέροντά της και την ίδια ώρα να αποφύγει να παγιδευτεί σε μία ατέρμονη σύγκρουση.

Το απόγευμα φιλορώσοι διαδηλωτές και υποστηρικτές της νέας κυβέρνησης στο Κίεβο διαδήλωσαν πρόσωπο με πρόσωπο έξω από το τοπικό κοινοβούλιο της επαρχίας της Κριμαίας, με τα δύο μπλοκ να χωρίζει μόνο μία σειρά αστυνομικών. Το ένα μπλοκ συγκροτείται από Ρώσους, φιλορώσους και ρωσόφωνους και το άλλο από Τατάρους της Κριμαίας και υποστηρικτές της κυβερνητικής αλλαγής που συντελέστηκε στο Κίεβο.

Ο Πούτιν «ζεσταίνει» τη στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας με γυμνάσια κοντά στα σύνορα με Ουκρανία | iefimerida.gr 0
Ο Πούτιν «ζεσταίνει» τη στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας με γυμνάσια κοντά στα σύνορα με Ουκρανία | iefimerida.gr 1

Η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου όταν χιλιάδες φιλοδυτικοί διαδηλωτές εισέβαλαν στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα με αντικείμενο την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μετά την αποπομπή Γιανουκόβιτς.

Στις εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια διακρίνονται οργισμένοι διαδηλωτές να εισβάλουν στο κτίριο του κοινοβουλίου, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό.

Οι φιλοδυτικοί διαδηλωτές -στην πλειονότητά τους Τάταροι- συγκρούστηκαν με τους φιλορώσους που είχαν οργανώσει αντιδιαδήλωση στη Σιμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας. Οι διαδηλωτές ήρθαν στα χέρια, εκτόξευσαν μπουκάλια οι μεν στους δε και αντάλλαξαν ύβρεις έξω από το κοινοβούλιο αλλά επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και χώρισαν τις δύο αντίπαλες ομάδες, σχηματίζοντας προστατευτικό κλοιό ανάμεσά τους.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου Βολόντιμιρ Κονσταντίνοφ απέκλεισε κάθε συζήτηση για πιθανή απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία. «Το κοινοβούλιο δεν πρόκειται να συζητήσει την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία. Πρόκειται για προβοκάτσια με στόχο την αμαύρωση του αυτόνομου κοινοβουλίου της Κριμαίας», είπε ο εκπρόσωπός του, απαντώντας ουσιαστικά στο αίτημα των φιλορώσων διαδηλωτών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της περιοχής.

Οι Τάταροι, ένα τουρκόφωνο μουσουλμανικό φύλο, εγκαταστάθηκαν στην Κριμαία τον 13ο αιώνα. Επί Στάλιν εξορίστηκαν στη Σιβηρία και την Κεντρική Ασία ως συνεργάτες των Ναζί, όμως πολλοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το 1991. Σήμερα αποτελούν το 12% των 2 εκατομμυρίων κατοίκων της χερσονήσου και στήριξαν ενεργά τις κινητοποιήσεις εναντίον του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς.

Ο Πούτιν δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για την κρίση στην Ουκρανία μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς το Σαββατοκύριακο, έπειτα από την πολύμηνη πολιτική αναταραχή την οποία πυροδότησε η απόφασή του να υπαναχωρήσει από τις υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντ' αυτών να εμβαθύνει τις σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Λευκού Οίκου που προειδοποίησε τη Μόσχα -χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει- να σεβαστεί την εδαφική ακεραιτότητα της Ουκρανίας: «Καλούμε τους εξωτερικούς παράγοντες στην περιοχή να σεβαστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, να σταματήσουν κάθε προκλητική ενέργεια ή ρητορική, να υποστηρίξουν τη μεταβατική κυβέρνηση και να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να στηρίξουν την ενότητα, την ειρήνη και τη διέξοδο» από την κρίση, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η Ουάσινγκτον υπενθύμισε εξάλλου με νόημα σε όλες τις κυβερνήσεις «τις πολιτικές τους δεσμεύσεις για διαφάνεια σε όλες τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες, βάσει των διεθνών υποχρεώσεων με σκοπό τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ευρω-Ατλαντική περιοχή».

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όσο και ευρωπαϊκά κράτη μέλη έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία κατά μιας πιθανής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία - το«αδελφό έθνος», όπως την έχει αποκαλέσει ο Πρόεδρος Πούτιν. Ο Ρώσος ηγέτης θέλει η Ουκρανία να ενταχθεί σε μια Ευρασιατική ένωση την οποία οικοδομεί στην περιοχή.

Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Μόσχα δεν θα επέμβει στα εσωτερικά της Ουκρανίας, κατηγορώντας τη Δύση ότι το έχει ήδη κάνει. Οπως μετέδωσε το Interfax, o πρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να κάνει χρήση ισχύος.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ωστόσο, σημείωσε ότι τα συμφέροντα και οι υπήκοοι της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλούνται, χρησιμοποιώντας μια ρητορική που παραπέμπει σε δηλώσεις με τις οποιες η Μόσχα είχε δικαιολογήσει την εισβολή ρωσικών δυνάμεων στη Γεωργία το 2008 επί προεδρίας του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ