Νομίζετε πως ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας αποτελείται μόνο από τυπικούς κανόνες που διασφαλίζουν την ασφαλή και εύρυθμη κυκλοφορία στους δρόμους; Μαλλον δεν γνωρίζετε καλά κάθε πτυχή του. Σε αρκετές χώρες, υπάρχουν νόμοι που περνάνε έξω από τα όρια της φαντασίας του ανθρώπου. Η αμερικανική ιστοσελίδα HuffingtonPost παρουσιάζει τους δέκα πιο περίεργους κανόνες ανά τον κόσμο. Ανάμεσά τους και δύο που περιέχονται στη νομοθεσία της Κύπρου.
1. Κόστα Ρίκα – Επιτρεπτή η κατανάλωση αλκοόλ την ώρα της οδήγησης
Στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής είναι απολύτως νόμιμη η κατανάλωση αλκοόλ την ώρα της οδήγησης. Μπορείτε με το ένα χέρι να κρατάτε το τιμόνι και με το άλλο την μπύρα σας, με προϋπόθεση να μην... κάνετε κεφάλι. Αν στο αίμα σας βρεθεί αλκοόλ σε ποσοστό μεγαλύτερο του 0.75%, τότε υπάρχουν αυστηρότατες ποινικές κυρώσεις, μέχρι και φυλάκιση.
2. Κύπρος – Απαγορεύεται κάθε είδος φαγητού και ποτού, ακόμα και το νερό
Ιδιαίτερα αυστηρός είναι ο κανονισμός που σχετίζεται με τη κατανάλωση φαγητού ή ποτού κατά τη διάρκεια της οδήγησης στη Κύπρο. Σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα, αν ο οδηγός πιαστεί να τρώει ή να πίνει ακόμα και νερό, τότε θα πρέπει να επιβαρυνθεί με πρόστιμο που αγγίζει τα 85 ευρώ.
3. Ρωσία – Το αμάξι πρέπει να είναι καθαρό
Οι Ρώσοι είναι υποχρεωμένοι να πλένουν συστηματικά τα αμάξια τους διότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με... το νόμο. Αν το αυτοκίνητο που οδηγούν είναι υπερβολικά βρώμικο, τότε τους επιβάλλεται πρόστιμο αξίας 2.000 ρουβλίων, που αντιστοιχεί σε περίπου 40 ευρώ.
4. Γερμανία – Μην μείνετε από βενζίνη σε εθνική οδό
Ενα ιδιαίτερα αυστηρό νόμο έχουν εφαρμόσει στο κώδικα οδικής κυκλοφορίας της Γερμανίας. Σύμφωνα με αυτόν, αν κάποιος σταματήσει χωρίς να είναι απαραίτητο σε μια εθνική οδό, τότε επιβαρύνεται με πρόστιμο. Αν λοιπόν του τελειώσει η βενζίνη ενώ οδηγεί σε ένα τέτοιο δρόμο, τότε θεωρείται ότι έχει παραβιάσει τον νόμο, αφού θα μπορούσε να έχει βάλει πιο πριν βενζίνη, και έτσι αναγκάζεται να πληρώσει το πρόστιμο.
5. Ισπανία – Αν φοράτε γυαλιά τότε να έχετε δύο ζευγάρια μαζί σας
Η ύπαρξη ενός εφεδρικού ζευγαριού γυαλιών θεωρείται απαραίτητη στη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου. Αν κάποιος έχει πρόβλημα στα μάτια και φοράει γυαλιά, τότε θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να έχει ένα δεύτερο ζευγάρι μέσα στο αμάξι του.
6. Σουηδία - Υποχρεωτική χρήση των προβολών σε όλο το εικοσιτετράωρο
Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να... τσακωνόμαστε με όσους οδηγούν από πίσω μας και έχουν ανοιχτούς τους προβολείς χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Αντιθέτως, στη Σουηδία είναι υποχρεωτική η χρήση τους και για τις 24 ώρες της ημέρας. Ακόμα και στις μέρες του Ιουνίου όπου σε αρκετά μέρη της χώρας ο ήλιος δεν δύει ποτέ.
7. Γαλλία – Κάθε οδηγός έχει και τη δική του σύστημα για αλκοτέστ
Στη Γαλλία φροντίζουν να προνοούν ώστε να μην οδηγούν υπερβαίνοντας το επιτρεπτό όριο αλκοόλ στο σώμα. Κάθε αμάξι υποχρεούται να έχει και το δικό του σύστημα για αλκοτέστ. Ετσι, αν κάποιος νιώθει ότι ίσως και να έχει ξεπεράσει το όριο, μπορεί να κάνει το τεστ στον εαυτό του και αν αυτό βρεθεί θετικό, τότε να βρει άλλο τρόπο να γυρίσει σπίτι.
8. Ιαπωνία – Μην μπείτε σε αμάξι όπου οδηγεί μεθυσμένος
Αν είστε νηφάλιος, τότε ποιος ο λόγος να μπείτε σε ένα αμάξι που το οδηγεί ένας μεθυσμένος; Αυτή είναι η λογική στον ιαπωνικό κώδικα κυκλοφορίας. Αν ένας οδηγός βρεθεί σε κατάσταση μέθης, τότε μαζί με αυτόν τιμωρούνται και όλοι οι νηφάλιοι συνεπιβάτες του. Αν ωστόσο οι συνεπιβάτες είναι μεθυσμένοι, τότε δεν τους επιβάλλεται πρόστιμο.
9. Κύπρος – Απαγορευμένες οι... χειρονομίες στους άλλους οδηγούς
Ο,τι και να γίνει, οι οδηγοί στη Κύπρο θα πρέπει να αποφύγουν τις όποιου είδους χειρονομίες προς τους υπόλοιπους οδηγούς. Συγκεκριμένα, η HuffingtonPost αναφέρει και τη χαρακτηριστική χειρονομία κατά την οποία... οι Κύπριοι σφίγγουν τη γροθιά τους και την κουνάνε πάνω κάτω.
10. Αλαμπάμα – Απαγορεύεται η οδήγηση με δεμένα μάτια
Είναι πραγματικά απορίας άξιο γιατί δημιουργήθηκε αυτός ο νόμος. Στη πολιτεία των Η.Π.Α είναι παράνομο, όπως θα φανταζόταν κάθε λογικός άνθρωπος, να οδηγείς με δεμένα μάτια. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να γνωρίζαμε τα περιστατικά που προηγήθηκαν αυτού του νόμου.