Εντονη κριτική στην τρόικα ασκεί η έκθεση για πεπραγμένα της στην Ελλάδα και τις άλλες τρεις χώρες όπου εφαρμόστηκαν προγράμματα στήριξης, η οποία υπερψηφίστηκε την Τρίτη στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, με 31 ψήφους υπέρ έναντι 10 κατά.
Η έκθεση αναγνωρίζει μεν, πως η τρόικα «βοήθησε τέσσερις χώρες της Ε.Ε. να εξέλθουν από την κρίση» και «απέτρεψε την επιδείνωσή» της κρίσης, αλλά παράλληλα ασκεί έντονη κριτική στον τρόπο λειτουργίας της τριμερούς, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα «αδύναμα χτισμένο σύστημα».
Το πόρισμα ασκεί έντονη κριτική στους δανειστές για την «αδυναμία» τους να «προσαρμόσουν τις αποφάσεις τους, όταν αυτές αποδεικνύονταν αναποτελεσματικές ή βασιζόμενες σε λάθος εκτιμήσεις», κάνοντας λόγο για μονοδιάστατη στρατηγική που δεν λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας ή «τις επικρατούσες συνθήκες».
Παράλληλα, η μελέτη τονίζει τον παραγκωνισμό των εθνικών κοινοβουλίων στην όλη διαδικασία, επισημαίνοντας μάλιστα πως συχνά τα κοινοβούλια βρίσκονταν ενώπιον της επιλογής «μεταξύ τελικής πτώχευσης ή αποδοχής των μνημονίων».
Επιπλέον, η έκθεση επισημαίνει τις διαφορές και τον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας των τριών μελών της τριμερούς (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν), σημειώνοντας πως τα χάσματα μεταξύ τους οδήγησαν σε μία συνολική κατάσταση, όπου η τρόικα δεν ήταν «δημοκρατικά υπόλογη».
Η έκθεση θα κατατεθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με την ψηφοφορία να αναμένεται εντός του Μαρτίου.
Η έκθεση συντάχθηκε από τους ευρωβουλευτές Ότμαρ Κάρας και Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ.