Γιατί Ευρώπη και Ρωσία «σφάζονται» για την κυριαρχία της Ουκρανίας - iefimerida.gr

Γιατί Ευρώπη και Ρωσία «σφάζονται» για την κυριαρχία της Ουκρανίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ηγέτες της Ουκρανίας άλλαξαν, αλλά τα στοιχήματα της χώρας παραμένουν τα ίδια. Μετά από μια αιματηρή εξέγερση με πάνω από εκατό νεκρούς και την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, η χώρα δεν έχει επιλέξει συλλογικά αν θα στραφεί στην Ευρώπη ή όχι.

Το σχίμα μεταξύ των ευρωπαϊστών και των ρωσόφιλων είναι και γεωγραφικό αφού οι δύο πλευρές κατοικούν στις δύο όχθες του Δνείπερου, του ποταμού που διασχίζει τη χώρα από το Βορρά ως το Νότο. Οι ευρωσκεπτικιστές ρωσόφιλοι κατοικούν νότια και ανατολικά της Ουκρανίας, ενώ οι φιλοευρωπαίοι ελέγχουν το βόρειο και δυτικό τμήμα της χώρας και μιλούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία ουκρανικά.

Από την ημέρα που ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε την εξουσία και από την ημέρα που τελείωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι οι οποίοι κρατούσαν τη Ρωσία σε κάποια διπλωματική σιωπή, Ρώσοι και Ευρωπαίοι διπλωμάτες ξεκίνησαν τον ξέφρενο αγώνα δρόμου για να τραβήξουν την Ουκρανία στη δική τους σφαίρα επιρροής.
Η Ρωσία κέρδισε τον πρώτο γύρο του αγώνα πείθοντας τον Γιανουκόβιτς να γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη με μια συμφωνία που υπέγραψε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου. Η ουκρανική αντιπολίτευση κατηγόρησε τότε τον Γιανουκόβιτς ότι «πούλησε» τη χώρα στη Ρωσία, η οποία προσπαθεί χρόνια τώρα να τραβήξει την Ουκρανία στην Ευρασιατική Τελωνειακή Ενωση την οποία δημιούργησε με το Καζασκστάν και την Λευκορωσία.
Αλλά οι διαδηλωτές του Κιέβου χάλασαν τα σχέδια του Κρεμλίνου, το οποίο αποφάσισε στις 21 Φεβρουαρίου να διακόψει τη δεύτερη δόση από τα 15 δισ του δανείου. Ο Πούτιν γίνεται μάλιστα επιθετικός όσο περνούν οι ημέρες και ο ρώσος υπουργός Οικονομίας προειδοποίησε ότι θα αυξήσει τους φόρους εισαγωγής προϊόντων από το Κίεβο αν η Ουκρανία προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Λέμε στην Ουκρανία: σίγουρα έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε το δρόμο σας. Αλλά σε αυτή την περίπτωση κι εμείς θα αυξήσουμε τους φόρους εισαγωγής προϊόντων» δήλωσε ο Αλεξέι Ουλιούκαεβ στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Ας σημειωθεί ότι το 1/4 του εξωτερικού εμπορίου της Ουκρανίας κατευθύνεται προς τη Ρωσία.
Πρόκειται για βίαιο μέτρο, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί και εμπάργκο. Αλλά η Ουκρανία είναι συνηθισμένη στα παιχνίδια της Μόσχας. Πέρυσι, με το πρόσχημα επικίνδυνων χημικών προϊόντων, η Ρωσία απαγόρευσε την εισαγωγή της σοκολάτας Roshen, η οποία ανήκει στον ολιγάρχη Piotr Porochenko, στενό συνεργάτη της Γιούλια Τιμοσένκο και υπέρμαχο της ευρωπαϊκής ιδέας. Αυτό το μποϊκότ στοίχησε στην Ουκρανία πολλά δισ. δολάρια.
Η Ευρώπη επιμένει
Μερικές ώρες μετά την παραίτηση Γιανουκόβιτς, η Λιθουανία, μέλος της ΕΕ, κάλεσε την Ουκρανία να υπογράψει γρήγορα μια συμφωνία με την Ευρώπη. «Θα είμασταν ευτυχείς αν γρήγορα υπογραφόταν το σύμφωνο σύνδεσης με την ΕΕ, αμέσως μόλις η νέα δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι έτοιμη να το κάνει δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, ενώ χαιρέτισε την δημοκρατική αλλαγή στη χώρα.
Την Δευτέρα ήταν η σειρά του εκπροσώπου της Ανγκελα Μέρκελ να τονίσει ότι η ΕΕ είναι πάντα έτοιμη να συνυπογράψει το σύμφωνο με την Ουκρανία. «Η πόρτα παραμένει ανοιχτή» δήλωσε.
Το αγκάθι στο όλο θέμα είναι τα οικονομικά της χώρας και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λορέν Φαμπιούς δήλωσε ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη βοήθεια. Ο βρετανός ομόλογός του Γουίλιαμ Χέηγκ δήλωσε έτοιμος να ξεμπλοκάρει, από κοινού με τον γερμανό Σταινμάγιερ, οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ για την Ουκρανία.
Ο μεταβατικός υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Γιούρι Κολόμποφ κάλεσε τη Δευτέρα σε βοήθεια τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας και δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται 35 δισ. δολάρια μεταξύ 2014-2015 για να αποφύγει τη χρεοκοπία. «Αυτά τα τρία τελευταία χρόνια η Ουκρανία συντηρήθηκε με δάνεια» δήλωσε από την πλευρά του ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Ολεξάντρ Τουρχίνοφ. «Οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι εγκατέλειψαν τη θέση τους. Τα ταμεία είναι άδεια, δεν έχουμε χρήματα για να τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας» πρόσθεσε.
Προφανώς φιλοευρωπαϊστές και πρόθυμοι να υπογράψουν συμφωνία με την ΕΕ, αλλά απόλυτα εξαρτόμενοι από την Ρωσία, οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας θα πρέπει αργά ή γρήγορα να απαντήσουν στο δίλημμα και να αποφασίσουν τι θα κάνουν με τη ρωσόφωνη αντιπολίτευση που απειλεί με σχίσμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ