Η κατάσταση περιπλέκεται στην ρωσόφωνη Ουκρανία από την περασμένη Κυριακή, όταν το ουκρανικό κοινοβούλιο διόρισε νέο μεταβατικό πρόεδρο και κατήργησε το νόμο που προστάτευε τη ρωσική γλώσσα.
Η μεγαλύτερη διαδήλωση έγινε στη Σεβαστούπολη που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χερσονήσου της Κριμαίας. Περίπου 20-50.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κρατώντας ρωσικές σημαίες και πλακάτ που έγραφαν «Πρόεδρός μας είναι ο Πούτιν» ή «Ρωσία είμαστε ορφανοί, υιοθέτησέ μας».
Ο δήμαρχος της πόλης Βλαντιμίρ Γιατσούμπα κάλεσε τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να σεβαστούν την ενότητα της Ουκρανίας, αλλά οι πολίτες τον κυνήγησαν με φωνές. Οι διαδηλωτές αμφισβητούν την διοίκηση και εξέφρασαν τη θέληση να επιλέγουν μόνοι τους τοπικούς άρχοντες, ενώ υπέδειξαν τον νέο δήμαρχο που επιθυμούν, τον επιχειρηματία Αλεξέι Τσαλίι.
Ο εν λόγω επιχειρηματίας είναι Ρώσος και ιδιοκτήτης του βιομηχανικού κολοσού Tavrida Electric. Πήρε το λόγο και μίλησε στους συγκεντρωμένους, ενώ υποσχέθηκε να λύσει τα προβλήματα της πόλης. Οι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης να πάψουν να πληρώνουν φόρους στο Κίεβο και απαίτησαν τοπική λαϊκή φρουρά. Ας σημειωθεί ότι δεν γίνονται εκλογές στη Σεβαστούπολη από το 1992 και ο δήμαρχος διορίζεται από το Κίεβο.
Στην πόλη Κερτς, στο ανατολικό άκρο της Κριμαίας, περίπου 1.000 άτομα, διαδήλωσαν και ξήλωσαν τη σημαία της Ουκρανίας την οποία αντικατέστησαν με την τρίχρωμη σημαία της Ρωσίας, όπως αναφέρει το τοπικό σάιτ Kerch.fm. Αυτοί που διαδήλωσαν είναι Ρώσοι υπήκοοι και μέλη του κομουνιστικού κόμματος, αρνούνται την πρόσδεση της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ζήτησαν την απόσχιση της Κριμαίας. Η διαδήλωση διαλύθηκε από αστυνομικές δυνάμεις και η σημαία της Ουκρανίας τοποθετήθηκε πάλι στη θέση της.
Η πόλη της Οδησσού συγκλονίστηκε από παρόμοιες διαδηλώσεις την Κυριακή. Πάνω από 5.000 άτομα κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης κρατώντας ρωσικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα «Οδησσός και Μόσχα, ίδια οικογένεια» ή «Ο φασισμός δεν θα περάσει».
Ωστόσο, περίπου 600 άτομα συγκεντρώθηκαν κάτω από το άγαλμα του Ρισελιέ για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και προσευχήθηκαν για τους νεκρούς του Κιέβου.
Η Κριμαία είναι χερσόνησος στα νότια της Ουκρανίας και έχει καθεστώς αυτόνομης δημοκρατίας. Ηταν προσδεδεμένη στην σοβιετική δημοκρατία της Ουκρανίας, αλλά ενώθηκε με την ανεξάρτητη Ουκρανία το 1991, μετά την κατάρρευση του σοβιετικού καθεστώτος παρά το γεγονός ότι κατοικείται κατά 98% από ρωσόφωνους πολίτες.
Διαδήλωση στη Σεβαστούπολη
Διαδήλωση στην Οδησσό