«Εύθραυστη» ψήφο εμπιστοσύνης πήρε ο Ρέντσι από τη Γερουσία -Ακολουθεί η ψηφοφορία στη Βουλή - iefimerida.gr

«Εύθραυστη» ψήφο εμπιστοσύνης πήρε ο Ρέντσι από τη Γερουσία -Ακολουθεί η ψηφοφορία στη Βουλή

 «Εύθραυστη» ψήφο εμπιστοσύνης πήρε ο Ρέντσι από τη Γερουσία -Ακολουθεί η ψηφοφο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν και οριακά, ο Ματέο Ρέντσι εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας. Την Τρίτη ακολουθεί η ίδια «μάχη» στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας.

Ο Ρέντσι εξασφάλισε 169 «ναι» και 139 «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία, την οποία θέλει να καταργήσει σύμφωνα με τα όσα έχει πει στις πρώτες ομιλίες τους. Αξίζει να σημειωθεί πως το κατώτατο απαιτούμενο όριο για την έγκριση νόμων είναι 161 ψήφοι, κάτι που σημαίνει πως οι βάσεις της νέας ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού δεν είναι ιδιαίτερα γερές.

Η κυβέρνηση Λέτα, ακόμα και μετά την αποχώρηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την πλειοψηφία, τον περασμένο Νοέμβριο, συνέχισε να χαίρει της υποστήριξης 173 γερουσιαστών.

«Μόνο με την εμπιστοσύνη σας θα ξεπεράσουμε την κρίση» είπε ο Ρέντσι στην παρθενική ομιλία του προς το Σώμα ως πρωθυπουργός, ενώ προανήγγειλε ριζικές αλλαγές, μιλώντας για μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος, αλλαγή του εκλογικού νόμου και του δικαστικού συστήματος, αλλά και η τροποποίηση του ρόλου της βουλής και της γερουσίας, τον οποίο χαρακτήρισε ταυτόσημο.

Ο Ρέντσι αμφισβητήθηκε από μέρος των γερουσιαστών του Κινήματος Πέντε Αστέρων, στους οποίος απηύθυνε το δηκτικό σχόλιο ότι «κατανοεί την δυσκολία» που αντιμετωπίζουν διότι «ο αρχηγός του κόμματός τους, ο Μπέπε Γκρίλο, δηλώνει ότι δεν ακολουθεί τις δημοκρατικές διαδικασίες».

«Η Ευρώπη δεν είναι η αιτία των προβλημάτων μας. Η καλύτερη Ιταλία προέρχεται από την φιλοευρωπαϊκή παράδοση. Πρέπει να φανούμε σοβαροί στο θέμα του δημόσιου χρέους, διότι το οφείλουμε στα παιδιά μας, όχι επειδή το ζητούν η Ανγκελα Μέρκελ ή ο Μάριο Ντράγκι» υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ