Συγκεχυμένες είναι πληροφορίες για το πού έχει καταφύγει ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάθως άλλες τον φέρνουν να έχει καταφέρει να φύγει στο εξωτερικό και άλλες να παραμένει κρυμμένος στο εσωτερικό της χώρας του.
Ήδη οι ουκρανικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και πλέον ο Γιανουκόβιτς καταζητείται μαζί με άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησής του για μαζικές δολοφονίες διαδηλωτών.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε το Κίεβο με ελικόπτερο τα ξημερώματα της Παρασκευής και στη συνέχεια προσπάθησε να διαφύγει από το αεροδρόμιο του Ντόνετσκ, χωρίς να το καταφέρει καθώς του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Κατόπιν, κατέφυγε σε ιδιωτική κατοικία, στην πόλη Μπαλακλάβα, κοντά στη Σεβαστούπολη στην Κριμαία.
Σύμφωνα με το ουκρανικό Liga.net, κάτοικοι στη Σεβαστούπολη τον είδαν συνοδεία Ρώσων πεζοναυτών, κάτι που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.
Η γερμανική Bild υποστηρίζει σε δημοσίευμά της ότι ο Γιανουκόβιτς μπορεί να κρύβεται σε καταφύγιο και ότι μαζί του έχει πάρει 650 εκατομμύρια δολάρια.
Σε διάφορα σημεία του Κιέβου τοποθετήθηκαν αφίσες με την εικόνα του καταζητούμενου προέδρου και το ερώτημα «Εχετε δει αυτόν τον άνδρα;»
Οι Δυτικοί ανοίγουν την πόρτα της Ουκρανίας στο ΔΝΤ
Εν τω μεταξύ η κατάσταση στην Ουκρανία συζητήθηκε κατά τη σύνοδο των G20 - των είκοσι ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου- στο Σίδνεϊ, όπου το ΔΝΤ και πολλές χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, προσφέρθηκαν να χορηγήσουν χρηματοοικονομική στήριξη στη χώρα που απειλείται με χρεοκοπία.
Σε δηλώσεις του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να αρχίσει εκ νέου να παρέχει (χρηματοοικονομική) στήριξη» στο Κίεβο, καθώς εγκαθίσταται εκεί μια νέα κυβέρνηση και διαφαίνεται η «πρόθεσή της να προωθηθούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις και μια δημοκρατική υποστήριξη» προς αυτές. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», παρατήρησε.
Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, πρότεινε η Ουκρανία να ξεκινήσει, το συντομότερο δυνατόν, συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με ένα πακέτο στήριξης, μόλις οριστεί η νέα μεταβατική κυβέρνηση.
Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούλμενο αξιωματούχο του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ, o Λιου μίλησε με τον Αρσένι Γιάτσενγιουκ, μέλος της προσωρινής ηγεσίας της χώρας, καθώς επέστρεφε στην Ουάσινγκτον από τη συνόδου κορυφής των G20 στο Σίδνεϊ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με την Ευρώπη και άλλους φορείς της διεθνούς κοινότητας, τάχθηκαν υπέρ της συμπλήρωσης ενός προγράμματος από το ΔΝΤ για τον μετριασμό των επιπτώσεων από τις μεταρρυθμίσεις μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, δήλωσε η πηγή που μίλησε στο Reuters.
Στην Ουάσινγκτον ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν υπογράμμισε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξουν ετοιμότητα να χορηγήσουν επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία. «Τώρα περισσότερο από ποτέ ο ουκρανικός λαός χρειάζεται τη συνεχή στήριξη των φίλων του», είπε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Αριζόνα.
Με τη σειρά της η Κομισιόν, αφού αναγνώρισε και επίσημα τον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας σε μία κίνηση στήριξης προς τη νέα ηγεσία στο Κίεβο, υποσχέθηκε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας.
Η ΕΕ δεν αποκλείει καμιά επιλογή σε ό,τι αφορά τη χορήγηση χρηματοοικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, επισήμανε ο εκπρόσωπος της Επιτοπής Ολιβιέ Μπαγί, τονίζοντας ωστόσο πως η όποια βοήθεια συμφωνηθεί, θα συνδέεται με την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
«Η ΕΕ εργάζεται για τη χορήγηση (. . .) βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στήριξης για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ουκρανική οικονομία», ανέφερε ο Μπαγί και επιβεβαίωσε την πρόθεση της ΕΕ να υπογράψει πολιτική συμφωνία και συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και επενδύσεων με την Ουκρανία, αλλά μόνον αφού εκλεγεί μια νέα κυβέρνηση, ώστε «να εξασφαλιστεί ότι γίνεται μια εντελώς ανεξάρτητη επιλογή με την πλήρη υποστήριξη μιας σαφούς πλειοψηφίας». Οι συμφωνίες αυτές «τις οποίες είχαμε προτείνει παραμένουν πάντα στο τραπέζι», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αλλά και το διεθνές λόμπι των τραπεζών IIF τόνισε πως η Ουκρανία χρειάζεται «τώρα» διεθνή οικονομική βοήθεια, για να αποφύγει την κατάρρευση της οικονομίας της και για να αντιμετωπίσει τους «κινδύνους» του τραπεζικού πανικού, .
«Για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση [της οικονομίας της] όχι τους προσεχείς μήνες αλλά μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, η Ουκρανία έχει ανάγκη χρήματα τώρα», δήλωσε ο Λιούμπομιρ Μίτοφ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, το οποίο εκπροσωπεί κάπου 450 μεγάλες τράπεζες σε διεθνές επίπεδο. «Τα κρατικά ταμεία είναι άδεια», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι οι οικονομικές προκλήσεις με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπο το Κίεβο είναι «γιγαντιαίες».
Σύμφωνα με το IIF, τα διαθέσιμα της Ουκρανίας σε συνάλλαγμα έχουν μειωθεί από 16 δισ. δολάρια στα τέλη του Ιανουαρίου σε 12 δισ. δολάρια σήμερα, την ώρα που η χώρα πρέπει να διαθέτει 25 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση μόνο για να πληρώνει τοκοχρεολύσια στους πιστωτές της.
«Η δημοσιονομική κατάσταση είναι τόσο απελπιστική», σημείωνεται, «που η μόνη επιλογή της κυβέρνησης για να καταβάλει συντάξεις και μισθούς είναι να τυπώσει χρήμα», κάτι το οποίο ενέχει «τον κίνδυνο να επιταχυνθεί ο πληθωρισμός και να υποτιμηθεί το ουκρανικό νόμισμα».
Επιμένουν οι Ρώσοι
Tην ίδια ώρα η Μόσχα επιμένει λέγοντας ότι περιμένει τον Ουκρανό συνομιλητή της για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της ρωσικής βοήθειας ύψους 2 δισ. δολ.
Η θέση μας είναι ότι θα συνεχίσουμε (με το δάνει προς την Ουκρανία), αλλα θα θέλαμε να γνωρίζουμε με ποιόν μιλάμε, ποιοι είναι οι Ουκρανοί εταίροι μας, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Αλεξέι Ουλγιουκάεφ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει δώσει μέχρι σήμερα 3 δισ. δολ στην Ουκρανία από το συνολικό δάνειο των 15 δισ. που έχει συμφωνηθεί.