Eλάχιστοι χάρτες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν περισσότεροι ανησυχητικοί, όσο αυτός που ακολουθεί, δημιουργημένος από τον δημοσιογράφο Tim De Chant. Δείχνει, σε κάθε χώρα, τα ποσοστά παιδιών, των οποίων το βάρος είναι τουλάχιστον δύο φορές μικρότερο από το μέσο όρο, όπως αυτός έχει οριστεί από τον οργανισμό NCHS/CDC/WHO International Reference Population.
Με άλλα λόγια, αυτός ο χάρτης απεικονίζει το ποσοστό κάθε χώρας, σε παιδιά που είναι επικίνδυνα ελλιποβαρή και υποσιτισμένα.
Τα δεδομένα, βάσει των οποίων στηρίχτηκε η δημιουργία του χάρτη, καλύπτουν μία περίοδο 12 ετών, από το 1990 μέχρι το 2002, ενώ το μπλε χρώμα το οποίο φέρουν ορισμένες περιοχές, δείχνει την έλλειψη δεδομένων γι' αυτές.
Η κόκκινη ζώνη που εκτείνεται από την Αφρική μέχρι την Ινδία, αντιστοιχώντας σε δεκάδες εκατομμύρια παιδιά, αναπαριστά τη μεγαλύτερη ίσως απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου, στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Τα παιδιά που πάσχουν από υποσιτισμό είναι περισσότερο ευάλωτα σε θανατηφόρους νόσους και επιδημίες, λιγότερο ικανά να λάβουν αξιοπρεπή μόρφωση και περισσότερο πιθανό να πάσχουν στο υπόλοιπο της ζωής τους.
Πολλές από τις περιοχές που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικού υποσιτισμού, είναι επίσης εκείνες με τα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμιακής ανάπτυξης.