Έχουν γραφτεί πολλά σχετικά με το γιατί ορισμένες πόλεις, μητροπολιτικές περιοχές, κράτη και λαοί είναι περισσότερο βίαιοι από κάποια άλλα.
Επικαλούμενο συγκριτικά στατιστικά στοιχεία έρευνας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και πλήθος άλλων πηγών (μελετών και άρθρων), δημοσίευμα του ιστότοπου qz.com, επιχειρεί να προσδιορίσει τους λόγους και παράγοντες που κάνουν κάποιους λαούς πιο επιρρεπείς στη βία και στο έγκλημα, από κάποιους άλλους.
Οι πιο κοινοί παράγοντες είναι η ανθρώπινη εξέλιξη και τα φαινόμενα διαφθοράς, τα οποία συνδέονται άμεσα με τα ποσοστά εγκλημάτων μέσω της χρήσης όπλων.
Οι τρεις παράγοντες, ωστόσο, που μοιάζουν να διαδραματίζουν πολύ πιο ουσιώδεις ρόλους, είναι οι εξής:
-Η από πρόθεση ανθρωποκτονία πηγαίνει χέρι-χέρι με τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, οι οποίες άρχουν σε χώρες όπως η Τζαμάικα, η Ονδούρα, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, το Μεξικό και οι ΗΠΑ.
-Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με τις ανισότητες μεταξύ των φύλων.
-Ο τρίτος παράγοντας αφορά στο λεγόμενο «δείκτη αρρενοπρέπειας» (macho index): στο δεσμό δηλαδή ανάμεσα στην αρρενοπρέπεια, την τεστοστερόνη και την επιθετικότητα. Μάλιστα, πολλοί ερευνητές έχουν εντοπίσει ότι τα ποσοστά βίας και εγκληματικότητας εμφανίζονται πολύ υψηλότερα σε κοινωνίες όπου άρχει το μοντέλο της «ανδρικής τιμής».
Ένα άλλο, πολύ ενδιαφέρον στοιχείο το οποίο έχει γίνει αντικείμενο μελέτης, είναι η σύνδεση της βίας δια της οπλοχρησίας με το μήκος του ανδρικού μορίου, ειδικά σε πατριαρχικές κοινωνίες.
Αυτό που έχει σημασία να σημειωθεί είναι ότι η ανισότητα, και όχι τόσο η φτώχεια, μοιάζει να συνδέεται περισσότερο με τα υψηλά ποσοστά βίας: όσο πιο ανίσχυροι αναγκάζονται να γίνουν εκείνοι οι λαοί που δομούνται παραδοσιακά πάνω στις αξίες της αρρενοπρέπειας και της αξιοπρέπειας, τόσο πιο πιθανό είναι να εκραγούν!