Μπαράζ τηλεφωνικών διαβουλεύσεων είχαν αργά το απόγευμα ώρα Ελλάδας οι ηγέτες των κορυφαίων οικονομιών της Ευρώπης και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα. Αρχικά, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί μίλησε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Οι κύριοι Σαρκοζί και Θαπατέρο συμφώνησαν στην ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων του Eurogroup το συντομότερο δυνατό, καθώς και συντονισμένης δράσης των κυβερνήσεων απέναντι στις παγκόσμιες ανησυχίες για την οικονομία. Ακολούθως η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ είχε διαδοχικές επικοινωνίες με τον κ. Σαρκοζί και εν συνεχεία με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Βρετανίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Ντέιβιντ Κάμερον, αντίστοιχα. «Ολοι οι ηγέτες επιθυμούν μια ταχεία υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής, που έγινε την 21η Ιουλίου στις Βρυξέλλες, με θέμα της την κατάσταση στην ευρωζώνη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο.
Από την πλευρά της, η γαλλική προεδρία προανήγγειλε «επικοινωνία των προέδρων Γαλλίας και ΗΠΑ, Σαρκοζί και Ομπάμα, εντός των προσεχών ωρών», με άξονα την παρούσα ευάλωτη οικονομική κατάσταση. Εξάλλου, και ο κ. Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι θα συνομιλήσει με τον κ. Ομπάμα. Επίσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επίσπευση των δημοσιονομικών μέτρων με στόχο την επίτευξη ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού εντός του 2013 (και όχι 2014, όπως προβλεπόταν αρχικά).
Συνέντευξη Μπερλουσκόνι
Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι και τον υφυπουργό παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Τζάννι Λέττα, ο κ. Μπερλουσκόνι τόνισε ότι πρόκειται να προωθηθούν άμεσα αλλαγές και βαθιές μεταρρυθμίσεις στην αγορά της εργασίας, της υγείας και της πρόνοιας. Στόχος των μέτρων είναι να παρουσιάσει η Ιταλία ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2013, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Ο ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα περιμένει ως το 2013-2014 για να κλείσει τις τρύπες στο φορολογικό σύστημα και να καταργήσει απαλλαγές ύψους 25. δισ. ευρώ. Δεν διευκρινησε ωστόσο πότε ακριβώς θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα Τα κύρια σημεία στα οποία αναφέρθηκε είναι ο μηδενισμός της σχέσης ελλείμματος - ΑΕΠ εντός του 2013 (και όχι 2014, όπως προβλεπόταν αρχικά) και η ένταξη του στόχου αυτού, στις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα παραμέτρους. Ο κ. Μπερλουσκόνι πρόσθεσε ότι θα αλλάξει ο νόμος που αφορά την ελευθερία επιχειρηματικής δράσης και θα δοθεί έμφαση στην αρχή σύμφωνα με την οποία, «ότι δεν απαγορεύεται ρητά, επιτρέπετα
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά, με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και ότι συμφώνησαν να συγκληθεί άμεσα, μια νέα διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του «G7» προκειμένου να συζητηθούν μέτρα για την αντιμέτωπιηση της κρίσης χρέους στην ευρώζωνη. Από την πλευρά του ο Τζούλιο Τρεμόντι επισήμανε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, η βουλή θα ξανανοίξει για να συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν, στις αρμόδιες επιτροπές. Νωρίτερα ο κ. Τρεμόντι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιτνερ.
Τα Χρηματιστήρια
Mόνον ο δείκτης Dow Jonesτου Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης κινήθηκε με θετικό πρόσημο κερδίζοντας 0,54% και κλείνοντας στις 11.444,61 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,06% στις 1.199,39 μονάδες και ο Nasdaq απώλειες 0,94% στις 2.532.41 μονάδες.
Νωρίτερα, με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκε μια ακόμη ημέρα για την παγκόσμια οικονομία καθώς συνεχίστηκε η κατρακύλα στους δείκτες των ευρωπαϊκών και των ασιατικών χρηματιστηρίων.
Σημαντική πτώση τιμών σημείωσαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο κλείσιμό τους παρά τη διαφαινόμενη ανάκαμψη κάποια στιγμή στη μέση των συνεδριάσεών τους..
Στο Λονδίνο ο FTSE-100 έκλεισε με πτώση 1,7%.
Στο Παρίσι, ο CAC - 40 έκλεισε με πτώση 1,26%.
Στη Φρανκφούρτη το DAX είχε σαφώς μεγαλύτερες απώλειες χάνοτνας συνολικά 2,78%.
Αντίστοιχα, στην αγορά χρήματος, σε νέα επίπεδα ρεκόρ διαμορφώνονταν οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων, με την επιτοκιακή ψαλίδα (spread) έναντι των δεκαετών γερμανικών ομολόγων να διαμορφώνεται σε 417 μονάδες βάσης για τα ισπανικά και σε 416 μονάδες βάσης για τα ιταλικά.
Την ίδια ώρα, έκκληση διεθνούς συνεργασίας απηύθυναν η Κίνα και η Ιαπωνία με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αναταραχής στις διεθνείς αγορές.
Στην Ιαπωνία, ο υπουργός Οικονομικών Γιασιχίκο Νόντα, δήλωσε ότι η πολιτική ηγεσία, διεθνώς, πρέπει να αντιμετωπίσει τις συναλλαγματικές στρεβλώσεις, την κρίση κρατικού χρέους και την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γιάνγκ Τζιετσί δήλωσε πως οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το αμερικανικό κρατικό χρέος αυξάνονται και ότι τα κράτη θα έπρεπε να αυξήσουν το επίπεδο συνεργασίας τους για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών κινδύνων.
Σήμερα στα ταμπλό, ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific σημειώνει βουτιά 4,1% και οδεύει για τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Οκτώβριο του 2008.
Στην Ιαπωνία ο Nikkei έκλεισε με απώλειες 3,7% στις 9.299,88 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix έκλεισε στις 800,96 μονάδες με πτώση 3,1%.
Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng χάνει 4,70%. Μεγάλες απώλειες και στη Σαγκάη με τον Shanghai Composite να σημειώνει πτώση 1,53% και τον ευρύτερο CSI 300 να υποχωρεί σε ποσοστό 1,63%.
Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημειώνει βουτιά 3,60%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex χάνει 5,58%.
Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX υποχώρησε 4%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία σημείωσε βουτιά 35.
Στην Ινδία ο δείκτης Sensex 30 κινείται στο -3,05% ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη υποχωρεί 3,5%.